Kaip asmens vertybes ir pasirinkimą nulemia istorinis laikas?

2 psl. / 550 žod.

Ištrauka

Katastrofa – įvykis su tragiškomis pasekmėmis. Taigi XX a. Lietuvoje ne be reikalo vadinamas katastrofų laikmečiu: Pirmasis ir Antrasis pasauliniai karai, nacistinė ir sovietinė okupacijos, pokario baisumai. Visa tai žlugdė ne tik valstybę, bet ir pavienio žmogaus gyvenimą: ne tik atimdavo artimuosius, bet ir priversdavo pergalvoti vertybes. Taip pat katastrofų laikotarpiu žmogus net gimtajame krašte patyrė nesaugumo jausmą: jis bet kada galėjo būti apkaltintas nepritarimu vyraujančiai sistemai, suimtas bei išvežtas į mirties stovyklas, nes tokiu laikotarpiu niekam neberūpi pavienio žmogaus likimas. Jis tampa pats atsakingas už savo likimą: ar narsiai priimti gyvenimo sunkumus Tėvynėje ir net žūti, ar emigruoti ir išsaugoti gyvybę. Taigi kaip istorinis laikotarpis nulemia žmogaus vertybes bei pasirinkimus?


Turinys

  • Įžanga. Katastrofa – įvykis su tragiškomis pasekmėmis.
  • Dėstymas.
  • 1. Apie žmogų, kuris dehumanizavusioje lagerio visuomenėje išsaugo žmogiškąsias vertybes, rašoma XX a. vidurio rašytojo Balio Sruogos memuarų romane ,,Dievų miškas“.
  • 2. Apie žmogų, kuris susiklosčius istorinėms aplinkybėms pats pasirenka emigranto kelią, rašo absurdo literatūros rašytojas Antanas Škėma sąmonės srauto romane ,,Balta drobulė“.
  • Pabaiga. Taigi, kartais istorinis laikmetis nulemia net ir stipriausią dvasinių vertybių pamatą turinčių žmonių gyvenimus.

Reziumė

Autorius
tgabrielė
Tipas
Rašinys
Dalykas
Literatūra
Kaina
€1.89
Lygis
Universitetas
Įkeltas
Spa 25, 2015
Publikuotas
2015 m.
Apimtis
2 psl.

Susiję darbai