Antanas Smetona ir Jonas Jablonskis –mokinys ir mokytojas

2 psl. / 577 žod.

Ištrauka

Antanas Smetona ir Jonas Jablonskis susitiko 1893 m. Mintaujos gimnazijoje. Gimnazijoje kurioje beveik 80 procentų mokinių buvo lietuviai. Jų senojoje Kuršo hercogystės sostinėje buvo tiek daug, nes Lietuvoje lietuvių spaudos draudimo metais veikė tik kelios rusiškos gimnazijos, o ir tos perpildytos. Mintaujos, t. y. dabartinės Jelgavos Latvijoje gimnazija buvo vienintėlė kurioje mokyta vokiškai. Mintaujos, t. y. dabartinės Jelgavos Latvijoje gimnazija buvo vienintėlė kurioje mokyta vokiškai.

Smetona atvyko į Mintaują pavyzdingai baigęs Palangos progimnaziją, bei išlaikęs egzaminus į Žemaičių kunigų seminariją Kaune, bet atsisakęs kunigystės kaip pats rašė „dėl pašaukimo stokos“.

Mes nežinome tiksliai kokiomis aplinkybėmis vyko pirmasis Antano Smetonos ir Jono Jablonskio susitikimas akis į akį. Tikėtina , kad tai įvyko Jono Jablonskio lotynų ar graikų kalbos pamokoje. Galbūt 33 m. amžiaus mokytojo dėmesį traukė 19- mečio jaunuolio gabumai, (kaip žinome A.Smetona išmoko rusų, lenkų, vokiečių, prancūzų, graikų, lotynų, jau vėliau dar anglų kalbą). Žinome, kad J.Jablonskį domino A.Smetonos gimtoji rytų aukštaičių tartis.


Reziumė

Autorius
karynce
Tipas
Rašinys
Dalykas
Istorija
Kaina
€1.89
Lygis
Universitetas
Įkeltas
Sau 7, 2016
Publikuotas
2015 m.
Apimtis
2 psl.

Susiję darbai

Mokslo raida

Istorija Referatas 2014 m. tadukano
Šiame darbe nagrinėsime mokslo raida. Norint gerai išsisavinti ir suprasti mokslo raida mes pirmiausia turime suprasti ir suvokti kas tai yra mokslas.

Alžyro ir Irako karai

Istorija Prezentacija eveliinaa
Alžyro karas arba Alžyro Nepriklausomybės karas (1954–1962) buvo partizaninio karo ir terorizmo prieš civilius gyventojus iš abiejų pusių bei kovų tarp Prancūzijos armijos...

Antanas Smetona

Istorija Prezentacija 2014 m. samanta.dragunskaite
Pristatymas apie Antaną Smetoną, jo biografija, valdymo laikotarpis, nuotraukos iš jo gyvenimo, svarbiausios datos.