Šeimos modelio kaita XIX pab. – XX a. literatūroje

4 psl. / 1017 žod.

Ištrauka

Kas tokio yra šeima? Tai du mylintys vienas kitą žmonės, kurie turi vaikų? Ne visada. Visų pirma, ne visada šeimos nariai tuokiasi iš meilės ir stipraus tarpusavio ryšio bei supratimo. Kartais taip susiklosto aplinkybės, kad santuoka jiems yra reikalinga iš politinių ar teisinių aspektų. Tada santuoka yra tiesiog formalumas. Tačiau tikra darni šeima yra du mylintys vienas kitą žmonės. Tokie įsimylėjėliai vienas dėl kito gali net gi žūti. Būtent tokia yra tikroji šeima. Literatūroje šeimos modelio vaizdavimas yra įvairus. Pradedant nuo Viljamo Šekspyro parašytos dramos „Romeo ir Džuljeta“ ir pabaigiant L. Tolstojaus „Anna Karenina“. Tad, šiandien savo viešąjame lietuvių kalbos kalbėjime ketinu atskleisti literatūroje vaizduojamą šeimos modelio kaitą XIX pab – XX a. Savo mintis ir teiginius pagrysiu konkrečiais lietuvių autorių parašytais kūriniais.

Įžanga

  1. Prisistatymas.
  2. Kalbėjimo tikslas. Mano kalbėjimo tikslas yra atskleisti šeimos modelio kaitą XIX pab – XX a literaturoje.

Dėstymas

Pagrindinė mintis – šeima literatūroje yra vaizduojama įvairiapusiškai.

Teiginiai:

  1. Pirmiausia, šeimoje svarbiausias elementas yra meilė. (Juozas Tūmas – Vaižgantas. Apysaka „Dėdės ir dėdienės“. Vaizduojama santuoka ne iš meilės ir jos pasekmės)
  2. Tai pat, šeima literatūroje yra vaizduojama kaip tarpusavio pagarba. (Šatrijos Ragana. Autobiografinė apysaka „Sename dvare“. Vaizduojama vyro ir moters pareigybių šeimoje paskirstymas bei tarpusavio pagarba.)
  3. Bet, šeima literatūroje taip pat vaizduojama kaip skriaudėja. (Francas Kafka. Absurdo novelė „Metamorfozė“. Pagrindiniam veikėjui pavirtus didžiuliu vabalu jo šeima pradėjo su juo elgtis bjauriai.)

Apibendrinimas


Reziumė

Autorius
natasa369
Tipas
Rašinys
Dalykas
Lietuvių kalba
Kaina
€1.89
Lygis
Universitetas
Įkeltas
Kov 4, 2016
Publikuotas
2016 m.
Apimtis
4 psl.

Susiję darbai

Meilės tema lietuvių literatūroje

Lietuvių kalba Rašinys 2016 m. lorika
Rašinys + planas . Remiantis : Jono Mačiulio-Maironio lyrika, Vinco Mykolaičio- Putino eilėraščiu „Lietuva“ , Antano Baranausko romantinė poema „Anykščių šilelis“, Mariaus Katiliškio...

Ką sako Antikos literatūra žmogui šiandien?

Lietuvių kalba Rašinys 2018 m. mechanike
Rašinyje aprašomos dvi Antikos literatūros savybės - narcisizmas kaip yda ir laisvė kaip vertybė. Remiamasi Sofoklio tragedija “Antigonė” ir mitu “Narcizas”.