Kaip baudžiava pakeitė lietuvių mentalitetą?

4 psl. / 1132 žod.

Ištrauka

Mūsų tauta turi daug skaudžių atsiminimų. Vienas jų – baudžiavos laikotarpis. Tačiau galbūt galime pažvelgti į šį reiškinį, kaip į daug gero valstybės mentaliteto formavimuisi atnešusį reiškinį? Galbūt Lietuvos žengimas per skaudžias patirtis, kaip tik išaukštino tokius jausmus, kaip žmogiškumas, atsidavimas, pasiaukojimas, darbštumas, tikėjimas, bei meilė? Remiantis puikiais lietuvių literatūros kūriniais įmanoma šią tezę pagrįsti. Apie baudžiavą ir jos sukeltus atoveiksmius lietuvio gyvenime rašė Kristijonas Donelaitis, Jonas Biliūnas ir Juozas Tumas-Vaižgantas. Pirmasis autorius apie kurį norėčiau pakalbėti yra Kristijonas Donelaitis.


Turinys

  • Planas
  • Tema: Kaip baudžiava pakeitė lietuvių mentalitetą?
  • Įžanga:
  • Mūsų tauta turi daug skaudžių atsiminimų, vienas jų – baudžiavos laikotarpis. Tačiau galbūt galime pažvelgti į šį reiškinį, kaip į daug gero valstybės mentaliteto formavimuisi atnešusį reiškinį? Galbūt Lietuvos žengimas per skaudžias patirtis, kaip tik išaukštino tokius jausmus, kaip žmogiškumas, atsidavimas, pasiaukojimas, darbštumas, tikėjimas, bei meilė? Remiantis puikiais lietuvių literatūros kūriniais įmanoma šią tezę pagrįsti. Apie baudžiavą ir jos sukeltus atoveiksmius lietuvio gyvenime rašė Kristijonas Donelaitis, Jonas Biliūnas, ir Juozas Tumas-Vaižgantas.
  • Dėstymas:
  • 1. Kristijonas Donelaitis gyveno ir kūrė rytų Prūsijoje, vadinamoje Mažąja Lietuva. Nuo 1709-1711m. maro epidemija nusinešė beveik pusę lietuvių, ištuštėjusiuose kaimuose įsikūrė nemažai kolonistų - Vokiečių, Prancūzų, Šveicarų.
  • 2. Vienas iš jų yra Jonas Biliūnas. Manau jog šis autorius savo kuriniuose labiau išaukština tokias vertybes ar jausmus, kaip meilė, atsidavimas, bei pasiaukojimas, visas šias vertybes jis geriausiai atskleidžia savo novelėje "Liūdna Pasaka".
  • 3. Vaižganto kūrybos viršūnė yra apysaka "Dėdės ir dėdienės", išleista 1929m. Vaizduojamas laikotarpis nukelia skaitytoją į tuos laikus, kai baudžiava jau ėjo prie galo ir pagaliau buvo panaikinta.
  • Apibendrinimas:
  • Manau, kad baudžiavos laikotarpis pakeitė lietuviu mentalitetą ne tik į blogą bet ir į gerą puse. Žvelgiant iš blogosios pusės žmonės patyrė daug skaudžių išgyvenimu, vienas iš jų yra tai, kad žmonės turėjo dirbti žemę priverstinai ir veltui. Negalėjo palikti savo ponų, baudžiauninkų padėtis nedaug skyrėsi nuo vergų padėties, ir žmonės vietoj dabar įprastos „baudžiavos“ dažniau sakydavo „vergystė“. Tačiau galbūt tai ir padėjo išaukštinti ir vertinti tokias vertybes, kaip darbštumas, tikėjimas, pasiaukojimas, žmogiškumas, atsidavimas, bei meilė.

Reziumė

Autorius
teraja
Tipas
Rašinys
Dalykas
Literatūra
Kaina
€1.89
Lygis
Universitetas
Įkeltas
Kov 21, 2016
Publikuotas
2016 m.
Apimtis
4 psl.

Atsiliepimai

Patvirtintas užsakymas
Darbas tikrai ne "universitetinio" lygio. Konkrečiai nusigrybauta, rašoma daugiau apie autorius ir jų kūrybą, o ne bandoma argumentuotai atsakyti į temą.

Susiję darbai

Teigiama, kad plintant globalizacijai tokių mažų tautinių kalbų, kaip lietuvių kalba, struktūra ir kokybė neišvengiamai pasikeis – svarbu, kad kalbos pavadinimas išliktų ir kad turėtume su kuo tapatintis (kalbininkas G. Subačius). Įvertinkite tokį požiūrį. Savo mintis pagrįskite pavyzdžiais.

Literatūra Rašinys ABC12345
Kalbininkas G. Subačius teigė, jog dėl globalizacijos lietuvių kalbos kokybė pasikeis, tačiau yra svarbu kad pavadinimas išliktų ir kad turėtume su kuo tapatintis....