Meilės galia lietuvių literatūroje

3 psl. / 1253 žod.

Ištrauka

Graikų filosofas Platonas teigia, kad meilės patyrimas – nuostabiausias reiškinys. Tačiau ilgainiui imta suvokti, kad meilė yra pasaulį valdanti – kurianti ir griaunanti – galia. Dažnai ji žmogų pakelia ant sparnų ir suteikia daug vilčių. Bet juk meilė ir žudo? Netekus mylimo žmogaus gyvenimas tampa beprasmis, o kartais netikėtai užvaldžiusi aistra net sunaikina įsimylėjėlius. Todėl meilė yra ne tik rašytojų įkvėpimo šaltinis, bet ir galinga jėga, užvaldanti J.Biliūno, Vaižganto, J.Kunčino, Katiliškio knygų veikėjus.

Pirmiausia, meilė – rašytojų kūrybos šaltinis. Ji tarsi mūza, kuri skatina kurti, atsiverti ir tobulėti. Įsiplieskęs meilės jausmas žadina vaizduotę. Būtent meilė ir įkvėpė lietuvių lyrinės prozos pradininką Joną Biliūną. Su mylimąją Julija Janulaityte rašytojas susipažino Šiauliuose ir nuo tada jų ryšys virto tikra meile. Jonas Biliūnas, anksti susirgęs džiova, nepalūžo, nes jo tragišką, bet labai kūrybingą gyvenimą, nušvietė mylimoji. Ji buvo artimiausia rašytojo draugė, supratusi jo siekius, buvusi kartu paskutines gyvenimo valandas.


Reziumė

Autorius
liberte
Tipas
Rašinys
Dalykas
Literatūra
Kaina
€1.89
Lygis
Universitetas
Įkeltas
Sau 23, 2017
Publikuotas
"Informacijos neturime"
Apimtis
3 psl.

Susiję darbai

Meilės samprata Lietuvių literatūroje

Literatūra Rašinys 2014 m. laurin
Meilė – tai didžiausia paslaptis, kurią įminti stengėsi ne vienas žmogus. Nuo seniausių laikų garbinama mene ir gyvenime, įamžinta nemirtinguose kūriniuose, ji atrodo...

Meilės tema lietuvių literatūroje

Literatūra Rašinys 2015 m. dama22
Meilė- plati ir amžina tema, kurią dažnai galima sutikti lietuvių literatūros kūriniuose: meilė tarp vyro ir moters, meilė tėvynei.

Romantinė meilė lietuvių literatūroje

Literatūra Rašinys gabiigab
Visais amžiais lietuvių literatūroje galima pastebėti vaizduojamą meilę. Tačiau neretai ši meilė tampa romantine meile. Pats A. Mickevičius , žymus XIX a....