G. W. Allport knygos „TAPSMAS“ konspektas (1998, Vaga)

6 psl. / 1622 žod.

Ištrauka

Šiandieninei kultūrai psichologijos mokslas virsta pačia įtakingiausia vakarų žmogaus mąstymą veikiančia jėga. Psichologija nesudaro vieningos visumos, tai greičiau įvairių faktų, prielaidų ir teorijų runktinė, kurios svarba žmogaus gerovei priklauso nuo tyrinėti pasirinktų konkrečių teorijų, prielaidų, faktų.

Du skirtingi požiūriai į žmogaus tapsmo problemą.

  1. J. Lock‘e tradicija.

Individo protas yra tabula rasa. Intelektas yra pasyvus, įgyja turinį ir struktūrą tik dėl to, kad jį veikia pojūčiai ir asociacijų sankirtos. Intelekte nieko nėra, ko prieš tai nebuvo pojūčiuose. Locke‘o idėjų veikiama pažiūra tebevyrauja angloamerikietiškoje psichologijoje, pvz. bihevioristai.

  • Pirma prielaida: kad tai, kas išorėje ir matoma yra svarbiau už tai, kas ne išorėje ir nematoma. Svarbu ne pats organizmas,o kas jam nutinka iš išorės.
  • Kita Locke‘e prielaida, kad tai kas maža ir molekuliška( „paprastosios idėjos“)labiau esminga negu tai, kas stambu ir moliška( „kompleksinės idėjos“). Žmogaus asmenybe laikoma refleksų ir įpročių visuma, o į pačius aukščiausius hierarchijos lygmenis kreipiama mažai dėmesio.
  • Tikima rūšių ekvivalentiškumu, tad kiekvieną prigimtinį žmogų galima išstudijuoti stebint gyvūnus.
  • Dar viena prielaida – tas, kas pirmesnis yra svarbesnis nei tai, kas atsirado vėliau.

Reziumė

Autorius
vesta
Tipas
Rašinys
Dalykas
Psichologija
Kaina
€1.89
Lygis
Universitetas
Įkeltas
Vas 11, 2017
Publikuotas
"Informacijos neturime"
Apimtis
6 psl.

Susiję darbai

Raidos psichologijos konspektas

Psichologija Paruoštukė 2015 m. soufflee
Raidos psichologijos konspektas - raidos teorijos: Adler, Erikson, Freud, Piaget ir kt. Psichoanalizė. Biheiviorizmas. Socialinė kognityvinė teorija ir kt.

Žiniasklaidos psichologijos konspektas

Psichologija Paruoštukė 2015 m. soufflee
Žiniasklaidos psichologijos konspektas, skirtas pasiruošti egzaminui. Viskas apie medijas, jų vartojimą ir vartotojus, pagrindinės sąvokos, tyrimai ir teorijos, istorija.

Psichologinio testavimo konspektas

Psichologija Paruoštukė 2016 m. soufflee
Visa informacija apie psichologinio testavimo ypatumus, testų naudojimo charakteristikas, instrumentų charakteristikas, patikimumą, validumą, normas, kriterijus.