Pasaulio universitetuose yra lituanistinių centrų. Pristatykite keletą jų. Kokia jų funkcija, reikšmė puoselėjant lietuvių kalbą?

3 psl. / 867 žod.

Ištrauka

Jau senų senovėje kalba buvo laikoma vienu iš didžiausių tautos turtų. Dauguma garsių Lietuvos rašytojų ir poetų, tokių kaip Martynas Mažvydas, Mikalojus Daukša, Maironis, Justinas Marcinkevičius savo veikaluose rašė apie kalbos svarbą mūsų tautai, jos išsaugojimo ir puoselėjimo būtinumą. Ne be reikalo šiais laikais pasaulyje yra įkurta nemažai lituanistikos ar baltistikos centrų. Šių centrų veiklos sritis yra lietuvių (dažnai kartu ir latvių) kalbos studijos ir tyrinėjimas. Kyla klausimas, kodėl lietuvių kalba įdomi užsieniečiams? Pirmiausia todėl, kad lietuvių kalba yra seniausia ir archajiškiausia iš gyvųjų indoeuropiečių kalbų. Geras lingvistas, kuris tyrinėja kalbų praeitį, greta lotynų, graikų, sanskrito kalbų turi mokėti ir lietuvių kalbą. Prancūzų kalbininkas Antuanas Meje yra pasakęs: „Tas, kas nori žinoti, kaip kalbėjo mūsų proseneliai, turi atvažiuoti pasiklausyti, kaip kalba lietuvis valstietis“. Todėl lietuvių kalbos mokomasi garsių pasaulio universitetų lituanistiniuose centruose Rusijoje, Prancūzijoje, Italijoje, Vokietijoje, Latvijoje, Jungtinėse Amerikos Valstijose, Lenkijoje, Švedijoje, Suomijoje, Čekijoje. O anksčiausiai lietuvių kalba pradėta tyrinėti Vokietijoje ir Rusijoje. Dabar ir pristatysiu keletą lituanistinių centrų detaliau.


Turinys

  • 1. Kam reikalingi lituanistikos centrai pasaulyje?
  • 2. Lituanistikos centrai Stokholmo, Greifsvaldo, Sankt Peterburgo ir kituose universitetuose.
  • 3. Kiekvieno lituanistikos centro trumpas apibūdinimas.
  • 4. Lituanistikos centrų užsienyje svarba Lietuvai.

Reziumė

Autorius
sunset
Tipas
Rašinys
Dalykas
Lietuvių kalba
Kaina
€1.89
Lygis
Universitetas
Įkeltas
Vas 12, 2017
Publikuotas
2017 m.
Apimtis
3 psl.

Susiję darbai

Lietuvių kalba: Jurgis Kunčinas

Lietuvių kalba Paruoštukė 2016 m. besmart
Konspektas/paruoštukė lietuvių kalbos pamokai apie Jurgį Kunčiną ir jo romaną "Tūla". Glaudžiai ir aiškiai. 11 - 12 klasė.

Lietuvių kalba: Justinas Marcinkevičius ir "Mažvydas"

Lietuvių kalba Konspektas 2016 m. besmart
Lietuvių kalbos konspektas/paruoštukė apie Justiną Marcinkevičių: trumpa biografija, kontekstai rašto darbams (biografinis; kultūrinis; literatūrinis, mitologinis kontekstai), poetinė drama "Mažvydas" (svarbiausi kūrinio teiginiai, bruožai,...