Naujojo Testamento formavimasis ir hermeneutika

4 psl. / 853 žod.

Ištrauka

Po antikinės hermeneutikos, kitą reikšmingą postūmį hermeneutinio aiškinimo raidai davė krikščionybės atsiradimas bei Šventojo Rašto kanono sudarymas. Hermeneutika teologine prasme yra mokslas apie teisingą dieviškojo apreiškimo supratimą. Krikščionių Naujojo Testamento aiškinimo forma iš pradžių buvo žodinė, ji vyravo apie pusę amžiaus. Pirmosioms krikščionių bendruomenėms menkai rūpėjo užrašyti mokymo turinį, o pamokslininkai istorijas apie Jėzų traktavo gana skirtingai, tad natūralu, jog žodiniai evangelijos pasakojimai, pamokslai vienas nuo kito neretai skirdavosi. Įvairūs žodinio evangelijos pasakojimo variantai sudarė pretekstą skirtingų tų pačių Kristaus gyvenimo atkarpų versijų susidarymui, keitimui pagal tam tikros krikščionių bendruomenės poreikius. Vis dėlto ši situacija iš esmės pasikeitė praėjus apie trisdešimt metų po Kristaus mirties, atsiradus pirmiesiems rašytiniams Naujojo Testamento tekstų variantams.

Naujojo Testamento formavimasis hermeneutiniu aspektu

Naujojo Testamento branduolį sudaro keturios kanoninės knygos – evangelijos: Evangelija pagal Matą, Morkų, Luką ir Joną. Analogija su Senojo Testamento formavimosi istorija leidžia suvokti, kodėl dabartiniame Naujajame Testamente evangelijos vadinamos būtent taip, o ne Mato, Luko, Morkaus, Jono evangelijomis. Tokias evangelijų antraštes mums paliko senoji bažnytinė tradicija, tad kai kas iš Senojo Testamento atsiradimo proceso buvo atitinkamai pritaikyta ir Naujajam Testamentui. Visais laikas aktualus buvo naujo šventojo teksto suderinimas su Senuoju Testamentu, kad abu veikalai neprieštarautų vienas kitam.


Turinys

  • Įvadas
  • Naujojo Testamento formavimasis hermeneutiniu aspektu: raida, bruožai
  • Išvados
  • Naudota literatūra

Reziumė

Autorius
literatė
Tipas
Rašinys
Dalykas
Literatūra
Kaina
€1.89
Lygis
Universitetas
Įkeltas
Vas 12, 2018
Publikuotas
2013 m.
Apimtis
4 psl.

Susiję darbai

Naujažodžiai – dažnai nesantaikos akmenys: kalbininkai siūlo žodį, visuomenė piktinasi (kalbininkė J. Zabarskaitė). Pateikite tokių nesantaikos pavyzdžių. Kuo ir kodėl jie neįtiko visuomenei? Savo požiūrį pagrįskite pavyzdžiais

Literatūra Rašinys sabaliauskaitem
Šiandieniniame pasaulyje gyvenimas verda beprotišku tempu. Globalizacija ir kiti procesai keičia šimtmečiais puoselėtas kultūras bei normas. Tai be abejonės veikia mažesnių tautų įpročius,...

Jonas Jablonskis – naujadarų kūrėjas

Literatūra Rašinys 2012 m. deadmoon
Darbe yra aptariamas bene garsiausio lietuvių kalbos kalbininko - Jono Jablonskio - indėlis lietuvių kalbos tobulinime, norminime. Pateikiama jo sugalvotų žodžių naujadarų pavyzdžių.

Naujažodžiai – dažnai nesantaikos akmenys: kalbininkai siūlo žodį, visuomenė piktinasi (kalbininkė J. Zabarskaitė). Pateikite tokių nesantaikos pavyzdžių. Kuo ir kodėl jie neįtiko visuomenei? Savo požiūrį pagrįskite pavyzdžiais.

Literatūra Rašinys 2014 m. jeiizy
Puikiai įvertintas samprotaujamasis rašinys, grindžiamas loginiais, lengvai suprantamais gyvenimo pavyzdžiais. Nuosekli struktūra, bei lengvai suprantama ir gerai įsimenama loginė dėstymo kryptis.