Gėrio ir blogio samprata

2 psl. / 629 žod.

Ištrauka

Gėrio ir blogio samprata buvo aktuali visais laikais. Jau antikos filosofai Platonas ir Aristotelis žmogaus sielą suprato kaip tam tikrą struktūrą, kurioje pabrėžiama blogio ir gėrio kova. Seka išvada, kad žmogaus sieloje vyksta ugningas judėjimas: blogis nuolat rungiasi su gėriu. Tai tarsi nuolatinė kova, kurioje nugalėtojų nėra, nes gėris neegzistuotų be blogio, o blogis - be gėrio. Jei vienos iš jų nebūtų, negalėtume kalbėti apie gėrį ir blogį, nes vyrautų viena jėga, arba visiška harmonija, arba visiškas chaosas. Kadangi žmogus yra atvira ir beribė būtybė, tai reiškia, jog jis lengvai prieinamas ne tik žmonėms, bet ir šioms jėgoms (Dievui - gėriui ir Velniui - blogiui). Dėl savo dinamiškumo, atvirumo, prigimtinio imlumo žmogaus siela tikrovėje virsta šių jėgų mūšio lauku. Taigi žmogus yra gėrio ir blogio “lydinys“. Istoriniais laikotarpiais šios sąvokos buvo suprantamos skirtingai.


Antikoje gėris sietas su menu, viduramžiais - su religiniais idealais, renesanso epochoje gėris buvo apipintas žmogiškosiomis vertybėmis. Gėris ir blogis gali būti vertinamas įvairiais požiūriais, bet geriausiai jų prasmė atsispindi etinėje, religinėje ir filosofinėje erdvėse. Todėl siūlyčiau pasvarstyti, kas yra etinis gėris ir etinis blogis.


Etinis gėris - visiškas visuomeninio gyvenimo taisyklių laikymasis, harmoningas žmogaus gyvenimas, kuriam pasiekti reikalingi tam tikri žmogaus bruožai: sąžiningumas, atsakomybė, kilnumas, dvasiškumas ir pagarba gyvybei. Tuo tarpu etinis blogis - visų šių vertybių trūkumas, visuomeninių normų engimas.


Reziumė

Autorius
daiva_pirmūnė
Tipas
Rašinys
Dalykas
Etika
Kaina
€1.89
Lygis
Universitetas
Įkeltas
Kov 12, 2018
Publikuotas
"Informacijos neturime"
Apimtis
2 psl.

Susiję darbai

Laisvės (dorovinės) samprata

Etika Referatas 2011 m. evelina
Kas tai yra žmogaus laisvė, kas tai yra dorovinė laisvė, kaip ji pasireiškia visais aspektais žmonijos raidoje?. Tai klausimai, kuriuos nagrinėja ir studijuoja...

Profesinės etikos samprata

Etika Referatas justyyyynka
Aktualumas. Etikos tyrimai ir studijos neatsiejami nuo moralės tyrimų bei studijų. Etikos principai ir taisyklės padeda vertinti asmenų elgesį tam tikrose susiklosčiusiose situacijose...