Apie kokias vertybes reikia kalbėti šiuolaikiniam žmogui? Kodėl?

2 psl. / 741 žod.

Ištrauka

Šių laikų žmogui reikėtų kalbėti apie daugelį vertybių, tačiau labiausiai apie toleranciją, nepagarbą senatvei ir jautrumą. Šiuolaikinė visuomenė neretai pasirodo netolerantiška kitokiai išvaizdai ar gyvenimo būdui, dažnai negerbia senjoro, taip pat žmonės atskleidžia savo nejautrumą gyvūnams, atsikratydami jų. Šios problemos vyrauja mūsų visuomenėje, todėl yra labai svarbu apie jas kalbėti.

Šiandien labai svarbu kalbėti apie toleranciją. Šių dienų visuomenė nėra pakanti kitokiam žmogui. Dažnai kritikuoja dėl kitokios išvaizdos ar gyvenimo būdo. Tokie kritikai dažniausiai vadovaujasi stereotipiniu požiūriu ir pasiduoda neigiamai visuomenės reakcijai. Jei kitas žmogus yra kitoks, vadinasi, reikia jį atstumti ir nuo jo, kuo greičiau šalintis. Tai matydama netolerantiška visuomenė pradeda elgtis taip pat, net nesigilindama į to žmogaus istoriją. Dėl šių priežasčių mokyklose yra daug patyčių. Su jomis bandoma kovoti surengiant renginį „Tolerancijos diena“. Šią dieną visose mokyklose skatinami mokiniai, mokytojai ir mokyklos administracija būti tolerantiški kito išvaizdai, nuomonei, požiūriui ar gyvenimo būdui. Ši akcija atskleidžia, kad visuomenė yra netolerantiška. Tačiau tai vyksta ne tik dabar, tai vyko ir XIXa. J.Biliūno novelėje „Nemunu“ atskleidžiamas netolerantiškas visuomenės požiūris į kitokį žmogų. Pasakotojas plaukdamas garlaiviu šalia pamato kitaip atrodančią merginą. Iš pradžių jis ieškojo priežasčių, kodėl ji tokia, kas jai atsitiko, kodėl ji čia plaukia? Tačiau po to, kai viena moteris visiems girdint šią merginą apkaltina paleistuvystę, pasakotojas ir kiti plaukę žmonės pradeda elgtis kitaip. Jis nori, kuo greičiau sprukti iš čia, nenorėdamas užsikrėsti, susitepti. Šiuo poelgiu atsiskleidžia stereotipinis visuomenės požiūris, kuris parodo, kad žmonės yra netolerantiški. Taigi, jei šiandienos žmonės kalbėtų apie toleranciją, būtų mažiau stereotipų ir patyčių.


Turinys

  • Rašinys Apie kokias vertybes reikia kalbėti šiuolaikiniam žmogui? Kodėl? Gimnazijinis darbas. 3 dėstymo pastraipos, įžanga, pabaiga. Remiamasi Biliūno nevelėmis.

Reziumė

Autorius
ernestukas
Tipas
Rašinys
Dalykas
Lietuvių kalba
Kaina
€1.89
Lygis
Universitetas
Įkeltas
Bal 26, 2018
Publikuotas
2018 m.
Apimtis
2 psl.

Susiję darbai

Lietuvoje tarmės laikomos didele vertybe ir saugotinu kultūros paveldu, bet viešumoje, žiniasklaidoje vartotina tik bendrinė, griežtai norminė kalba. Kokią įtaką ši kalbos politikos nuostata daro galimybėms puoselėti ir kalbą, ir jos tarmes?

Lietuvių kalba Rašinys 2015 m. emilijaema
Lietuvoje tarmės laikomos didele vertybe ir saugotinu kultūros paveldu, bet viešumoje, žiniasklaidoje vartotina tik bendrinė, griežtai norminė kalba. Kokią įtaką ši kalbos politikos...

Kokias moralines vertybes renkasi žmogus?

Lietuvių kalba Rašinys 2022 m. garbanyte_
Sakoma, kad gyvenimas – tai lyg ilga kelionė, kuri yra kupina atradimų ir praradimų, kurių dėka žmogus tobulėja dvasiškai ir morališkai. Šiame rašinyje...