Du Kazio Borutos "Baltaragio malūno" variantai (1945 IR 1962 M.): tekstologinė problema ir jos sprendimo keliai

3 psl. / 750 žod.

Ištrauka

Lietuvių literatūros poetas ir prozininkas K. Boruta dar ir šiais laikais domina skaitančiuosius, o jo darbai aptarinėjami įvairių literatūrinių aspektų kontekste. Vienas iš žymiausių rašytojo darbų – „Baltaragio malūnas” (senesnis kūrinio pavadinimas „Baltaragio malūnas arba kas dėjosi anuo metu Paudruvės krašte“) buvo redaguotas du kartus – 1945 m. bei 1962 m. Skaitant ir lyginant šiuos du leidimus susiduriama su bene pačia populiariausia tekstologijos problema - neaišku, kurį redakcijos variantą reikėtų laikyti pagrindiniu ir tikruoju kūrinio tekstu.

Kūrinio tekstologinė problema tikriausiai kyla dėl skirtingų redakcijų vertinimų. Iš tiesų, būtent antroji „Baltaragio malūno“ redakcija laikoma pagrindiniu kūrinio tekstu, kuris tapo norminiu, tačiau „V. Kubilius savo monografijoje Kazio Borutos kūryba pripažino tik 1945 m. variantą ir citavo tik jį.“[1], taip pat Montrealio ir Šiaulių dramos teatruose statyti spektakliai buvo rengiami remiantis pirmąja kūrinio redakcija. Tekstologinę problemą dar pasunkina ir faktas, jog abu „Baltaragio malūno“ kūrinio variantai buvo sukurti paties K. Borutos noru ir valia. Vis dėlto, norėdami nuspręsti, kurį tekstą laikyti pagrindiniu kūrinio tekstu, turime išsiaiškinti, kokie yra šios konkrečios problemos sprendimo būdai ir kuris iš jų būtų priimtiniausias bei tikslingiausias nūdienos pasaulyje.

K. Borutos apysakos „Baltaragio malūnas“ problemos sprendimo keliai yra keli: visų pirma, reiktų pasirinkti vieną iš galimų redakcijų, bandant atsižvelgti į tai, kuri labiau išreikštų paskutinę rašytojo valią bei kuri yra mažiausiai pakeista, remiantis to meto politinėmis pažiūromis ir visuomeninio spaudimo dialektika [2]. Taip pat, abu šiuos kūrinius būtų galima „sulieti“ į vieną, siekiant sukurti vieną ir galutinį variantą. Paskutinis pasirinkimas būtų – leisti abi redakcijas lygiagrečiai, tarsi du skirtingus kūrinius, leidžiant skaitytojui pasirinkti, kurį iš jų jis norės skaityti ir nagrinėti.


Reziumė

Autorius
scvilikaite
Tipas
Rašinys
Dalykas
Literatūra
Kaina
€1.89
Lygis
Universitetas
Įkeltas
Geg 16, 2018
Publikuotas
2018 m.
Apimtis
3 psl.

Susiję darbai