Pjesės „Kai mirę nubusim“ recenzija

7 psl. / 1114 žod.

Ištrauka

Norvegų dramaturgas, vienas iš geriausių devynioliktojo amžiaus Norvegų rašytojų. H. Ibsen yra laikomas moderniosios prozinės dramos pradininku. Jis atsiribojo nuo klasikinio tokių dramų stiliaus (Josefine Sigurthsdottir, 2006). XIX a. norvegų dramaturgo Henriko Ibseno (Henrik Johan Ibsen), daugelio teatro tyrinėtojų vadinamo moderniosios (šiuolaikinės) dramos pradininku, kūryba pripažinta daugelyje Europos šalių, kūriniai statomi teatro scenoje, vėliau atsirado ir kino ekranizacijų. Dramaturgas, atsigręžęs į savo laikmečio visuomenės problemas, Lietuvoje taip pat sulaukė išskirtinio dėmesio (Miglė Munderzbakaitė, 2016). Šis žymus Norvegijos dramaturgas, dažnai vadinamas „šiuolaikinės dramos tėvu“. Ibsenas vienas pirmųjų įtraukė į dramaturgiją kritišką požiūrį į moralę ir išdrįso ja suabejoti. Daugelis kitų to laikotarpio kūrinių priešingai – pateikė priimtos moralės pavyzdžius ar smerkė už jos nesilaikymą; buvo tikimasi, kad kiekviena drama baigsis moralės normas atitinkančiomis išvadomis, gėris atneš laimę, o amoralus elgesys – bausmę. Ibsenas metė iššūkį šioms normoms ir nebijojo sugriauti žiūrovų iliuzijų (2015).

Tyrimo objektas – H. Ibseno pjesė „Kai mirę nubusim“.

Tyrimo tikslas – įvardinti žymaus Norvegų dramaturgo H. Ibseno pjesę pristatytą šiuolaikiniame Lietuvos teatre.

Tikslui pasiekti iškeliami šie uždaviniai:

  1. Išanalizuoti H. Ibseno pjesę „Kai mirę nubusim“;
  2. Išanalizuoti ;
  3. Išnagrinėti pagrindinius aspektus, kurie atsiskleidžia rodytame Lietuvos teatre;
  4. Ieškoti informacijos literatūros šaltiniuose bei straipsniuose apie samius esančius Švedijoje;

Darbo metodai – šiame rašto darbe analizuosiu H. Ibseno pjesę „Kai mirę nubusim“, remsiuosi informacijos šaltiniais, straipsniai.

Darbo struktūra – darbą sudaro įvadas, dėstymas ir išvados. Taip pat šį darbą sudarys teorinė dalis. Teorinėje dalyje, remsiuosi internetiniais duomenimis, straipsniais, taip pat analizuosiu pačią pjesę, kuri buvo rodoma Lietuvoje.


Turinys

  • ĮVADAS3
  • DĖSTYMAS4
  • IŠVADOS6
  • LITERATŪROS ŠALTINIAI7

Reziumė

Autorius
deimaat
Tipas
Rašinys
Dalykas
Teatras
Kaina
€1.89
Lygis
Universitetas
Įkeltas
Geg 17, 2019
Publikuotas
2019 m.
Apimtis
7 psl.

Susiję darbai

Spektaklio „Velykos“ recenzija

Teatras Referatas 2012 m. stella
Tai Spektaklio „Velykos“ (režisierius A. Strindbergas) Recenzija. Tyrimo tikslas išreikšti savo ir pateikti kitų autorių nuomonę apie Gyčio Padegimo režisuotą spektaklį „Velykos“, kuris...