Skriauda ir kaltė Jono Biliūno kūryboje

3 psl. / 1292 žod.

Ištrauka

Ryškiausias šios temos J. Biliūno kūrinys — apsakymas „Ubagas".

Turėk jautrią širdį ir žvelk į kito žmogaus širdį — tai J. Biliūno, kaip rašytojo, moralinė programa. Jo paties širdies jautrumas suteiktas pasakotojui, turinčiam ir biografinių rašytojo bruožų. Pasakotojas nesislepia, jis kalba ir apie save (sergantis, sunku alsuoti, gera tėviškėje iš toli sugrįžus, ramu šventadienio rytą); jis tarsi kviečia būti atvirą ir savo pašnekovą, aprašomų įvykių dalyvį. Pasakojama pirmuoju asmeniu, tarsi liudijant, tarsi patikinant to, kas vyksta, tikrumą. Tai suinteresuotas pasakojimas. Suinteresuotumas itin jaučiamas, kai kalbama apie neteisybę, skriaudą, kaltę.

XX a. pradžios literatūroje gana daug varganų, ligotų, bedarbių žmonių, gyvenančių iš išmaldos, einančių per žmones, nešiojančių žinias ir apkalbas. Apsakyme „Ubagas" rašytojo dėmesys sutelktas į kitokį, ne tokį kaip kiti ubagą. Petras Sabaliūnas elgetauja ne dėl kokios įprastos nedalios (gaisro, ligos), o dėl to, kad jį iš prižiūrėtų, turtingų namų išvaro sūnus. Pirmuosius tokio kitokio ubago žingsnius ir stebi rašytojas.

Senelis drebančiom rankom atidarė vartelius ir įėjo kieman. Buvo tai ubagas. Teisybė, neturėjo jisai didelių lazdų, geležiniais galais, su ilgais botagais, nebuvo toksai drąsus, kaip dažnai esti drąsūs mūsų ubagai. Bet tai buvo ubagas, nes nešės pasikabinąs per pečius krepšį, teisybė, visai dar dyką.


Reziumė

Autorius
dompativa
Tipas
Rašinys
Dalykas
Literatūra
Kaina
€1.89
Lygis
Universitetas
Įkeltas
Kov 5, 2020
Publikuotas
"Informacijos neturime"
Apimtis
3 psl.

Susiję darbai

Jonas Biliūnas. Apysaka “Liūdna pasaka”

Literatūra Prezentacija rastodarbai2014
Šią apysaką J. Biliūnas rašė Zakopanėje, jau sunkiai sirgdamas. Akstiną parašyti apysaką, matyt, bus davę įspūdžiai, patirti 1906 m. vasarą besigydant Kačerginėje, stebint...

Jonas Biliūnas. Biografija ir kūryba.

Literatūra Prezentacija 2017 m. tarzanas
Prezentacija skirta pristatyti J.Biliūno gyvenimo faktams bei nuveiktiems darbams. Paminėtos garsiausio novelės bei apysakos. Visa informacija yra surinkti iš patikimų šaltinių, tarp kurių...

Moraliniai priesakai Jono Biliūno kūryboje

Literatūra Konspektas 2022 m. Ignas_L
Pateikiami trys moraliniai/krikščioniški priesaikai pasireiškiantys Jono Biliūno kūryboje. Kiekvienas priesaikas pagrindžiamas literatūrinio rašinio pastraipos stiliumi.