Miško tema Lietuvos literatūroje

2 psl. / 742 žod.

Ištrauka

Lietuvos istorijos šaltiniuose (metraščiuose), pasakojančiuose apie viduramžių Lietuvą, atskleidžiamas ypatingas lietuvių ryšys su gamta, mišku. Miškas buvo lietuviams ypatinga – šventa – vieta, pagaliau, prieglobstis nuo priešų. Tai atsispindi ir įvairių epochų literatūroje: jau nuo renesanso iki romantizmo galima pastebėti tam tikrą literatūrinę tradiciją. Trys žymiausi ir vieni gražiausiai aprašiusių Lietuvą yra XVI amžiaus poetas Mikalojus Husovianas bei du XIX amžiaus romantikai – Adomas Mickevičius ir Antanas Baranauskas.

Pirmasis vien Lietuvos tematikai skirtas grožinės literatūros kūrinys yra Mikalojaus Husoviano „Giesmė apie stumbro išvaizdą, žiaurumą ir medžioklę“, jau kurio pavadinimas signalizuoja, kad miško tema yra neišvengiama.Šios poemos dalį apie mišką galima laikyti ekonomine Lietuvos reklama: Husovianas įrodinėja, kad nors Lietuva ir yra miškais apaugęs kraštas ir lietuviai „(...) už viską labiau vertina savo girias“, tai visai nereiškia, kad jis skurdus. Autorius pateikia strateginių prekių – miško gerybių sąrašą, kuris yra itin populiarus tarp svetimšalių. Miškas šioje poemoje simbolizuoja ekonominę gerovę ir krašto turtingumą. Kitas žymesnis kūrinys, kuriame būtų plėtojama miško tema išleista buvo tik po daugiau nei 300 metų, ir tai yra A. Baranausko ,,Anykščių šilelis’’. Miškas čia vaizduojamas kaip ekonominės naudos šaltinis. Tuo metu miškas gydė ligas, žaizdas, padėjo su statyba, avalyne ir suteikė ypač daug medaus.


Reziumė

Autorius
mantasver
Tipas
Rašinys
Dalykas
Literatūra
Kaina
€1.89
Lygis
Universitetas
Įkeltas
Geg 11, 2020
Publikuotas
"Informacijos neturime"
Apimtis
2 psl.

Susiję darbai

Meilės tema lietuvių literatūroje

Literatūra Rašinys 2015 m. dama22
Meilė- plati ir amžina tema, kurią dažnai galima sutikti lietuvių literatūros kūriniuose: meilė tarp vyro ir moters, meilė tėvynei.

Miesto tema lietuvių literatūroje

Literatūra Prezentacija ger2liux
◦Jurgis Savickis – lietuvių prozos novatorius, ekspresionistinės poetikos novelių autorius, įvedęs į lietuvių literatūros tradiciją miesto įvaizdį, ironišką žvilgsnį į savo personažus ir...

Meilės tėvynei tema lietuvių literatūroje

Literatūra Rašinys 2021 m. etudem
Tai yra literatūrinis rašinys, kuriame atskleidžiama meilės tėvynei tema lietuvių literatūroje. Rašydama rėmiausi Maironio ir A. Baranausko kūryba. Šis rašto darbas buvo įvertintas...