Praradimai – kaip kūrybinio įkvėpimo šaltinis (Salomėja Nėris, Šatrijos Ragana)

2 psl. / 1217 žod.

Ištrauka

,,Panašiai kaip titnagas slepia nežinomą kibirkštį, skeliamą tik plieno smūgiais, taip ir lobiai, esantys mumyse, atsiveria tik ištikus negandoms“, – sakė Henris Vileris Šo. Juk dažnai žmogus susiduria su praradimais, jie yra tarsi neatsiejama gyvenimo dalis. Nors kažkuriuo momentu netektis gali atrodyti nepakeliama ir kaip gyvenimo pabaigą reiškianti, tačiau iš tikrųjų praradimai itin praturtina žmogų. Net ir vokiečių filosofas Frydrichas Nyčė yra pasakęs: „Tai, kas mūsų nepražudo, padaro mus stipresnius.“ Paprastai praradimai asmeniui leidžia pažinti savo tvirtumą ar silpnumą, suteikia galimybių atrasti savo gabumų bei pakeičia požiūrį į gyvenimą. Neretai patiriami išgyvenimai netekties metu ypač skatina kurti. Vieni, netekę tėvynės, pasineria į eilių rašymą, o dar kiti, negalintys įgyvendinti asmeninių idealų, stengiasi sudaryti reikiamas sąlygas kitiems, kad jų neištiktų toks pats likimas. Todėl svarbu suvokti, kaip praradimai susiję su žmogaus kūrybinio įkvėpimo šaltiniais.

Tėvynės ilgesys skatina kurti. Neretai žmonės dėl tam tikrų aplinkybių turi palikti gimtąją kraštą ir tuomet patiria įvairių išgyvenimų. Šie išgyvenimai kaupiasi žmoguje ir tarsi nebesulaiko jų individas, todėl sukauptus jausmus išlieja kūryboje. Dažnai išeivijos lietuviai, tremtiniai ar koncentracijos stovyklose įkalinti žmonės rašydavo eiles. Tai padėdavo trumpam nusikelti prisiminimais į namus bei lengviau išgyventi skaudų atsiskyrimą nuo tėvynės. Tokie patyrimai ir jausmų įprasminimas kūryboje yra būdingas ir vienai žymiausių XX a. vidurio neoromantikių Lietuvoje Salomėjai Nėriai. Sudėtingi gyvenimo vingiai, pasaulinio masto įvykiai, sukrėtę milijonus žmonių, privertė poetę palikti svarbiausią vietą – namus. Siekdama išsaugoti gyvybę bei išsigelbėti nuo Antrojo pasaulinio karo negandų, ji pasitraukė į Rytus. Gyvenimas Penzoje ir Ufoje skatino skausmingus lyrinius apmąstymus, kuriuos poetė išliejo brandžiais, dramatiškais eilėraščiais. Pasirodo, šios skaudžios patirtys neužslopino jautrios poetės jausmų, o tik dar labiau juos sustiprino ir išplėtojo. Ypač tai jaučiama karo metais sudarytame eilėraščių rinkinyje ,,Prie didelio kelio“. Poetės gležnumas ir silpnumas ilgintis namų šilumos subtiliai perteikiams eilėraštyje ,,Prie šaltinio“.


Reziumė

Autorius
pagalba112
Tipas
Rašinys
Dalykas
Literatūra
Kaina
€1.89
Lygis
Universitetas
Įkeltas
Spa 24, 2020
Publikuotas
2020 m.
Apimtis
2 psl.

Susiję darbai

Praradimas - kūrybinio įkvėpimo šaltinis

Literatūra Rašinys 2016 m. darbai123
Šiame rašinyje yra samprotaujama ar praradimas yra suvokiamas ir naudojamas kaip kūrybinio įkvėpimo šaltinis. Yra remiamas konkrečiais literatūriniais pavyzdžiais.