Kas žmogų dehumanizuoja ?

1 psl. / 500 žod.

Ištrauka

Humanizmas – pažiūrų sistema, žmogų laikanti svarbiausia vertybe ir reikalaujanti visuomeninių santykių žmogiškumo. Paprasčiau tariant tai yra paprastas žmogiškumas. O dehumanizacija yra atvirkščia humanizmui. Ne visi žmonės yra nehumaniški, tačiau atsiranda tokių žmonių, kuriems žmogiškumas nieko nereiškia. Dažniausiai žmogaus veiksmai, poelgiai naikina jo humaniškumą, jis praranda svarbias jam vertybes, draugus, pradeda siekti materialinio turto ir yra visiškai susitelkęs į save.

Kartą XXa. populiarus vokiečių rašytojas Erichas Marija Remarkas pasakė: „Kuo žmogus mažiau apie save galvoja, tuo vertesnis“. Tai įrodo, kad žmogus neturėtų būti savanaudis, nes juk kiekvienas norėtume, kad visi būtu žmogiški, padedantys, geri. Žinoma, ne visi žmonės tokie, atsiranda ir nehumaniškų žmonių, kurie kartais net patys to nesupranta. Jie mano, kad viską daro gerai, tačiau kai kurie jų veiksmai gali pakenkti kitam ar net sužlugdyti kito gyvenimą. Šią žmogiškumo temą novelėje „Ad astra“ gvildeno XX a. pirmos pusės - XX a. vidurio lietuvis, rašytojas, ekspresionistas, diplomatas Jurgis Savickis.


Reziumė

Autorius
Sukritelis
Tipas
Rašinys
Dalykas
Literatūra
Kaina
€1.89
Lygis
Universitetas
Įkeltas
Gru 17, 2020
Publikuotas
2020 m.
Apimtis
1 psl.

Susiję darbai

Šiuolaikinio žmogaus dvasinė krizė

Literatūra Rašinys ritkar000
Šiuolaikiniame pasaulyje didžiąją dalį mūsų gyvenimo užima rutina. Materialusis pasaulis tampa kur kas svarbesnis nei moralinės vertybės, kurios neretai yra nustumiamos į šalį,...