Televijos ekrane vaikams pateikiamų animacinių filmų analizė

10 psl. / 2129 žod.

Ištrauka

Animaciniai filmai yra vienas iš svarbesnių televizijos komponentų, orientuotų išimtinai į vaikus. Ši plati auditorija yra ypač imli reklamai, animacijai ir vaizdams, kuriuos regi ne tik jiems skirtose programose. Net reklaminės kompanijos pasitelkia vaikus, kad šie įtikintų tėvelius nupirkti vieną ar kitą produktą, ir tai pasiteisina (Butvilas ir Juozapaitytė, 2008). Televizija padeda vaikams dar ikimokykliniame amžiuje susipažinti su daugeliu reiškinių, kurie jiems būna nežinomi (Banaitienė, Raižienė ir Grigaitė, 2010). Vaikai tampa rizikos grupe patirti didžiausius neigiamus televizijos (taip pat ir netinkamų animacinių filmų) poveikius. Vaikai ir jaunimas tebėra geriausia ir pastoviausia kino bei televizijos žiūrovų dalis. Ikimokyklinio, o vėliau ir mokyklinio amžiaus vaikai „kasdien praleidžia prie ekranų apie 30 minučių iki 1,5 – 2 valandų (Tidikienė, 1989; cit. pagal Butvilas ir Juozapaitytė, 2008).
Televizija ir kinas labai pakeitė žmogaus dvasinį gyvenimą. Jie sukūrė iš esmės naują komunikacijos ir laisvalaikio rūšį; tapo plačiai pripažintomis informacijos ir propagandos priemonėmis, padedančioms šviesti ir supažindinti visuomenę su kultūrinėmis vertybėmis. L. Tidikienės nuomone (1989; cit. pagal Butvilas ir Juozapaitytė, 2008), žiniasklaidos priemonės, ypač kinas ir televizija, daro didelį poveikį žmogui, ir pirmiausia vaikystėje, kai formuojasi asmenybė.
Kaip jau buvo minėta, vaikų auditorija mokslininkų vertinama kaip labiausiai paveikiama. Ikimokyklinukai filme matomus vaizdus laiko realiais. Jiems sunku ilgiau kaip pusvalandį išlaikyti dėmesį ir ramiai sėdėti priešais televizorių. 8 – 12 metų vaikai linksta į ekspresiją, kuri reiškiasi konkrečių filme matytų veiksmų mėgdžiojimu. Maždaug nuo 10 metų vaikai pradeda domėtis pačiu filmo turiniu. Jiems labai rūpi veiksmas, kuris turi būti dinamiškas ir įvairus. 15 – 16 metų paaugliams filmo žiūrėjimą lemia keli motyvai: filmas kaip kasdienybės atspindys, per filmą pažįstamas tikrasis gyvenimas. Suaugusieji dažnai nesusimąsto, kad vaikai nesąmoningai kopijuoja: stebi televizijos filmuose rodomus herojus ir modeliuoja jų elgesį (Banaitienė ir kt., 2010).


Turinys

  • Įvadas3
  • Animacinio filmo pristatymas5
  • Metodika5
  • Rezultatai ir jų analizė5
  • Diskusija8
  • Išvados9
  • Literatūros sąrašas10

Reziumė

Autorius
argentum
Tipas
Referatas
Dalykas
Pedagogika
Kaina
€2.28
Lygis
Universitetas
Įkeltas
Sau 11, 2014
Publikuotas
2013 m.
Apimtis
10 psl.

Susiję darbai

4 metų vaiko veiklos grupėje analizė

Pedagogika Referatas svetlana
Darbo aktualumas. Ikimokyklinis amžius nepaprastai svarbus žmogaus tapsmui, socializacijai. Spartus fizinis augimas, intensyvus psichinių funkcijų plėtojimasis vaiką daro jautrų, lengvai pažeidžiamą. Kaip tik...