Švedijos istorija ir kontaktai su Lietuva

6 psl. / 1617 žod.

Ištrauka

Lietuva iš Baltijos šalių yra didžiausia Švedijos teikiamos pagalbos gavėja. Trečdalį pagalbos sudaro įnašai, skiriami padidinti Ignalinos atominės elektrinės reaktorių saugumui ir apskritai pagerinti Lietuvos valstybinės branduolinės saugos priežiūros kompetentingumui. Pasibaigus Ignalinos elektrinės uždarymo rėmėjų konferencijai paaiškėjo, jog Švedija, kaip atskira valstybė, suteiks didžiausią - 6 milijonų eurų dydžio - finansinę pagalbą.
Dvišaliai įnašai didėja socialinių reikalų bei teisėtvarkos srityje, tačiau verslo bei infrastruktūros srityje jų reikšmė mažėja. Socialinėje srityje galima paminėti didelį Aukštosios socialinių mokslų mokyklos ir Pasaulio banko parengtą socialinių tarnybų pertvarkymo projektą.
Padedant Švedijai yra įsteigta įvairių specializacijų (neįgaliųjų, nuo smurto nukentėjusių moterų bei vaikų, išleistų į laisvę kalinių) 14 centrų ir yra rengiami socialiniai darbuotojai. Sveikatos apsaugos srityje Švedijos ekonominio bendradarbiavimo įstaiga “SIDA” sudarė 20 milijonų Švedijos kronų dydžio konsultavimo fondą, taip pat ėmė vykdyti Šiaurės ir Baltijos šalių tuberkuliozės likvidavimo programą. Yra diskutuojama dėl dvišalių įnašų, be kita ko, narkotikų ir ŽIV / AIDS problemų srityje.
Dvišalio demokratijos rėmimo dėka, nors ir vangi jo pradžia, buvo pasiektas bendradarbiavimas tarp apsaugos nuo kriminalinių reiškinių, teismų ir policijos. Saugumo plėtotės pagalba pirmiausia yra teikiama profesiniam rengimui bei tobulinimui, tam tikra materialinė pagalba yra teikiama visuotinei demokratinei karinei krašto gynybai, išminavimo, pakrančių apsaugos ir gelbėjimo reikalams.
Žemės ūkio reformos srityje Švedijos pagalba yra teikiama nuo 1992 metų. Lietuva yra toli pažengusi toje srityje ir ankstesniais metais buvo rodoma pavyzdžiu kitoms regiono šalims.
Aplinkosaugos srityje Švedija iš dalies finansavo vandenvalos įmones Kaune ir Klaipėdoje, taip pat tokį pat rengiamą Šiaulių projektą. Pagalbą aplinkosaugos srityje teikia ir Švedijos gamtos apsaugos įstaiga - ji skiria plėtros paramą Lietuvos gamtos apsaugos valdybai. Įnašais yra remiama veikla, kad būtų mažinama žemdirbystės daroma įtaka aplinkai.
Švedijos institutas “SI” remia kultūrinius ir akademinius mainus, taip pat remia švedų kalbos dėstytojų darbą Vilniaus ir Klaipėdos universitetuose. Mokytis švedų kalbos yra gana madinga, ypač studentėms merginoms.


Reziumė

Autorius
akfute
Tipas
Referatas
Dalykas
Istorija
Kaina
€2.15
Lygis
Universitetas
Įkeltas
Bir 17, 2014
Publikuotas
2013 m.
Apimtis
6 psl.

Susiję darbai

Lietuvių emigracijos istorija

Istorija Referatas donatak
Migracija (lot. migratio – kėlimasis, kraustymasis) – gyventojų kėlimasis iš vienos vietos į kitą. Dėl migracijos šalyje daugėja kitakalbių skaičius, mažėja savos tautos...

Mažosios Lietuvos istorija

Istorija Prezentacija dovile.zemgulyte
Mažoji Lietuva, tai istorinis - etnografinis Prūsijos, o vėliau Rytprūsių regionas, apėmęs šiaurrytines Prūsijos provincijos dalis, kuriose gyveno lietuvininkai. „Mažosios Lietuvos“ sąvoka pirmą...

Apskaitos istorija Lietuvoje

Istorija Referatas studente111
Buhalterinė apskaita – ūkinių operacijų ir ūkinių įvykių, išreikštų pinigais, registravimo, grupavimo ir apibendrinimo sistema, skirta informacijai, reikalingai priimant ekonominius sprendimus, gauti ir...