Nelygybė, skurdas ir jų mažinimo galimybės

19 psl. / 5163 žod.

Ištrauka

Nepaisant bendro Europos Sąjungos (ES) turtingumo, joje skurdas vis dar yra gana dažnas reiškinys. Beveik 1 iš 7 žmonių gresia skurdas. Skaičiai dar didesni kai kuriose specialiose grupėse, pavyzdžiui, tarp vaikų ir senesnių žmonių. Tačiau dažnai politikai ar plačioji visuomenė šios problemos dydžio ir rimtumo nepakankamai suvokia ir dėl to neskiria dėmesio šios problemos išnaikinimui. Dažnai žmonės skurdą laiko tokiu kraštutiniu dalyku, kuris kelia pavojų pačiai žmonijos egzistencijai ir jį daugiausia sieja su besivystančiomis šalimis. Tačiau realybė kitokia: skurdas yra labai reali problema, kuri į daugelio žmonių gyvenimus atneša bėdų. Tai tiesioginis žmonių pagrindinių teisių atėmimas, apribojantis galimybę išnaudoti visą savo potencialą, sukeliantis visuomenei daug išlaidų ir stabdantis stabilų ekonomikos augimą. Skurdas taip pat atspindi sistemos klaidas teisingai ir nešališkai perskirstant išteklius. Skurdas skatina įsigalėti nelygybę bei visuomenės skirtumus, kai didelis kiekis turto yra tik keleto asmenų rankose, o kiti yra verčiami gyventi apribotą ir suvaržytą gyvenimą net gyvendami turtingoje ekonominėje teritorijoje.

Diskusija apie skurdą dažnai glaudžiai siejama su „socialine atskirtimi“. Terminas „socialinė atskirtis“ yra naudojamas norint apibudinti procesus, kurie nustumia žmones į visuomenės pakraštį, riboja jų galimybes naudotis ištekliais ir galimybėmis, apriboja jų dalyvavimą normaliame socialiniame ir kultūriniame gyvenime, verčia juos jaustis nustumtais į šalį, bejėgiais ir diskriminuojamais. Kitas dažnai naudojamas su skurdu susijęs terminas yra „pažeidžiamumas“. Žmonės patenka į pažeidžiamą situaciją kai jų asmeninei gerovei iškyla pavojus, nes jiems trūksta pakankamai išteklių, jiems gresia skola, jie kenčia dėl blogos sveikatos, patiria išsilavinimo trūkumą ir gyvena netinkamame būste bei netinkamoje aplinkoje. Tai yra svarbios tarpusavyje susijusios sąvokos.

Taigi šio darbo tikslas – apžvelgti kas tai yra skurdas, nelygybė ir kokios yra jų mažinimo galimybės.


Turinys

  • ĮVADAS3
  • 1. SKURDAS IR NELYGYBĖ4
  • 1.1. Skurdas4
  • 1.2. Nelygybė8
  • 1.3. Skurdas ir nelygybė Lietuvoje9
  • 2. SKURDO IR NELYGYBĖS MAŽINIMO GALIMYBĖS13
  • 2.1. Pajamų perskirstymas13
  • 2.2. Mokesčiai14
  • 2.3. Išmokos ir parama16
  • IŠVADOS18
  • LITERATŪRA19

Reziumė

Autorius
donatag
Tipas
Referatas
Dalykas
Ekonomika
Kaina
€3.06
Lygis
Universitetas
Įkeltas
Rgs 2, 2014
Publikuotas
2010 m.
Apimtis
19 psl.

Susiję darbai

Darbo jėgos Lietuvoje statistinis tyrimas

Ekonomika Tyrimas 2013 m. sauleaa
Pastaruoju metu darbo jėgos skaičius Lietuvoje vis mažėja. Tai daro įtaką mūsų šalies ekonomikos plėtrai ir viešųjų finansų stabilumui. Tvarus ekonomikos augimas priklausys...