Stresas ir psichikos sutrikimai

10 psl. / 2398 žod.

Ištrauka

Richard Lazarus (1985) apibūdina stresą kaip subjektyviai žmogaus suvokiamą neatitikimą tarp aplinkos reikalavimų ir žmogaus galimybių atitikti tiems reikalavimams. Galima išskirti tris pagrindinius streso kompomentus:

· Išorinį streso komponentą sudaro potencialiai grėsmingi įvykiai aplinkoje. Tokiais įvykiais gali būti įvairūs fizinės ir socialinės aplikos pokyčiai (pvz. stichinės nelaimės, draugų praradimas ir pan.), įvairios pastovios gyvenimui nepalankios sąlygos (pvz skurdas), nemalonūs situaciniai išgyvenimai (pvz susiriejimas su draugais) ir t.t.

· Vidinį streso komponentą sudaro fiziologinės organizmo reakcijos į aplinkos stresorius (stresą sukeliančius įvykius). Čia pagrinde reaguoja simpatinė nervų sistema.

· Sąveika tarp išorinio ir vidinio streso komponento sudaro trečiąjį komponentą. Išorinis ir vidinis komponentas sąveikauja per mąstymą. Fiziologinė reakcija kyla mums interpretuojant išorinius įvykius kaip stresinius. Iš kitos pusės, fiziologinė organizmo reakcija pasiūlo ją sukėlusių įvykių interpretaciją.

Išorinis streso komponentas: stresiniai įvykiai

· Asmeniniai stresoriai -- konfliktas tarp kelių žmogaus atliekamų rolių (“kaip suderinti darbą ir šeimą?”) ar siekimų (“noriu dominuoti, bet taip pat noriu būti visų mėgstama”)

· Socialiniai/šeimos stresoriai – gali būti pastovūs rūpestėliai (pvz pastovios rietenos su tėvais), rolių pokyčiai (vedybos, skyrybos, motinystė/tėvystė, ir t.t.), nenumatyti įvykiai (pvz artimųjų ligos, mirtys)

· Darbo stresoriai – pradėjimas dirbti, darbo laiko, pobūdžio ar atsakomybės pokyčiai, piniginių įplaukų pokyčiai, perkrovimas, nuobodulys, baimė prarasti darbą, darbo praradimas ir pan.

· Aplinkos stresoriai – kraštutinumai įvairiose aplinkos salygose – žmonių tankumas, temperatūra, triukšmas, apšvietimas ir kt.

Pagal trukmę stresorius galima skirti į staigius (trumpai trunkantys, nuo poros sekundžių iki poros dienų, pvz nenumatytai iškilęs pavojus), chroniškus (ilgai trunkantys, nuo kelių savaičių iki kelių metų pvz. darbas naktinėje pamainoje, gyvenimas pavojingame rajone) ir kintamus (kai stresoriaus veikimo laikotarpius keičia streso nebuvimo laikotarpiai pvz. egzaminai). Chroniški stresoriai labiausiai linkę mus varyti į ligas. Kintami stresoriai, jei į juos žiūrime kaip į iššūkį ir galimybę, gali padėti žmogui “užsigrūdinti” ir tapti mažiau pažeidžiamu stresui.


Reziumė

Autorius
ganesas
Tipas
Referatas
Dalykas
Psichologija
Kaina
€2.41
Lygis
Universitetas
Įkeltas
Gru 16, 2014
Publikuotas
"Informacijos neturime"
Apimtis
10 psl.

Susiję darbai

Autizmo sutrikimą turinčių vaikų ugdymo ypatumai

Psichologija Referatas 2008 m. cikityta
Darbe išsamiai apžvelgiamas autizmo reiškinys - apibūdinamas sutrikimas, jo paplitimas, priežastys, išreištumo skirtumai, diagnostika. Pristatomi autistams būdingi elgesio požymiai, jų kalbos raida ir...

Potrauminis streso sutrikimas

Psichologija Referatas 2006 m. shliooksht
Dauguma žmonių bėdų, nelaimių yra suprantamos kaip reakcija į pernelyg didelį, kraštutinį stresą. Yra įprasta, kad tokios traumos, kaip skyrybos ar darbo netekimas,...

Dailės terapija įveikiant stresą organizacijoje

Psichologija Referatas 2012 m. siekiantipazinti
Situacija visuomenėje ir darbo rinkoje pastaraisiais metais nemažai pakito. Daugybė darbuotojų buvo atleisti dėl materialinių išteklių trūkumo, o likusieji dažnai gavo papildomo darbo,...

Autizmo spektro sutrikimai

Psichologija Referatas 2012 m. sarmi
Įvairiapusių raidos sutrikimų palyginimas ir išvados F84 Įvairiapusiai raidos sutrikimai F84.0 Vaikystės autizmas F84.1 Atipiškas autizmas F84.2 Rett'osindromas F84.3 Kiti dezintegraciniai vaikystės sutrikimai...

Psichikos sutrikimai

Psichologija Prezentacija 2021 m. Just'e
Darbas pristato 3 gerai žinomus psichikos sutrikimus: aktyvumo ir dėmesio sutrikimą, obsesinį kompulsinį sutrikimą bei šizofreniją. Darbe gilinamasi į jų priežastis, simptomus, pagalbos...