Nedarbas ir emigracija: ekonominės ir socialinės pasekmės

14 psl. / 3224 žod.

Ištrauka

Aukštas nedarbo lygis yra viena rimčiausių makroekonominių problemų, turinčių įtakos ekonominiams ir socialiniams šalies procesams. Nedarbas sąlygoja individo pajamų šaltinio praradimą, gyvenimo lygio smukimą, psichologinį diskomfortą. Būtent šios priežastys dažnu atveju motyvuoja individą ieškoti palankesnių gyvenimo sąlygų ekonominį pranašumą turinčiose šalyse. Tad nedarbas gali sąlygoti darbo jėgos emigraciją, kas neigiamai veikia ne tik demografinę situaciją, bet ir ekonominę šalies padėtį. Masinis darbo jėgos išvykimas sąlygoja tai, kad kai kuriuose šalies ūkio sektoriuose trūksta kvalifikuotos darbo jėgos[1], surenkama mažiau mokesčių į valstybės biudžetą, sukuriama mažiau bendrojo vidaus produkto. Kitą vertus emigracija gali turėti teigiamos įtakos darbo rinkos būklei išsiunčiančioje šalyje – gyventojų užimtumui, nedarbo lygiui, socialinėmis garantijomis, taip pat bendrai šalies ūkio ir socialinei būklei.

Atsižvelgiant į nedarbo ir emigracijos ryšio aktualumą šio darbo tikslas – išanalizuoti nedarbo ir emigracijos ryšį bei apžvelgti sąlygojamas ekonomines ir socialines pasekmes.

Darbo objektas – nedarbo ir emigracijos ryšio bei ekonominių ir socialinių pasekmių analizė.

Darbo uždaviniai:

1. Atskleisti nedarbo įtaką darbo jėgos emigracijai.

2. Atlikti Lietuvos ir Austrijos nedarbo ir emigracijos statistinių duomenų analizę.

3. Pateikti nedarbo sąlygotos emigracijos ekonomines ir socialines pasekmes.

Darbo metodai:

1. Mokslinės literatūros analizė. Šis metodas bus naudojamas siekiant išanalizuoti esamą literatūrą nedarbo ir emigracijos klausimais, atskleisti, kokie tyrimai šioje srityje buvo atlikti, kokios išvados padarytos.

2. Duomenų analizės metodas. Remiantis šiuo metodu bus analizuojami nedarbo ir darbo jėgos emigracijos statistiniai duomenys.

3. Lyginamosios analizės metodas. Remiantis šiuo metodu bus analizuojamos nedarbo ir emigracijos rodikliai Lietuvoje ir Austrijoje.

4. Apibendrinimo metodas. Remiantis šiuo metodu bus apibendrinama naudota literatūra, statistiniai duomenys, atlikta analizė ir daromos darbo išvados.

Informacijos šaltiniai. Mokslinė literatūra, statistiniai duomenys, pateikti Eurostato ir Statistikos departamento duomenų bazėse.

[1] Sipavičienė, A. Tarptautinė gyventojų migracija Lietuvoje: modelio kaita ir situacijos analizė. Vilnius, 2006, p. 4.

  1. Apibendrinimo metodas. Remiantis šiuo metodu bus apibendrinama naudota literatūra, statistiniai duomenys, atlikta analizė ir daromos darbo išvados.

Turinys

  • ĮVADAS3
  • 1. NEDARBAS IR EMIGRACIJA4
  • 1.1. Nedarbo ir emigracijos ryšys4
  • 1.2. Nedarbo ir emigracijos statistinių rodiklių analizė Lietuvoje ir Austrijoje5
  • 2. NEDARBO SĄLYGOJAMOS EMIGRACIJOS EKONOMINĖS IR SOCIALINĖS PASEKMĖS8
  • 2.1. Emigracijos neigiamos pasekmės8
  • 2.2. Emigracijos teigiamos pasekmės11
  • IŠVADOS IR PASIŪLYMAI13
  • LITERATŪRA IR ŠALTINIAI14

Reziumė

Autorius
pagalba
Tipas
Referatas
Dalykas
Ekonomika
Kaina
€2.54
Lygis
Universitetas
Įkeltas
Vas 16, 2015
Publikuotas
2012 m.
Apimtis
14 psl.

Susiję darbai

Nedarbas, jo priežasčių ir tipų ekonominė analizė

Ekonomika Kursinis darbas baltojipuga
Kiekvienos valstybės pagrindinis tikslas – siekti jos piliečių gerovės, kurią įprasta matuoti ekonominės gerovės rodikliais, kuriuos analizuoja makroekonomika – ekonomikos mokslo šaka, tirianti...

Infliacija ir jos socialinės ekonominės pasekmės

Ekonomika Referatas 2014 m. redukee
Infliacija – viena sudėtingiausių šiuolaikinių makroekonominių problemų, pasireiškianti prekių ir paslaugų bendrojo kainų lygio pastovaus didėjimo, kai piniginio vieneto perkamoji galia mažėja. Sukelia...

Emigracijos ekonominių pasekmių Lietuvai analizė

Ekonomika Referatas 2018 m. mokslininkas
Viena iš aktualiausių šiandieninės Lietuvos problemų yra gyventojų emigracija. Laisvas asmenų judėjimas Europos Sąjungoje suteikia galimybę ne tik laisvai keliauti Europos Sąjungoje teritorijoje,...