Prievarta prieš moteris ir jos prevencija

27 psl. / 7400 žod.

Ištrauka

Žinomas lietuvos krepšininkas nušovė žmoną ir nusišovė pats, o visa tai įvyko vaiko akivaizdoje. Neseniai iš emigracijos grįžęs vyriškis vidury baltos dienos Vilniuje parke papjovė savo sugyventinę ir vaiko motiną bei nusižudė pats. Girtas dizaineris sumušė gerokai jaunesnę savo žmoną. Iš močiutės namo važiavusi studentė kraupiai nužudyta. Jau beveik nieko nebestebina tokie kasdieniai pranešimai spaudoje ir televizijoje apie mušamas ir net užmušamas moteris: niekam nežinomas, paprastas namų šeimininkes, taip pat ir garsių vyrų, politikų žmonas ar net televizijos žvaigždes. Muša, vadinasi myli? O gal muša, vadinasi pati kalta? Taip mąsto smurtą patyrusios ir psichologiškai sugniuždytos moterys, įkalbėti jas viešai papasakoti apie savo bėdą ypatingai sunku, moterys iš tiesų tiki, kad yra pačios kaltos. Visgi policijos departamento prie Vidaus reikalų ministerijos duomenimis[1], Lietuvoje 2012 metais užregistruota 18268, o 2013 metais jau 21615 pranešimai apie smurtą artimoje aplinkoje ir net pusei iš jų pradėtas ikiteisminis tyrimas. Matoma tendencija, kad net 81,7 proc. nukentėjusiųjų yra moterys. Tačiau neapsiribokime tik Lietuva - 2014 metų kovo 5 dieną buvo paskelbta Europos Sąjungos pagrindinių teisių agentūros ataskaita[2], kurioje pateikiami didžiausios kada nors pasaulyje vykdytos apklausos dėl smurto prieš moteris rezultatai. Remiantis surinktais duomenimis, net 67 proc. moterų nuo 15 metų amžiaus per pastaruosius 12 mėnesių iki apklausos, buvo patyrusios fizinį ir (arba seksualinį) smurtą. Rezultatai šokiruojantys. Toks smurtas šeimoje apima ne tik prievartą prieš žmonas, bet ir smurtinius tėvo ir dukters, patėvio ir podukros bei kitus santykius.[3] Tačiau, pagal vyraujančią nuomonę, policijai apie patirtą smurtą praneša tik maždaug 6 proc. nuo šių veikų nukentėjusių asmenų, o kadangi smurtas prieš moterį šeimoje tarpsta tarp keturių namo sienų, o smurto auką ir smurtautoją sieja intensyvūs bei prieštaringi emociniai ir asmeniniai intymūs santykiai, galima daryti išvadą, kad smurto atvejų šeimoje santykinai užregistruojama mažiau nei viešosios tvarkos pažeidimų.[4] Žinoma, egzistuoja latentinis smurtas, jo paneigti neįmanoma, galime bandyti tik jį sumažinti, tačiau iš užregistruotos suvestinės neabejotinai plaukia išvada - smurtas prieš moteris yra opi problema, o Lietuvoje toks smurtas apima apima net 10,5 proc. bendro nusikalstamumo[5], tad apie tai kalbėti, inicijuoti prevencijos bei pagalbos programas yra taip pat svarbu, kaip ir užkirsti kelią kitiems nusikaltimams.

Šiame darbe, pasitelkiant teismų praktiką, teisinę ir mokslinę literatūrą, bus siekiama pagrindinio tikslo - atsakyti į klausimus: 1) kas yra prievarta prieš moteris; 2) kokios egzistuoja prievartos prieš moteris rūšys; 3) kaip jos pasireiškia Lietuvoje ir kitose šalyse ir 4) kaip nuo viso to galima apsisaugoti. Norint suformuluoti išsamų atsakymą, bus išsamiai aptartos prievartos prieš moteris rūšys, Lietuvos Respublikos baudžiamasis bei kiti aktualūs įstatymai bei jų veikimas ir taikymas smurto prieš moteris kontekste.

Siekiant išsikelto darbo tikslo, naudoti metodai: filosofinis, lyginamasis, dogmatinis, sisteminis ir lingvistinis. Bandžiau ieškoti prievartos prieš moteris priežasčių, lyginau tarpusavyje teisines kategorijas, sistemiškai ir lingvistiškai analizavau teisės aktus ir kitą teisinę literatūrą. Kompleksiškai naudoti metodai padėjo atskleisti įvairių rūšių prievartos prieš moteris sampratą, kilmę, pasekmes, taip pat pateikti prevencijos būdus, kurie padėtų kovoti su šiuo reiškiniu.

Naudoti šaltiniai - Lietuvos Respublikos, Europos Sąjungos teisės aktai bei teismų praktika, Lietuvos bei Europos valstybių statistiniai duomenys apie smurtą prieš moteris, mokslinė bei teisinė literatūra.

[1] Prieiga per internetą: http://www.bukstipri.lt/uploads/Bajorinas[1].pdf [žiūrėta 2014-11-12].

[2] Prieiga per internetą: http://fra.europa.eu/sites/default/files/fra-2014-vaw-survey-factsheet_lt.pdf [žiūrėta 2014 - 12 - 17].

[3] Prieiga per internetą: http://www.ku.lt/wp-content/uploads/2013/04/2005_nr_01_110-121.pdf [žiūrėta 2014 - 11 - 17]

[4] Jovaišas K. Smurto šeimoje prevencija: Iliuzijų anatomija. Vilnius: Eugrimas, 2009 m., p. 73.

[5] Prieiga per internetą: http://www.bukstipri.lt/uploads/Bajorinas[1].pdf [žiūrėta 2014-11-12].


Turinys

  • Įvadas3
  • 1. Prievartos prieš moteris samprata5
  • 2. Prievartos prieš moteris rūšys6
  • 3. Prievartos prieš moteris priežastys14
  • 4. Prievartos prieš moteris pasekmės aukai ir smurtautojui17
  • 5. Prievartos prieš moteris prevencija20
  • Išvados24
  • Panaudotos literatūros sąrašas25

Reziumė

Autorius
ege777
Tipas
Referatas
Dalykas
Teisė
Kaina
€3.50
Lygis
Universitetas
Įkeltas
Vas 17, 2015
Publikuotas
2014 m.
Apimtis
27 psl.

Atsiliepimai

Patvirtintas užsakymas
Darbas tikrai neblogas, taciau, kazko truko.

Susiję darbai

Smurtas šeimoje prieš vaikus

Teisė Referatas 2011 m. stella
Šio darbo tikslas - išanalizavus dokumentus, pasiūlyti savo sprendimus kaip spręsti šią problemą.„Lietuvos politika dėl vaikų teoriškai yra pažangi. Turime neblogą įstatyminę bazę,...

Moterų ir jaunimo darbas

Teisė Referatas 2013 m. literatė
Moterys darbe susiduria su įvairiomis problemomis: skirstymu į ,,moteriškas“ ir ,,vyriškas“ profesijas, diskriminacija priimant į darbą, mažesniu darbo užmokesčiu, išnaudojimu, kliūtimis siekiant profesinės...