Santuokiniai ryšiai H. Ibseno dramose „Lėlių namai“ ir „Heda Gabler“

10 psl. / 2599 žod.

Ištrauka

Henrikas Ibsenas – vienas žymiausių 19 a. Norvegijos dramaturgų, kuris yra laikomas šiuolaikinės dramos pradininku ir moderniojo teatro įkūrėju. Rašytojas savo kūryboje vaizdavo ne idealizuotą, o tikrąjį, realųjį pasaulį ir išsiskyrė savo abejonėmis morale, vyravusia 19 a. laikais. Tai atsispindi ir jo dramose „Lėlių namai“ bei „Heda Gabler“, kurios ir buvo pasirinktos analizuoti šiame darbe.

Dramoje „Lėlių namai“, kurią H. Ibsenas parašė 1879 m., pasakojama apie jauną moterį Norą, iš pradžių besidžiaugiančią gyvenimu, tačiau tik po aštuonerių metų supratusią, jog ji nėra patenkinta savo santuoka ir vyru, kuriam visada turėjo aklai paklusti. Ji nenori toliau gyventi apsimetinėdama, kad yra laiminga, ir todėl ryžtasi nutraukti visus ryšius su vyru Helmeriu ir su savo trimis mažais vaikais. Šioje dramoje vaizduojama 19 a. sutuoktinių aplinka ir gyvenimo būdas, kuris parodo, kokia nepavydėtina tuo metu buvo moters padėtis visuomenėje.

Dramoje „Heda Gabler“, parašytoje 1890 m., vaizduojama kita moteris, vardu Heda Gabler, kuri ištekėjo už kultūros istorijos tyrinėtojo Tesmano. Moteris nėra patenkinta savo gyvenimu su nuobodžiu vyru, ir netgi nenori pripažinti esanti nuo jo nėščia. Heda Gabler trokšta būti nepriklausoma moteris, ir nusižudo, supratusi, jog nepavyks tokia būti. Šioje dramoje, kaip ir „Lėlių namuose“ jaučiama stipri moters emancipacijos tematika.

Šiame darbe bus analizuojamos paminėtų dramų veikėjų santuokiniai ryšiai. Dramoje „Lėlių namai“ bus patyrinėti Noros ir jos vyro advokato Helmerio santykiai, o dramoje „Heda Gabler“ – Hedos Gabler ir jos vyro kultūros istorijos tyrinėtojo Tesmano santykiai. Šių abiejų porų santykiai bus lyginami tarpusavyje analizuojant skirtingus aspektus, liečiančius santuokos temą: skirtingų lyčių vaidmenis šeimoje, visuomenės įtaką santykiams bei moterų elgesio santuokoje ypatumus.

Rašant šią analizę bus remiamasi abiejų dramų tekstais: lietuvišku dramos „Lėlių namai“ vertimu, kurį atliko Kazys Boruta, ir angliška dramos „Heda Gabler“ teksto versija, rasta internetiniame puslapyje http://www.gutenberg.org/files/4093/4093-h/4093-h.htm.


Turinys

  • Įvadas……………………………………………………………………………………3
  • Skirtingų lyčių vaidmenys šeimoje………………………………………………4
  • Visuomenės įtaka santykiams……………………………………………………7
  • Moterų elgesio ypatumai………………………………………………………………….8
  • Išvados…………

Reziumė

Autorius
zaliaake8
Tipas
Referatas
Dalykas
Literatūra
Kaina
€2.41
Lygis
Universitetas
Įkeltas
Kov 11, 2015
Publikuotas
2015 m.
Apimtis
10 psl.

Susiję darbai

Žmogui reikalingi namai, ne būstas

Literatūra Rašinys ganesas
Kiekvienas žmogus turi vietą, kurioje gyvena. Individai puoselėja savo būstus, perka įvairius daiktus, kurie įkūnija vis didesnės prabangos įvaizdį. Čia iškyla šiuolaikinės vartotojiškos...

Internetas – antrieji mūsų namai?

Literatūra Rašinys laurute3
Paskutinieji XX amžiaus dešimtmečiai pagrįstai vadinami permainų pradžia. Ypač išsivysčiusiose šalyse visuomenės informavimo sferą ženkliai pakeitė atsiradusios kabelinė bei palydovinė televizijos. Dėl to...

Gimtieji namai lietuvių literatūroje

Literatūra Rašinys lauriukasss
Namai. Toks paprastas žodis. Nesudėtingas - bet penkios raidės. Šį žodį dažnai vartojame savo kasdienėje kalboje jo net nepastebėdami, neįsigilindami į šio, atrodo,...