Konstitucinių pareigų samprata

5 psl. / 1363 žod.

Ištrauka

Nagrinėdami žmogaus teises susiduriame ir su teisės bei pareigos santykiu. Pareiga – tai teisės normose nustatytas įpareigojimas asmeniui atlikti tam tikrus veiksmus arba nuo tų veiksmų susilaikyti. Anot Vytauto Sinkevičiaus, „esminis žmogaus teisių ir laisvių požymis yra tai, kad teisių ir laisvių atsiradimas, jų įgyvendinimas nesiejamas su pareigų vykdymu“.

Lietuvos Respublikos Konstitucijos 28 str. formuojamas vienas svarbiausių konstitucinių žmogaus teisių principų – „Įgyvendindamas savo teises ir naudodamasis savo laisvėmis, žmogus privalo laikytis Lietuvos Respublikos Konstitucijos ir įstatymų, nevaržyti kitų žmonių teisių ir laisvių“. Šis Konstitucijos straipsnis įtvirtina pamatinį principą, lemiantį labai svarbų šiuolaikinės civilizuotos visuomenės, kiekvieno jos žmogaus ir piliečio gyvenimo ir veiklos aspektą. Jis liečia ribas, kurių negali peržengti žmogus, įgyvendindamas savo teises ir naudodamasis savo laisvėmis. O laisvė tradiciškai suprantama kaip galimybė daryti visa tai, kas nėra žalinga visuomenei. Taigi, pagrindinė kiekvieno asmens pareiga ne tik laikytis įstaymų, bet ir savo veiksmais nevaržyti kitų asmenų teisių ir laisvių. Labai svarbu laikytis šio principo, jei norima įgyvendinti žmogaus teises ir laisves.

1992m. Lietuvos Respublikos Konstitucijoje minimos tik kelios asmens pareigos. Tai tėvų pareiga (ir teisė) auklėti savo vaikus dorais žmonėmis ir ištikimais piliečiais bei iki pilnametystės juos išlaikyti (38str.), vaikų pareiga gerbti tėvus, globoti juos senatvėje ir tausoti jų palikimą (38str.), asmenims iki 16 metų pareiga mokytis (41str.), asmens pareiga saugoti aplinką nuo kenksmingų poveikių (53str.), kiekvieno pareiga (ir teisė) ginti Lietuvą nuo užsienio ginkluoto užpuolimo (139str.) ir piliečių pareiga atlikti karo ar alternatyviąją krašto apsaugos tarnybą (139str.).


Turinys

  • 1. Įžanga
  • 2. Tėvų pareiga auklėti savo vaikus dorais žmonėmis ir ištikimais piliečiais, iki pilnametystės juos išlaikyti (38str.)
  • 3. Vaikų pareiga gerbti tėvus, globoti juos senatvėje ir tausoti jų palikimą (38str.)
  • 4. Asmenų iki 16 metų pareiga mokytis (41str.)
  • 5. Asmenų pareiga saugoti aplinką nuo kenksmingų poveikių (53str.)
  • 6. Piliečių pareiga ginti Lietuvą nuo užsienio ginkluoto užpuolimo ir piliečių pareiga atlikti karo ar alternatyviąją krašto apsaugos tarnybą (139str.)
  • 7. Asmens pareigos kitose demoktarinių valstybių konstitucijose ir tarptautinės teisės dokumentuose
  • 8. Išvados
  • 9. Šaltinių ir literatūros sąrašas

Reziumė

Autorius
sintri
Tipas
Referatas
Dalykas
Teisė
Kaina
€2.15
Lygis
Universitetas
Įkeltas
Lie 17, 2015
Publikuotas
2010 m.
Apimtis
5 psl.

Susiję darbai

Fizinio asmens gyvenamosios vietos samprata

Teisė Referatas amber
Fizinis asmuo tai teisės subjektas, asmuo, kuris nėra juridinis asmuo. Tai gali būti žmogus, taip pat organizacija, neturinti juridinio asmens teisių (statuso). Fizinio...

LR Konstitucinio Teismo konstitucinis statusas

Teisė Diplominis darbas 2012 m. egleko
Iki Antrojo pasaulinio karo galiojusiose Lietuvos Respublikos Konstitucijose buvo numatyta, jog įstatymas, priešingas Konstitucijai, valstybėje galios neturi, todėl galima teigti, kad Lietuvos Respublikoje,...

Vandalizmo samprata

Teisė Prezentacija rebutkyte
ž1.Vandalizmas ž2. Vandalizmo padariniai ž3. Kas ir kodėl ž4. Kova su vandalizmu ž5. Bausmės ž6. Baudos įvairiose šalyse ž7. Lisabonos atvejis ž8. Išvados...