Demografiniai skirtumai tarp išsivysčiusių ir besivystančių valstybių

10 psl. / 1974 žod.

Ištrauka

Demografijos tema yra labai plati, jai galima rasti daug potemių. Tačiau tikriausiai svarbiausios iš jų - demografinės problemos, labai aktualios ir reikalaujančios daug visuomenės dėmesio. Norint jas gerai suprasti, pirmiausia reikią žinoti pasaulines demografijos tendencijas, jos rodiklių skirtumus aukštus ir žemus reitingus turinčiose šalyse. Darbo tikslas yra visa tai atskleisti.

Pirmiausia norint plėtoti šią temą būtina išsiaiškinti, kas yra demografija bei besivystančios ir išsivysčiusios šalys. Demografija - mokslas, tiriantis gyventojų skaičiaus ir struktūros kitimą. Demografiniai rodmenys dažniausiai surenkami dviem būdais: gyventojų surašymu ir valstybės institucijų registruojama statistika (gimimai, mirtys, gyventojų migracija ir pan.). Demografiniai duomenys atnaujinami kas metai, nes jie yra būtini, norint nustatyti, kaip keičiasi žmonių populiacija visame pasaulyje ar atskiruose regionuose. Išsivysčiusios šalys - valstybės, kurios dėl savo ekonominio, socialinio ir politinio išsivystymo yra palyginti aukštesnėje stadijoje negu besivystančios šalys. Besivystanti šalis - valstybė, kuri dėl savo ekonominio, socialinio ir politinio išsivystymo yra palyginti žemesnėje stadijoje negu išsivysčiusios šalys. Šiame sąraše galima rasti ir skurdžiausių pasaulio valstybių tokių kaip – Namibija, Etiopija, ir vidutiniu tempu besivystančių – Lietuva, Latvija, taip pat ir labai sparčiai besivystančių – Rusija, Kinija, Indija. Taigi, ryškūs demografiniai skirtumai yra tiek tarp besivystančių ir išsivysčiusių valstybių, tiek besivystančių valstybių sąrašo viduje.

Pirmojoje darbo dalyje aptariami pagrindiniai demografiniai rodikliai, tokie kaip, gimstamumas, mirtingumas, gyventojų prieaugis, vidutinė gyvenimo trukmė, gyventojų amžius, migracijos statistika įvairiose pasaulio valstybėse. Antroje – aptariama konkrečiai Lietuvos demografijos rodmenys. Jie palyginami su panašiu tempu besivystančios Latvijos ir seniai mums aplenkusios Jungtinės Karalystės demografiniai rodikliais.

Darbe yra lentelių, diagramų padedančių aiškiau suvokti demografijos tendencijas ir skirtumus tarp įvairių šalių.

Išvadose apibendrinamos ir aptariamos visos darbe minėtos temos, sukonkretinami demografiniai skirtumai tarp valstybių, apžvelgiama Lietuvos padėtis pasaulio kontekste.


Turinys

  • Demografiniai skirtumai tarp išsivysčiusių ir besivystančių valstybių
  • Gyventojų skaičiai, gimstamumo, mirtingumo, prieaugio rodikliai
  • Vidutinė gyvenimo trukmė. Gyventojų senėjimas
  • Gyventojų tankumas
  • Migracija
  • Lietuvos demografija
  • Lietuvos demografiniai rodikliai
  • Lietuvos demografijos rodiklių lyginimas su Latvija
  • Lietuvos demografijos rodiklių lyginimas su Jungtine Karalyste

Reziumė

Autorius
delija
Tipas
Referatas
Dalykas
Geografija
Kaina
€2.28
Lygis
Universitetas
Įkeltas
Rgs 8, 2015
Publikuotas
2012 m.
Apimtis
10 psl.

Susiję darbai

Demografiniai procesai Europos Sąjungoje

Geografija Kursinis darbas 2009 m. guoba
Demografija - mokslas, tiriantis gyventoju skaičiaus, jų sudėties bei demografinius procesų pokyčius, šių pokyčių priežastis ir pasekmes. Demografinės informacijos šaltiniai yra einamoji statistika,...

Vokietijos ir Didžiosios Britanijos skirtumai

Geografija Prezentacija switie
Vokietija yra federacinė parlamentinė demokratinė respublika. Valstybės vadovas – federacijos prezidentas (Bundesprezidentas), jį 5 metų kadencijai kartu renka Bundestagas ir Bundesratas. Prezidentas tėra...

Demografiniai pokyčiai

Geografija Tyrimas lauraka
1.Mažėjantis gimstamumas, ilgėjanti vidutinė gyvenimo trukmė ir per demografinį sprogimą gimusios kartos ,,senėjimas” sudaro reiškinį, vadinamą – šalies senėjimu. 2.Šių dienų visuomenėje įvyko...

Valstybių klasifikavimas

Geografija Referatas 2014 m. jule.
Išsivysčiusių valstybių klasifikavimas ir jų teritorinė sklaida. Valstybių klasifikacija ir teritoriniai pasiskirstimai per geografines ekonomikos prizmę.