Krakmolo gamybos charakteristika

4 psl. / 841 žod.

Ištrauka

Krakmolas - kompleksinis angliavandenis, polisacharidas, sudarytas mažiausiai iš 10 sacharidų molekulių. Fizinė forma – netirpūs šaltame vandenyje, balti, grūdėti milteliai. Karštame vandenyje krakmolas sudaro koloidinį tirpalą – krakmolo kleisterį.

Krakmolas augaluose gaminamas fotosintezės dėka ir yra kaupiamas jų audiniuose. Kai kurie audiniai krakmolo sukaupia labai daug, todėl naudojami kaip krakmolo šaltiniai (pvz., bulvių stiebagumbiai, kviečių ar kukurūzų grūdai ir kt.).

Biochemiškai krakmolas yra derinys dviejų polimerinių angliavandenių (polisacharidų) – amilozės ir amilopektino:

Amilozė - sudaryta iš gliukozės monomero molekulių, susijungusių galais, sudarant alfa-1,4 grandines.Amilopektinas - grandinė sudaryta iš alfa-1,6 grandžių, su išsišakojimu kas 24-30 gliukozės monomero molekulė.

Įvairių augalų krakmolas skiriasi amilozės ir amilopektino santykiu: kukurūzų krakmole yra iki 85 % amilozės, o kviečių krakmole – iki 99 % amilopektino.

Krakmolą virškina jį hidrolizuojantys fermentai amilazės. Krakmolo molekulės verčiamos į smulkesnes angliavandenių molekules, kurias toliau virškina kiti fermentai –maltazės.

CHEMINĖS SAVYBĖS


Reziumė

Autorius
inga kononovaite
Tipas
Referatas
Dalykas
Maisto technologija
Kaina
€2.15
Lygis
Universitetas
Įkeltas
Gru 18, 2015
Publikuotas
"Informacijos neturime"
Apimtis
4 psl.

Susiję darbai

Cukrus, jo gamyba

Maisto technologija Referatas inga kononovaite
Pirmiausia cukrų pradėta išgauti iš cukranendrių (saccharum officinarum). Žolės, iš kurių išsivystė cukranendrės, kildinamos iš keleto Ramiojo vandenyno salelių, tarp jų – Polinezijos...

Fermentacinės gamybos technologija

Maisto technologija Referatas inga kononovaite
Fermentacinė gamyba gali būti labai įvairi, tačiau jos visų rūšių pagrindinis ir bendras procesas yra rūgimas, kuris vyksta veikiant mikroorganizmų fermentams. Skiriami du...

Grūdinių kultūrų gamybos technologija

Maisto technologija Prezentacija svajūnė
Miltams gaminti malami:kviečiai,rugiai.Rečiau: miežiai, sojos, kukurūzai, avižos, ryžiai, grikiai, žirniai. Malant grūdus gaunami miltai, kurie pagal javų rūšį badinami...

Sušių gamyba ir jų rūšys

Maisto technologija Prezentacija 2019 m. blueblue
Skaidrės apie sušių gamybą ir jų rūšis. Kaip skirstomi sušiai pagal jų formą? Kaip pasigaminti sušius?