Lietuvių emigracijos istorija

8 psl. / 1428 žod.

Ištrauka

Migracija (lot. migratio – kėlimasis, kraustymasis) – gyventojų kėlimasis iš vienos vietos į kitą. Dėl migracijos šalyje daugėja kitakalbių skaičius, mažėja savos tautos piliečių. Susiduriant skirtingų tautų, skirtingų tikėjimų žmonėms, didėja vidinių šalies nesutarimų grėsmė. Dėl migracijos vienos šalies intelektualai gali „nutekėti“ į kitą šalį. Vienai šaliai tai gali būti naudinga, kitai žalinga. Lietuvos sąlygomis nepatenkinti išsilavinę žmonės taip pat neretai susigundo pabėgti į kitą šalį.
Emigrantai - asmenys, išvykstantys iš Lietuvos ir ketinantys apsigyventi nuolat ar ilgesniam negu 6 mėnesių laikotarpiui kitoje šalyje (užsieniečiai, kurių leidimų laikinai gyventi, išduotų 1 metams ar ilgesniam laikotarpiui, galiojimo laikas pasibaigė ir nebuvo išduotas naujas).
Didysis tautų kraustymasis suskaldė senąją pasaulio (tiksliau sakant – Europos) tvarką ir sukūrė naujas gyvenimo taisykles bei aktualijas. Tačiau ir XX - XXI amžiaus migracija daro ne mažesnę įtaką dabartinei pasaulio tvarkai bei sampratai.
Renesanso išradimai ir Amerikos atradimas sukūrė Naująjį pasaulį. Europiečiai ėmė masiškai keltis į naujas žemes, išvarydami iš jų čiabuvius ir visiškai pakeisdami buvusį Amerikos paveikslą. Dar viena didžioji migracijos banga išsiskyrė savo mastais XIX amžiaus pabaigoje ir XX amžiaus pradžioje. Iki ankstyvųjų 1940-ųjų tarptautinė migracija Lietuvoje, nors ir vėluodama, plito pagal tą patį modelį kaip ir daugumoje Europos šalių, turėjusių aiškią vakarų-šiaurės krypties orientaciją. [1]
Šiame darbe pasistengsiu apžvelgti lietuvių emigracijos istoriją, emigracijos poveikį, taip pat įvertinti Lietuvos piliečių emigracijos tendencijas, įvardinti veiksnius, kurie skatina ar stabdo emigraciją.


Turinys

  • Įvadas1
  • 1. Pagrindinės emigravimo priežastys2
  • 2. Lietuvių emigracijos istorija3
  • 3. Emigracijos stabdymo būdai4
  • Išvados6
  • Literatūros sąrašas7

Reziumė

Autorius
donatak
Tipas
Referatas
Dalykas
Istorija
Kaina
€2.15
Lygis
Universitetas
Įkeltas
Bir 20, 2012
Publikuotas
"Informacijos neturime"
Apimtis
8 psl.

Susiję darbai

Istorija: Įvairios karikatūros

Istorija Konspektas 2015 m. besmart
Istorijos karikatūros su paaiškintais simboliais karikatūrose bei karikatūrų aprašymais (metai, istoriniai įvykiai...). Puikiai tiks 11-12 klasėms.

12 klasės istorijos kursas

Istorija Konspektas 2016 m. kotrynav
Struktūrizuotas istorijos kurso kartojimas dvyliktos klasės mokiniams. Trumpai ir aiškiai surašyti tam tikri įvykiai ir datos, kurie padės Jums pasiruošti istorijos brandos egzaminui

Amerikos lietuvių taryba

Istorija Prezentacija 2020 m. anngi
•Įkurta 1940 m. per Amerikos lietuvių Romos katalikų federacijos suvažiavimą. Amerikos lietuvių taryba palaiko ryšius su JAV valstybinėmis įstaigomis, Atstovų Rūmų ir Senato nariais, padeda naujiems lietuvių...