Medijų daroma įtaka JAV požiūriui į LGBT bendruomenę bei homoseksualų santuokos legalizavimą

24 psl. / 3600 žod.

Ištrauka

Šių metų kovo 26 dieną Jungtinės Amerikos Valstijos tapo 21-ąja šalimi, legalizavusia tos pačios lyties santuoką. Kelias, kurį LGBT bendruomenės atstovai nuėjo, norėdami pasiekti šį tikslą, buvo pilnas sunkumų. Tačiau pagausėjusiu medijų dėmesiu ties šia problema, visa šalis tapo informuota apie vykstančią situaciją, ir galų gale – buvo pasiektas tikslas – įteisinta santuokos lygybė. Tačiau ištyrus medijų dėmesį bei jo tipą, pastebėta, jog bene visos medijos buvo LGBT bendruomenės šalininkės, nors visuomenės požiūrio tai neatitiko. Ar tikrai medijos paveikė šį aukščiausiojo teismo sprendimą? Kokias priemones medija naudojo, norėdama paveikti žmonių nuomones? Ir ar tai pasitvirtino? Į šiuos ir daugiau klausimų bus stengiamasi atsakyti šioje analizėje. Joje analizuosiu medijų nuomonių formavimo įrankius, tirsiu, kokią poziciją užėmė medijos tos pačios lyties santuokos legalizavimo klausimu, analizuosiu pokyčius bei įvairias statistikas, susijusius su medijų įsitraukimu į šią problemą. Bandysiu įrodyti, jog medijos darė įtaką šiam politiniam sprendimui bei amerikiečių požiūrio formavimui.

Amerikos mažumų bandymai pasiekti lygybę paveikė visą visuomenę. Norėdami propaguoti savo grupės lygybę, dauguma mažumų yra susidūrę su sunkumais. Vienas iš pastarųjų priešinimosi reiškinių įtraukė lesbiečių, gėjų, biseksualų ir transeksualų bendruomenę (LGBT) ir jų norą pasiekti santuokos įstatymo lygybę. Federaliniuose įstatymuose esančiame santuokos gynimo akte, kuris buvo pasirašytas Billo Clintono 1996m, yra nurodyta tiksli santuokos definicija, kurioje santuoka įvardinta kaip legali tik esanti tarp vyro ir moters. Tačiau skirtingose valstijose, kuriose ši visuomenės suvokiama deficinija šiek tiek skiriasi, prasidėjo judėjimas, skatinantis legalizuoti tos pačios lyties santuoką. Šis judėjimas prasidėjo 2004m., kuomet Masačusetso aukščiausiasis teismas legalizavo tos pačios lyties santuoką. Nuo to laiko, santuokos lygybės kampanija sėkmingai įsigaliojo dar devyniose valstijose ir Kolumbijos regione, kuriose yra suteikiamos legalios santuokos licenzijos tos pačios lyties poroms. LGBT kampanijos santuokos lygybės tikslas buvo pasiektas 2015 metais, kuomet USA priimė konstitucijos pataisą, įteisinančią tos pačios lyties santuokas.

Tos pačios lyties santuokos judėjimo kampanija pritraukė labai daug rėmėjų bei šalininkų – įtakingus politikus, įžimybes, garsius advokatus. Tokio palaikymo Amerika nebuvo mačiusi net 30 metų, nes seniau panašus įvykis būtų įtraukęs jo šalininkus į “juodąjį sąrašą”.[1, p.212]. Šiandien santuokos lygybės rėmėjų sąrašui priklauso ir Jungtinių Amerikos Valstijų prezidentas Barakas Obama, kuomet savo inauguracinėje kalboje jis paminėjo LGBT bendruomenės lygybę.

Tačiau kyla klausimas – kodėl per pastaruosius metus visuomenės nuomonė, susijusi su šios santuokos legalizavimu, pasikeitė taip kardinaliai? Viena teorija atskleidžia, jog didžiausią įtaką visuomenės nuomonės pokyčiui dėl šios santuokos įteisinimo darė pats įtakingiausias nuomonės katalizatorius – medijos. Medijos daro įtaką visuomenei naudodamos keturis pagrindinius įrankius : įrėminimas (framing), agenda setting teorija, pamatų statymas-formavimas (priming) ir tonas.


Reziumė

Autorius
lauraarctic
Tipas
Referatas
Dalykas
Sociologija
Kaina
€2.67
Lygis
Universitetas
Įkeltas
Sau 8, 2016
Publikuotas
2015 m.
Apimtis
24 psl.

Susiję darbai

Tyrimas: požiūris į santuoką

Sociologija Tyrimas 2014 m. sliekas
Temos aktualumas. Mokslinėje literatūroje egzistuoja gausybė santuokos interpretacijų, pradedant nuo jos vartojimo plačiąja prasme, kuomet turima galvoje išplėstinę šeimą ir net visus gimines....