Kokybės sistemos vadybos sisteminis ir procesinis požiūriai

22 psl. / 5000 žod.

Ištrauka

Organizacijai vadovaujama sėkmingai ir ji taip veikia tada, kai organizacijos valdymas yra sistemingas bei skaidrus. Geros kokybės pagrindas – įgyvendinta ir prižiūrima kokybės vadybos sistema, sukurta nuolat gerinti organizacijos veiklos rezultatyvumą ir efektyvumą, atsižvelgiant į visų suinteresuotųjų šalių poreikių tenkinimą.

Supratimas apie kokybės vadybą taip pat nėra vienareikšmis kaip ir pati kokybės sąvoka. Tarptautinis kokybės vadybos standartas ISO 9000:2000 apibrėžia, kad kokybės vadyba apsaugo organizacijas nuo bankroto - tai išsivysčiusių regionų bei šalių sėkmingo tobulėjimo garantas. Organizacija, siekianti užtikrinti strategijos ir politikos valdymą bei norinti, kad tuo pačiu metu būtų veiksmingai tobulinamos sudėtingos valdymo sistemos, savo veiklai taiko kokybės vadybos metodus.

Kokybės sistemos samprata apima įmonės organizacinės struktūros, pareigų, procedūrų, procesų ir išteklių visumą, būtiną kokybės valdymui. Yra manoma, kad daugiausia kokybės problemų kyla dėl sistemos trūkumų - 85 proc. ir tik 15 proc. yra darbuotojų klaidos. Turint gerai veikiančią kokybės sistemą, yra įmanoma užtikrinti reikiamą kokybės lygį. Visos įmonės siekiančios sėkmingai dirbti, turi sugebėti valdyti kokybę gamybos ar paslaugų teikimo metu. Efektyvus būdas tą pasiekti yra įdiegti kokybės vadybos sistemą ir nuolat ją kontroliuoti. Kontroliuojama ir nuolat vertinama kokybės sistema gali padidinti bendrą veiklos efektyvumą, pagerinti ryšius su klientais bei padidinti klientų pasitikėjimą. Taip pat kokybės vertinimo metu atrandamos įmonės kokybės sistemos spragos, kokybės problemų priežastys. Ši informacija yra pagrindas kokybės valdymo sprendimams priimti ir įgyvendinti.

Gero įmonės valdymo prielaidos visų pirma slypi teisingame valdymo objektų pasirinkime. Visuotinė kokybės vadyba, ISO 9001:2000, ISO 14001, Europos verslo tobulumo modelis ir kitos š vadybos teorijos ir modeliai didelę reikšmę teikia procesiniam požiūriui į įmonės valdymą. Tai galima laikyti procesinio ir sisteminio požiūrio įsigalėjimą. Taip pat E.Demingas, J. Juranas ir kiti garsūs autoriai savo darbuose pabrėžia orientavimosi į procesus svarbą. Procesinio požiūrio nepakankamas įvertinimas, E. Demingo nuomone, sulėtino Amerikos verslo vystymàsi.

  1. Šiuo metu procesinis ir sisteminis kokybės vadybos požiūris užima vis tvirtesnes pozicijas privačiame versle ir viešajame sektoriuje. Visos organizacijos, turinčios įdiegtas tarptautinius standartus atitinkančias kokybės vadybos sistemas, turės įsisavinti procesinį požiūrį. Tai svarbu todėl, nes Lietuvoje yra daug įmonių, įdiegusių savo veikloje kokybės vadybos sistemas, tačiau griežti ISO organizacijos reikalavimai kartais leika nesuprasti. Lietuvos įmonėms vertėtų sutikti su tuo, kad ISO standartų reikalavimas – taikyti procesinį ir sisteminį požiūrį įmonės valdyme, remiasi vadybos, vadybinio mąstymo vystymosi tendencijų aiškiu suvokimu ir atsakomybe už jos rekomenduotų vadybos sistemų veiksmingumą ir jų gyvybingumą ateityje.

Šio darbo objektas – kokybės sistemos vadybos sisteminis ir procesinis požiūriai. Tikslas išanalizuoti kokybės vadybos sistemos pamatą – sisteminį ir procesinį požiūrį. Tikslui pasiekti darbe iškelti uždaviniai yra šie:

  1. Aprašyti kokybės vadybos sistemos sampratą ir paskirtį;
  2. Pateikti procesinio ir sisteminio požiūrio esmę;
  3. Išnagrinėti ISO 9000 standartuose pateiktą susijusios procesais sistemos modelį;
  4. Išanalizuoti kokybės vadybos principus – procesinį ir sisteminį požiūrį;
  5. Apžvelgti kokybės vadybos teorijas ir modelius, kuriuose atsispindi procesinio požiūrio reikšmė kokybės vadybai.

Tyrimo metodai: mokslinės literatūros ir kitų informacijos šaltinių analizė.

Darbas susideda iš penkių pagrindinių dalių. Pasitelkus mokslinę literatūrą ir kitus informacijos šaltinius, pirmoje darbo dalyje pateikta kokybės vadybos samprata, antrojoje darbo dalyje atskleista procesinio ir sisteminio požiūrio organizacijos valdyme supratimas, trečiojoje darbo dalyje aprašytas ISO 9000 standartų modelis, paremtas sisteminiu ir procesiniu požiūriu. Šių požiūrių reikšmė kokybės vadybos sistemai atskleista ir analizuojant kokybės vadybos principus, kurie plačiau aprašyti ketvirtjoje darbo dalyje. Tam, kad galutinai įrodyti sisteminio ir procesinio reikšmę kokybės vadybos sistemai, penktojoje darbo dalyje trumpai apžvelgta keletas žinomų kokybės vadybos teorijų ir modelių.

Atliekant darbą remtasi 12 literatūros ir informacinių šaltinių, iš kurių 9 – mokslinė literatūra. Pagrindinė knyga, kuri buvo daugiausia naudota analizuojant teorinę medžiagą, yra P. Vanago (2004) knyga „Visuotinė kokybės vadyba“. Joje pateikta kokybės sistemos struktūra, principai. Nemažai informacijos paimta iš V. Dikavičiaus (2003) „Visuotinės kokybės vadyba“ ir D. Pociūtė (2004) „Visuotinės kokybės vadyba“.


Turinys

  • ĮVADAS2
  • 1. KOKYBĖS VADYBOS SISTEMOS SAMPRATA IR PASKIRTIS4
  • 2. PROCESINIO IR SISTEMINIO POŽIŪRIO ESMĖ5
  • 2.1. Procesinis požiūris5
  • 2.2. Sisteminis požiūris6
  • 3. ISO 9000 STANDARTAI, KAIP SUSIJUSIOS PROCESŲ SISTEMOS, MODELIS8
  • 4. KOKYBĖS VADYBOS PRINCIPAI - PROCESINIS IR SISTEMINIS POŽIŪRIS11
  • 4.1. Ketvirtas principas – procesinis požiūris12
  • 4.2. Penktasis principas - sisteminis požiūris14
  • 5. KOKYBĖS VADYBOS TEORIJOSE IR MODELIUOSE IŠREIKŠTA PROCESŲ REIKŠMĖ16
  • 5.1. Statistiniai kokybės valdymo metodai16
  • 5.2. E. Demingo ir J. Jurdanodabuose procesams teikiama reikšmė17
  • 5.3. Europos verslo tobulumo modelis18
  • IŠVADOS19
  • LITERATŪRA IR ŠALTINIAI20

Reziumė

Autorius
guoba
Tipas
Referatas
Dalykas
Vadyba
Kaina
€3.06
Lygis
Universitetas
Įkeltas
Vas 11, 2016
Publikuotas
2008 m.
Apimtis
22 psl.

Susiję darbai

Uab „Irnukas“ planavimo sistemos tobulinimas

Vadyba Diplominis darbas magnolija
Temos aktualumas. Planavimą galėtume įsivaizduoti kaip garvežį, traukiantį organizavimo, vadovavimo ir kontrolės traukinį. Planavimas - prioritetinė vadybos funkcija. Jis nėra vienkartinis veiksmas, kurio...

Įmonės "Plamega" kokybės sistema

Vadyba Kursinis darbas 2007 m. guoba
Dauguma pasaulio pramoninių valstybių pastaruoju metu stengiasi skatinti savo šalių gamintojus gaminti aukščiausios kokybės gaminius tam, kad jie būtų perkami visose pasaulio rinkose....

Kokybės sistemos

Vadyba Referatas 2007 m. guoba
Kokybės sistemos samprata apima įmonės organizacinės struktūros, pareigų, procedūrų, procesų ir išteklių visumą, būtiną kokybės vadybai. Pagrindiniai kokybės sistemos principai suformuluoti ISO 9004...