Interesų grupės

11 psl. / 1990 žod.

Ištrauka

ĮVADAS

Temos aktualumas: Politinės partijos, kiekvienoje demokratiškoje šalyje yra demokratijos atributas, todėl jos atlieka itin svarbų vaidmenį – yra grandis tarp valstybės valdymo institucijų ir visuomenės. Tačiau, partijos ne visada sugeba laviruoti ir teisingai nuspręsti vis iš visuomenės kylančius reikalavimus ir norus. Todėl tam yra interesų grupės, kurios padėtų politinėms partijoms apsispręsti, gintų žmonių ir savo grupės interesus.

„Nors demokratijos teorija daugiau kalba apie individo teises, realiame gyvenime politinė valdžia apskritai, tuo labiau valstybinė valdžia, turi atsižvelgti pirmiausia į didelių grupių – verslininkų, darbininkų, fermerių, inteligentijos ir kitų interesus. Politika dažniausiai vyksta grupių lygyje, o jos dalyviai yra ne tik politinės partijos, judėjimai ir valstybinės institucijos, bet ir siauresnės interesų grupės. Plečiantis valstybės funkcijoms, vis daugiau grupių įsitikina, kad valstybė gali savo veiksmais tiek padėti, tiek ir pakenkti joms. Todėl interesų grupių nuolat daugėja, o jų veikla, siekiant paveikti valdžios sprendimus, darosi vis intensyvesnė.“ (Politologijos pagrindai, 2007m.)

Darbo objektas: interesų grupės, jų veiklos būdai ir klasifikacija.

Darbo tikslas: paaiškinti, kas yra interesų grupės, kokie jų veiklos būdai, į kokias grupes jos skirstomos. Taip pat palyginti interesų grupes ir politines partijas.

Darbo uždaviniai:

  1. Apžvelgti interesų grupės sampratą bei veiklos būdus.
  2. Parodyti, kaip klasifikuojamos interesų grupės.
  3. Palyginti politinių partijų ir interesų grupių skirtumus ir panašumus.

Darbo metodas: aprašomasis – analizės.

Darbo tikslui ir uždaviniams atskleisti rėmiausi literatūra. Mano pagrindiniai literatūros šaltiniai yra - A. Prazauskas ir I. Unikaitė (2007). Politologijos pagrindai, E. Lindblom, E. J. Woodhouse (1999). Politikos formavimo procesas, J. Novagrockienė (2001). Politikos mokslo pagrindai ir R. Geleževičius (2004). Interesų grupės ir lobizmas. Perskaičius šias knygas sužinojau daug naudingos ir vertingos informacijos apie interesų grupes, jų veikimą bei struktūrą.


Turinys

  • TURINYS
  • ĮVADAS
  • I. INTERESŲ GRUPIŲ SAMPRATA
  • II. INTERESŲ GRUPIŲ VEIKLOS BŪDAI
  • III. INTERESŲ GRUPIŲ KLASIFIKACIJA
  • IV. INTERESŲ GRUPĖS IR POLITINĖS PARTIJOS
  • IŠVADOS
  • LITERATŪRA

Reziumė

Autorius
spingre
Tipas
Referatas
Dalykas
Politologija
Kaina
€2.28
Lygis
Universitetas
Įkeltas
Vas 11, 2016
Publikuotas
2016 m.
Apimtis
11 psl.

Susiję darbai

Interesų grupių vaidmuo politikos procese

Politologija Referatas caffe
Svarbų vaidmenį politinėse sistemose, ypač demokratinėse, vaidina interesų grupės - organizuotos piliečių grupės, siekiančios, kad valstybė vykdytų tam tikrą politiką konkrečioje srityje. Nepaisant...

Interesų grupės

Politologija Referatas 2009 m. neringusinas
Valdžia yra reikalinga tam, kad atstovautų visuomenės interesams bei sureguliuotų jų socialinius santykius. Visgi svarbu, kad ir patys visuomenės nariai galėtų įtakoti valdžią...