Indėlių draudimo sistema ES – privalumai ir problemos

16 psl. / 3700 žod.

Ištrauka

Pastaroji finansų krizė aiškiai išryškino geresnio reglamentavimo ir priežiūros finansų sektoriaus poreikį Europos Sąjungos bankų sektoriuje. Po "Northern Rock" nuosmukio („Northern Rock“ problemos prasidėjo pernai po pasaulinės kreditų krizės ir apie jo nacionalizaciją prabilta jau 2007-ųjų rugsėjį, kai banko skola centriniam bankui pasiekė 29 mlrd. svarų. Kadangi šiam bankui nepavyko surasti pirkėjų, 2008 m. Didžiosios Britanijos vyriausybė nusprendė nacionalizuoti sunkumų krečiamą banką „Northern Rock“. JK Ministras pirmininkas pabrėžia, kad ilgalaikė šio banko nuosavybė turi priklausyti privačiam kapitalui, o vyriausybė jį valdys tol, kol pagerės rinkos sąlygos ir padidės banko vertė) kuris kilo būtent dėl to, jog šis bankas turėjo itin mažas atsargas, ir nebesugebėjo gražinti indėlių , buvo suprasta, jog indėlių apsaugos sistemos ES neveikė taip, kaip turėtų. Dėl baiminimosi, jog šis reiškinys gali išplisti, pradėtos taikyti "didesnės" indėlių draudimo politikos visame pasaulyje, ypač ten, kur to iki tol nebuvo, kaip Australijoje ir Naujojoje Zelandijoje.

Pradėjo keistis pati Europos charakteristika šiuo požiūriu - patvirtinta naujų direktyvų, kurios įsteigė įvairių bankų indėlių planų derinimų ir suvienodinimų strategijų. Visa Europa nukreipė savo dėmesį į šį finansinį aspektą, todėl verta tai aptarti ir išanalizuoti Europos Sąjungos planus bei strategijas kaip tobulinti pačią indėlių draudimo sistemą, bei požiūrį į dabartinius trūkumus bei problemas.

Darbo tikslas: išnagrinėti Europos Sąjungos indėlių draudimo politikas, pabrėžti privalumus bei trūkumus.

Darbo uždaviniai:

1: Aptarti veiksmus daromus Europos Sąjungoje siekiant geresnio indėlių sistemos efektyvumo.

2: Aptarti Europos Sąjungos veiksmus kaip vientiso finansinio objekto, ar sistema vieninga ir efektyvi.

3 : Nurodyti ES indėlių draudimo sistemos privalumus ir trūkumus.

Cariboni, J.; Joossens, E.; Uboldi - indėlių draudimas tai sistema, iš kurios sukauptų lėšų kompensuojami indėlininkų patirti nuostoliai, jei jų finansinė įstaiga tampa nemoki. Ši sistema apsaugo mažuosius indėlininkus bei didina viso sektoriaus stabilumą.

Indėlių draudimas – ši draudimo rūšis skirta gyventojų bei juridinių asmenų bankuose bei kitose kredito įstaigose indėliams apsaugoti. Kai finansų institucijos susiduria su sunkumais, jos gali tapti nemokios, t. y. gali nesugebėti vykdyti savo įsipareigojimų gyventojams ir neturėti lėšų indėlių grąžinimui. Jeigu indėliai apdrausti, tai gyventojų pinigai yra saugūs – draudimas garantuoja indėlių grąžinimą. Indėlių draudimas gali apsaugoti smulkių indėlininkų interesus ir sustiprinti konkurenciją tarp smulkių bankų, tačiau jis negali garantuoti bankų sistemos stabilumo dėl jo pagrindinio trūkumo – moralinės žalos rizikos, visuomenė nepasitikėjimo bankais.


Turinys

  • Įvadas2
  • Indėlių draudimas3
  • Europos Sąjungos pertvarkymai indėlių draudimo sistemoje3
  • Bankų sąjunga – kaip pagrindinis (pirmos pakopos) Europos bankų indėlių priežiūros mechanizmas4
  • Bendra indėlių draudimo sistema5
  • Europos Sąjungos direktyvos7
  • ES direktyva 94/19/EC7
  • ES direktyva 2014/49/EU10
  • Indėlių draudimo sistemos Europos Sąjungoje privalumai12
  • Indėlių draudimo sistemos Europos Sąjungoje trūkumai13
  • Išvados14
  • Naudoti šaltiniai14

Reziumė

Autorius
matas.batas
Tipas
Referatas
Dalykas
Ekonomika
Kaina
€2.67
Lygis
Universitetas
Įkeltas
Vas 22, 2016
Publikuotas
2015 m.
Apimtis
16 psl.

Susiję darbai

Pensijų sistemos reforma

Ekonomika Kursinis darbas 2007 m. donatas
Darbo tikslas: Išanalizuoti dabartinę pensijų sistemą ir pensijų sistemos reformą. Nustatyti, kokios sąlygos lėmė reformos būtinumą. Išskirti pensijų reformos privalumus ir trūkumus. Darbo...

Lietuvos emigracijos privalumai ir trūkumai

Ekonomika Rašinys 2020 m. mokine_____
Rašinys apie Lietuvos emigracijos privalumus ir trūkumus. Plačiai išdėstytos emigracijos priežastys, pasekmės ir padariniai. Aprašytos ir mažiau aptarinėjamos problemos. Naudojami faktai ir statistika.