Darni ekonominė plėtra

17 psl. / 4103 žod.

Ištrauka

Žmonija įžengė į XXI amžių, į naują tūkstantmetį, todėl kaip tik dabar turėtų susiformuoti iš esmės naujas požiūris į mus supančią aplinką, mokslo ir technikos pažangą, įvairių kultūrų bei tradicijų integraciją ir tolesnę ekonomikos raidą. Praėjusio šimtmečio ekonominės plėtros koncepcijos šiandien jau nebegali tenkinti žmonijos. XX amžius iš dalies jau išsėmė fundamentalių socialinių politinių koncepcijų (koncervatyvizmo, liberalizmo, marksizmo) išteklius, daugelį jų išmėginęs praktiškai. Žmonės susidūrė su neigiamais šiuolaikinės ekonominės veiklos padarinius (tarp jų ir ekologiniais, nes žmonijos plėtotė neatskiriamai susijusi su vis aktyvesniu jos poveikiu gamtai). Ypač pabrėžtina, kad pastaraisiais dešimtmečiais dėl mokslo ir technikos pažangos žmogaus galimybės paveikti gamtą pradėjo gerokai viršyti jo sugebėjimą suprasti, įvertinti ir numatyti šios veiklos padarinius, kurie dažnai yra netikėti bei nepageidautini (Turner et al, 1991). Todėl vis geriau suprantama, kad esant dabartinei ekonominio, politinio ir dvasinio gyvenimo padėčiai, norint suprasti vykstančius transformacinius procesus, prognozuoti galimus jų padarinius, tolesnio vyksmo tendencijas bei parinkti veiksmingas ekonominės politikos priemones, reikės vis daugiau dėmesio skirti ekonomikos gyvavimo teorinėms problemoms. Būtina sukurti naują globalią ekonominę teoriją, kuri būtų ekologinė iš esmės savo požiūriu į problemas, su kuriomis dabar susiduria žmogus, palyginti ilgoje ir perdėtai sėkmingos istorijos lūžyje, kai žmonių veikla mūsų planetoje tapo tokio didžiulio mąsto, kad ji pradeda veikti pačią ekologinę gyvybės sistemą.
Darni plėtra - tai tokia plėtra, kuri patenkina dabartinio laikmečio poreikius, nesudarydama pavojaus būsimoms kartoms patenkinti savuosius, taip pat nedarydama didelių nuostolių gamtiniams ištekliams. Dėl to labai daug dėmesio ir pastangų rekia skirti naujiems geriausiai prieinamiems gamybos būdams diegti, žinių ekonomikai ir žinių visuomenei kurti integruojant švietimą ir mokymą į visas ekonominio vystymo sritis. Taigi mokslinei pažangai, žinioms, o ne daug išteklių reikalingų technologijų kūrimui ir diegimui.
Kiekvienos sąjungos, bendrijos ir šalys nuolat kuria ir tobulina savos ekonomikos plėtros planus ir tikslus. Šiame darbe būtent tai aš ketinu apžvelgti.


Turinys

  • Turinys1
  • Įvadas2
  • Termino „plėtra“ supratimas3
  • Subalansuotos ekonominės raidos turinio istorinė raida ir samprata4
  • Darnios ekonominės plėtros esmė5
  • Darnaus vystymosi komponetai. Darnus vystymasis Lietuvoje7
  • Įmonės tapimo tvaria organizacija priemonės9
  • Neigiamas ūkinės veiklos poveikis aplinkai10
  • Tvarios ekonominės plėtros rodikliai12
  • Išvados16
  • Naudota literatūra17

Reziumė

Autorius
porcelaina
Tipas
Referatas
Dalykas
Ekonomika
Kaina
€2.80
Lygis
Universitetas
Įkeltas
Lie 15, 2012
Publikuotas
"Informacijos neturime"
Apimtis
17 psl.

Susiję darbai

Darni (subalansuota) plėtra

Ekonomika Referatas 2007 m. donatas
Darnaus vystymosi koncepsijos 1987 metais Jungtinių Tautų Pasaulinė aplinkos ir plėtros komisija, 1984 metais įkurta JT Generalinės Asamblėjos rezoliucijos pagrindu, vadovaujama tuometinės Norvegijos...

ES moksliniai tyrimai ir technologijų plėtra

Ekonomika Referatas deimanteb
Išlikti konkurencinga moksliniai tyrimai ir technologijų plėtra padeda kurti darbo vietas, klestėjimą ir geresnę gyvenimo kokybę. Europos Sąjungos mokslinių tyrimų politikos tikslas -...