Individuali ekskursija po Klaipėdą

17 psl. / 4644 žod.

Ištrauka

Sveiki mano vardas Agnė šiandien būsiu jūsų gidė, pravesiu jums ekskursiją po Klaipėdą. Šiuo metu esame 5 ha teritorijoje, kurioje prasidėjo visa miesto istorija, nuo čia prasideda ir mūsų ekskursija. Ankščiau, Dangės vaga ties dabartine Teatro aikšte dalijosi, sudarydama salas, iš kurių vienoje ir stovėjo pilis. Dešiniajame upės krante buvo planuojamas statyti miestas, kurį su priešpiliais taip pat turėjo jungti tiltas. Klaipėdos pilis pirmą kartą minima 1252 m. dokumente, kuriame didysis magistras Eberhardas fon Zeine sutaria su Kuršo vyskupu Heinrichu pastatyti pilį tarp Nemuno ir Danės, ją pavadino Memelburgu – manė - jog marios - tai Nemuno, jų vadinamo Memeliu, šaka.

Medinę pilį, su ja tiltu sujungtus du priešpilius, bei greta buvusius pastatus saugojo medinis gynybinis bokštas, grioviai su pylimais ir palisadomis. Pilies sienų išorėje buvo 8 žingsnių pločio kelias. Tyrinėtojai mano, kad tuometinė pilis buvo aptvarinio-gardinio tipo.

XIVa. Klaipėdos pilyje pradedami atstatymo darbai iš pagrindų, kuriuos prižiūrėjo patys Ordino įgaliotiniai. Perstatymo darbai baigti XVa. pradžioje, tačiau Klaipėda ir toliau buvo puldinėjama lietuvių, todėl darbai tęsiami - pradėti pilti pylimai, įrenginėti šliuzai bei atstatytas malūnas. Pagal istorinius ir archeologinius šaltinius - pilies gynybinė sistema atrodė taip: bokštai, gynybinė siena, pirmasis griovys, pylimas su gynybiniais statiniais bei antrasis griovys. Tokia sistema buvo pritaikyta gintis nuo paraku šaunamojo ginklo. Šiame laikotarpyje pilies architektūra buvo gotinio tipo dantytomis sienomis iš raudonų plytų, ornamentuotais mūrais ir kontraforsų eilėmis, o stogai dengti skiedromis. Manoma, kad pietiniame pilies korpuse galėjo būti koplyčia, kuri skirta Ordino broliams ir tarnams.

Ir po Žalgirio mūšio lietuviai toliau puldinėjo. Tobulėjant artilerijai, senoji gynybinė sistema tapo netinkama. XVI a. pradedami pilies įtvirtinimo darbai - supilami žemių pylimai su 32 m skersmens bastėjomis, nugriaunama dar nauja miesto bažnyčia, kurios statybinės medžiagos panaudotos pilyje, šiauriniame pilies kampe pastatomas Didysis cilindrinis bokštas. Ši perstatyta pilis buvo netaisyklingo kvadrato formos su vartais pietvakarių pusėje. Šalia jų, korpusų kampuose, stovėjo du cilindriniai bokštai: Kurfiursto ir Mažasis Parako. Be šių bokštų, stovėjo dar du: Didysis ir Didysis Parako (arsenalo). O gyvenamieji ir ūkiniai korpusai buvo pristatyti prie vidinių ir išorinių sienų. XVII a. Klaipėdos pilis vėl kentėjo - puolė švedai, nuniokojo keli gaisrai, tad pilies gynybinę sistemą vėl teko atstatyti ir tobulinti - žemių pylimai aplink pilį buvo rekonstruoti į bastionus. Po Septynerių metų karo XVIIIa. pilis prarado karinę reikšmę ir buvo pamažu apleista, imta pardavinėti ir naikinti išorinius pilies įtvirtinimus, o pastatus naudoti miesto reikmėms. Laikui bėgant, apleisti pilies mūrai pradėjo griūti. XIXa. buvo nugriauti paskutiniai pastatai, o XX a. pradžioje dalis pilies kanalų buvo užkasta.

Klaipėdos senamiestis išskirtinis iš visų Lietuvos didžiųjų miestų senamiesčių savo fachverkiniu architektūros stiliumi. Todėl eisime apžiūrėti fachverkinio stiliaus Dailidės namo. (Skiriamas laikas: pasižvalgyti ir pasifotografuoti, jeigu yra poreikis. Toliau eisime per pagrindinę gatvę – Pilies gatvę, paeisime Sukilėlių gatve ir prieisime sekantį objektą.)


Reziumė

Autorius
aness
Tipas
Referatas
Dalykas
Turizmas
Kaina
€2.93
Lygis
Universitetas
Įkeltas
Geg 30, 2016
Publikuotas
2012 m.
Apimtis
17 psl.

Susiję darbai

Klaipėdos senamiesčio turistinis potencialas

Turizmas Kursinis darbas 2012 m. aness
Senamiestis - tai senoji miesto dalis. Jis yra ypatingai svarbus kultūros ir istorijos atžvilgiu. Taip pat senamiestis yra didelis turistų traukos objektas. Kadangi...

Klaipėda - ekskursijos maršrutas

Turizmas Referatas 2013 m. roxta
Tai ne tik kursinis darbas raštu, bet ir visas ekskursijos po Klaipėdą planas. Visiems būsimiems gidams bus puiki terpė pasiruošimui.

Ekskursija po Kačerginės miestelį

Turizmas Referatas 2014 m. jusstia
45 min. trukmės ekskursiją po Kačerginės miestelį. Darbe yra metodinis planas, sudarytas maršrutas, bei parengtas kontrolinis tekstas, nuorodos į šaltinius.

Ekskursija Klaipėda - Nida

Turizmas Referatas 2013 m. jusstia
Transporto paskaitai rengtas savarankiškas darbas - ekskursija dviračiu. pristatyta ekskursija, aptariami įstatymai bei dviračių organizacijos ir draugijos.

Ekskursija: Klaipėdos universiteto miestelis

Turizmas Referatas 2010 m. gintarėt
ĮVADAS               Ekskursija neatsiejama nuo turizmo, todėl keliaujant neretai žmonės naudojasi gido paslaugomis. Ekskursija – tai specifinis bendravimo procesas, kurio metu gidas...

Ekskursija "Senosios Klaipėdos takais"

Turizmas Referatas 2018 m. mildzius
 Klaipėdos miesto istorija prasidėjo nuo Klaipėdos pilies pastatymo. Klaipėda - seniausias Lietuvos teritorijoje esantis miestas, jam pirmajam buvo suteikta Liubeko teisė.  1252 m....