Krono liga

6 psl. / 1216 žod.

Ištrauka

Lietuvos medikai sunerimę: sparčiai daugėja sergančiųjų sunkiai pagydomomis uždegiminėmis žarnyno ligomis (UŽL) – Krono liga ir opiniu kolitu. Tendencija pastebima ne tik Lietuvoje, bet ir visame pasaulyje. Pradinėje stadijoje žarnyno ligos gana ilgai ignoruojamos ir į medikus paprastai kreipiamasi tik tada, kai jos jau būna pažengusios. Augantis sergamumas uždegiminėmis žarnyno ligomis verčia sutelkti didžiausias mokslininkų pajėgas visame pasaulyje.

Krono liga - tai lėtinė žarnyno liga, pasireiškianti uždegimu, kuris pažeidžia paviršinius ir giliuosius žarnos sienelės sluoksnius. Dažniausiai uždegiminių pakitimų ir opų atsiranda plonosios žarnos galinėje ir storosios žarnos pradinėje dalyje. Ligos simptomai: viduriavimas, pykinimas, silpnumas, skausmas dešinėje pilvo pusėje, prakaitavimas, karščiavimas. Negydoma Krono liga gali sukelti žarnyno nepraeinamumą, gilios opos gali prasiskverbti į kitus, šalia esančius, organus, o atsiradę kanalai – fistulės – supūliuoti.

Mokslininkai ir medikai vieningai tvirtina, kad tikslios priežastys, sukeliančios UŽL, dar nenustatytos. Todėl ir šių ligų profilaktika kol kas neįmanoma. Kai kurie medikai UŽL priskiria vadinamosioms „civilizacijos ligomis“ – vis daugiau žmonių nuo jų kenčia ekonomiškai išsivysčiusiose šalyse. Pasak Vilniaus Universiteto Santariškių klinikų Hepatologijos, gastroenterologijos ir dietologijos centro direktoriaus prof. Jono Valantino, nors dažniausiai dėl žarnyno ligų kaltinamas vakarietiškas gyvenimo būdas, kol kas dar niekam nepavyko įrodyti, jog, nustojus lankytis greitojo maisto restoranuose, šių ligų sumažės.


Reziumė

Autorius
mantina
Tipas
Referatas
Dalykas
Medicina
Kaina
€2.15
Lygis
Universitetas
Įkeltas
Rgp 2, 2016
Publikuotas
2015 m.
Apimtis
6 psl.

Susiję darbai

Laimo ligos sukėlėjas

Medicina Prezentacija vaivai
Išvados: Laimo ligą sukelianti bakterija identifikuota 1982 m. Dažniausiai Laimo ligą sukelia B.burgdorferi; B.afzelii; B.garinii. B.burgdorferi yra Gram(-) judri, spiralės formos spirocheta, turinti...

Vidaus ligų praktikos ataskaita

Medicina Praktikos ataskaita 2015 m. dieviskai
Praktikos ataskaita, paciento ištyrimas ir analizė. Kineziterapijos procedūrų taikymas. Reabilitacija.

ŽIV liga

Medicina Prezentacija juratep
Tai žmogaus imunodeficito virusas.  ŽIV sukelia AIDS– įgytą (akvizitinį) imunodeficito sindromą, pasireiškiantį įvairiomis (oportunistinėmis) infekcijomis, navikais ir kitomis ligomis.