Smurtinio turinio televizijoje poveikis vaikams

13 psl. / 2647 žod.

Ištrauka

Vaikystė - metas, kai žmogus formuojasi ne tik fiziškai. Šiuo laikotarpiu padedami pagrindai jo asmeninėms savybėms, susiformuoja charakterio bruožai, vertybių skalė. Vaikai yra silpniausi ir labiausiai pažeidžiami visuomenės nariai.

Vaiko socializacija - vaikystėje prasidedantis procesas, kuomet vaikas, išmokdamas visuomenėje priimtinų elgesio normų, dėsnių, vertybių sistemos ir gyvenimo būdo, tampa atitinkamos visuomenės nariu. Žinoma, jog didžiausią įtaką vaiko socializacijos procesui be šeimos, mokyklos, darbo, religijos, daro visuomenės informavimo priemonės[1].

Šiandieninė žiniasklaida susieja kiekvieno žmogaus asmeninę erdvę ir laiką su viso pasaulio įvykių tėkme. Kasdienis gyvenimas jau neįsivaizduojamas be interneto, kabelinės televizijos, pasaulinių žinių srauto, įvairių programų, laidų – žiniasklaidos poveikio išvengti nebeįmanoma. Antra vertus, šie pagreitinti naujosios technologijos ir informacijos pokyčiai smarkiai sustiprino masinės komercinės kultūros pozicijas, vos per kelis pastaruosius dešimtmečius įsigalėjus tūkstančiams komercinių TV, radijo stočių, galingai reklamos ir pramogų industrijai. O dėl didžiulio šiuolaikinės informacijos, pramogų verslo poveikio milijardinei žmonių auditorijai (kartu ir vaikų, jaunimo), kyla daugybė ginčų, diskusijų ir net konfliktų[2].

Visuomenės informavimo priemonės – tai socialinis institutas, turintis įtakos visuomenės moralės ir dorovės normų formavimuisi. Kai kurios žiniasklaidos priemonės, sąmoningai arba nesąmoningai, propaguoja žiaurumą, abejingumą smurtui, kriminalinio gyvenimo būdo patrauklumą[3]. Žiniasklaida, neatsargiai pateikdama ir interpretuodama mūsų gyvenimo negatyvius reiškinius, stipriai veikia bręstančią asmenybę, negatyviai keisdama santykį su pačiu savimi ir pasauliu[4].

[1] MIŠKINIS Aurimas. Vaiko teisių ir teisėtų interesų apsaugos žiniasklaidoje realizavimas. Konferencijos “Vaiko teisės ir interesai žiniasklaidoje: teoriniai ir praktiniai aspektai” pranešimas. In lrs.lt [interaktyvus]. 2005, birželio 8 [žiūrėta 2009 m. gegužės 29 d.]. Prieiga per internetą: <http://www3.lrs.lt/owa-bin/owarepl/inter/owa/U0148593.pdf>.

[2] ASTRA Lilijana. Kultūros vertybių plėtotė Europos žiniasklaidoje. In Žiniasklaida ir asmenybės raida: nepilnamečių apsauga ir žmogaus orumas. Vilnius, 2004, p. 58.

[3] MIŠKINIS Aurimas. Vaiko teisių ir teisėtų interesų apsaugos žiniasklaidoje realizavimas. Konferencijos “Vaiko teisės ir interesai žiniasklaidoje: teoriniai ir praktiniai aspektai” pranešimas. In lrs.lt [interaktyvus]. 2005, birželio 8 [žiūrėta 2009 m. gegužės 29 d.]. Prieiga per internetą: <http://www3.lrs.lt/owa-bin/owarepl/inter/owa/U0148593.pdf>.

[4] MONKEVIČIUS Algirdas. Žiniasklaidos poveikis asmenybės raidai. In Žiniasklaida ir asmenybės raida: nepilnamečių apsauga ir žmogaus orumas. Vilnius, 2003, p. 48.


Turinys

  • TURINYS
  • ĮVADAS
  • 1. SMURTINĖS ŽINIASKLAIDOS SUKELIAMI EFEKTAI
  • 1.1 Agresyvių minčių tinklų aktyvinimas ir plėtojimas
  • 1.2 Susilpnėjęs agresyvių reakcijų slopinimas ir agresijos pateisinimas
  • 1.3 Modeliavimo efektai
  • 1.4 Sumažėjęs jautrumas
  • 1.5 Pakitusi pasaulio samprata
  • 2. VAIKŲ YPATYBĖS
  • 3. POVEIKIO BŪDAI IR ĮTAKOS TURINTYS VEIKSNIAI
  • IŠVADOS
  • BIBLIOGRAFINIS NUORODŲ SĄRAŠAS

Reziumė

Autorius
violetine
Tipas
Referatas
Dalykas
Komunikacija
Kaina
€2.41
Lygis
Universitetas
Įkeltas
Rgs 23, 2016
Publikuotas
2009 m.
Apimtis
13 psl.

Susiję darbai