Gotikos menas Lietuvos architektūroje

16 psl. / 1950 žod.

Ištrauka

Architektūra - materialiosios aplinkos ir emocijų formavimo menas - yra kartu epochų atspindys ir epochų realybė. Ji materializuoja socialinę visuomenės patirtį, utilitarinius poreikius, technines ir ekonomines galimybes, estetinius idealus.

Praeitis yra dabarties dalis. Kiekvienos istorinės epochos visuomenė turi savo požiūrį į praeitį. Įvairiopos šio šimtmečio permainos iš esmės pakeitė žmogaus sampratą apie erdvę ir laiką, požiūrį į pačią istoriją, K. Markso ir F. Engelso žodžiais tariant, požiūrį į "žmonių istoriją".

Gyvibingiausia ir patvariausia iš mus pasiekusio kultūros palikimo yra tai, kas koncentruoja nuo mūsų tolstančių kartų išgyventą ir sukauptą patirtį, skatina mus giliau ją suvokti ir geriau įžvelgti dabartį.

Architektūros istorija - tai įdėjų, techninių įgūdžių, meninio patyrimo istorija.

Lietuvos architektūra ilgame ir duobėtame istorijos vieškelyje išgyveno daug raidos etapų. Neatskiriamai susijusių su socialiniais procesais, tautos likimu, atdiduodama laikui, karams, gaisrams milžinišką negrįžtamą duoklę, ji kito kiekybiškai ir kokybiškai, nepaisant visų negandų, paliko neišdildomų pėdsakų, didelių ir savitų vertybių.

Visi tie didžiuliai poslinkiai iškėlė Lietuvos statybos meną į žymias aukštumas ir sugretino jį su daugelio kitų šalių menu ( Jonas Minkevičius 1987).

Šiandien garsiausi pasaulio menotyrininkai teigia: Gotika – vienas turtingiausių ir dvasingiausių pasaulinės dailės raidos laikotarpių.


Turinys

  • ĮVADAS3
  • 1. GOTIKOS MENO ATSIRADIMAS4
  • 2. GOTIKINIO STILIAUS ARCHITEKTŪRA5
  • 2.1. Gotikinio stiliaus architektūros laikotarpiai5
  • 2.2. Gotikinio stiliaus architektūros bruožai5
  • 3. GOTIKOS ATSIRADIMAS LIETUVOJE7
  • 4. GOTIKINIO STILIAUS ARCHITEKTŪROS RAIDA LIETUVOJE10
  • IŠVADOS13
  • ŽODYNĖLIS14
  • LITERATŪROS SĄRAŠAS15

Reziumė

Autorius
indroolia
Tipas
Referatas
Dalykas
Architektūra
Kaina
€2.28
Lygis
Universitetas
Įkeltas
Bir 26, 2017
Publikuotas
"Informacijos neturime"
Apimtis
16 psl.

Susiję darbai

Gotikos menas Lietuvos architektūoje

Architektūra Prezentacija indroolia
Gotikos terminas kilo iš germanų genčių - gotų pavadinimo ir atsirado XVI a. Italijoje. Gotikos stilius gyvavęs nuo XII a. vidurio iki XVI...

Architektūra menas ar mokslas?

Architektūra Rašinys 2014 m. monikami
Kiekvienas žmogus turi susidaryti savo individualią nuomonę, kas yra menas, ir įvairios meno formos turi teisę egzistuoti, negalima meno įterpti į rėmus. Tai...