Ezopo ir Simono Stanevičiaus pasakėčios: lyginamasis aspektas

4 psl. / 1142 žod.

Ištrauka

Simonas Stanevičius – vienas svarbiausių ir šviesiausių rašytojų XIXa. lietuvių literatūroje, geriausiai pasižymėjęs įtaigiomis pasakėčiomis. Ezopas – žymusis graikų rašytojas filosofas, kuris pripažįstamas geriausiu visų laikų pasakėčių rašytoju. Šis žanras, pasakėčia, išpopuliarėjęs Ezopo laikais, tai trumpas, aiškus, bet svarbiausia, skleidžiantis pamokomąją mintį pasakojimas. Simonas Stanevičius ir Ezopas, gyvenę visiškai skirtingais laikmečiais, rašė gana panašias pasakėčias, tačiau jose galima įžvelgti ir nemažai skirtumų. Tai gi, kas šių rašytojų kūriniuose yra bendra, o kas skiriasi?

Ezopo ir Simono Stanevičiaus pasakėčios turi panašius scenarijus. Besirūpindami žmonių vertybiniu išprusimu, rašytojai pasitelkė šį žanrą norėdami parodyti žmonėms kas yra gera, o kas bloga. Alegorijos, naudojamos pasakėčiose, leidžia skaitytojui pasitelkti fantaziją ir geriau suprasti tai, ką jomis norima pasakyti. Pasakėčios siužetas dažniausiai būna buitinis vaizdelis, susijęs su paprastų žmonių gyvenimu, tačiau scenarijuose dalyvauja ne žmonės, o gyvūnai, daiktai arba antgamtiškos būtybės, kurios ir leidžia skaitytojui kuo geriau suprasti moralą. Pavyzdžiui, Ezopo pasakėčioje „Varna ir lapė“ ir Simono Stanevičiaus pasakėčioje „Lapė ir juodvarnis“, pasakojama apie gudrią lapę, kuri labai nori atimti iš varnos skanų mėsos gabalą, tad pasitelkusi gudrybę iš kvailo paukščio atima šį skanėstą. Šioje pasakėčioje varna išsižioja ir pameta mėsą, kuomet lapė kruopščiai apibūdino visą juodvarnio grožį: „Kas tavo gražumo! Kas plunksnų skaistumo! Žodžiu tariant, iš paukščių tu esi gražiausias. O taip tarpe jų visų gali būti pirmiausias. O idant balsą turėtumei, Ištikrai karaliumi būtumei“, o Ezopo pasakėčioje lapei pakako paminėti: „jau ji būtų karalienė, jeigu tik balsą turėtų.“ ir išsižiojusi varna pameta savo grobį. Tad, siužeto skirtumas šiose pasakėčiose toks, jog Stanevičiaus minėtoji lapė gyrė juodvarnį ir tuomet iš nuostabos jis pametė savo mėsos gabalėlį, o Ezopo lapė metė iššūkį varnai, lyg neva norėtų išgirsti jos balsą, tuomet varna prabilus pameta savo mėsos gabalėlį tiesiai gudruolei į nasrus.


Reziumė

Autorius
martynaka
Tipas
Referatas
Dalykas
Literatūra
Kaina
€2.15
Lygis
Universitetas
Įkeltas
Rgs 17, 2017
Publikuotas
"Informacijos neturime"
Apimtis
4 psl.

Susiję darbai

Žmogiškumo aspektai lietuvių prozoje

Literatūra Rašinys rugilė b
XIX amžiaus pabaigoje - XX amžiaus pradžioje lietuvių autoriai, o ypač prozininkai ėmė vis daugiau kelti žmogiškumo, moralės klausimų. Kiekvienas tai daręs rašytojas...