Referatas apie garsą

12 psl. / 1641 žod.

Ištrauka

Garsus mes girdime kiekvieną dieną – daug ir skirtingų. Tačiau ar kadanors iš tikrųjų susimąstėme, kaip jie pasiekia mus, kaip jie sklinda ar mes juos girdime visus? Garsas yra vibracija, kai tu kalbi, skleidi garsą, kuris priverčia vibruoti oro molekules. Vibracija sklinda artimiausiomis molekulėmis iki tavo klausos būgnelio.

Tikslas:

Išsiaiškinti, kuo svarbus yra garsas.

Uždaviniai:

1. Suprasti, kaip sklinda garsas ir kokios yra jo rūšys.

2. Panagrinėti garso panaudojimą visose srityse.

3

GARSAS. AKUSTIKA

Garsas – tai slenkantis slėgio svyravimas terpėje, kuris yra girdimas žmogaus ar gyvūno klausos organais. Garsas keliauja visomis kryptimis, judėdamas per terpę kaip banga. Jeigu svyravimas yra periodinis ir mažas, tada garsas yra nusakomas kaip banga ir išreikštas lygtimi λ = c : f ( λ čia – bangos ilgis, c – garso greitis, f – dažnis).Tačiau jei garsas yra vieno dažnio banga,jis bus vadinamas tonu. Garso dažnis matuojamas hercais (1Hz = 1 virptelėjimui per sekundę). Dažnis gali būti aukštas – kai garso virpesiai greitai sklinda vienas po kito (tonas aukštas) arba žemas-kai garso viepesiai, vienas po kito sklinda lėtai,ir skleidžia žemą toną. Mokslas tyrinėjantis garsą – akustika. Tai sena mokslo sritis, tirianti garso sukėlimą, sklidimą ir sąveiką su medžiaga. Šiuolaikinis akustikos mokslas apima įvairias temas, tačiau dažniausiai akustika suprantama kaip mokslas apie žmogaus ausimi girdimų svyravimų (nuo 16 Hz iki 20kHz) ir apie bangų sklidimą kietuose kūnuose, skysčiuose ir dujose. VI a. pr. m. e. senovės Graikijos filosofas Pitagoras norėjo sužinoti, kodėl, kai kurie muzikiniai intervalai atrodė labiau skambesni, nei kiti ir jis tai išsiaiškino, kad gražų skambesį lemia harmonijų stygos santykiai. Manoma, kad jis stebėjo, kaip stygos ilgis yra išreiškiamas sveikųjų skaičių santykiais ir tada sukurti tonai bus harmoningi. Akustikos procesų supratimas labai paspartėjo po mokslinės revoliucijos. Jos pradmenis XVII a. suformulavo Galilėjus. Yra 3 akustikos šakos:

Fiziologinė akustika – tiria gyvo organizmo garso paskleidimo ir klausos organus.

Taikomoji akustika – yra labai platus mokslas apie garsų panaudojimą, skirstomas dar į daugybę atšakų (pvz.: elektroakustiką, geoakustiką).

Ir šiuo aktvėju aktualiausia – fizikinė akustika – tiria akustinių bangų sklidimą įvairiose medžiagose, jų sugertį, interferenciją, atspindį, priėmimą, difrakciją.


Turinys

  • 1.Garsas 4 psl.
  • 1.1 Akustika 4psl.
  • 1.2 Kaip atsiranda garsas? Garso sklidimas 5 psl.
  • 1.3 Garso greitis 6psl.
  • 2. Garso rūšys 6psl.
  • 2.1 Žmogaus suvokiamas garsas 6psl
  • 2.2 Infragarsas 6psl.
  • 2.3 Ultragarsas 7psl.
  • 2.4 Triukšmas 8psl.
  • 3. Aidas 8psl.
  • Išvada 9psl.
  • Literatūra

Reziumė

Autorius
ug__ne
Tipas
Referatas
Dalykas
Fizika
Kaina
€2.15
Lygis
Universitetas
Įkeltas
Rgs 20, 2017
Publikuotas
2016 m.
Apimtis
12 psl.

Susiję darbai

Garso greičio ore matavimas Kundto metodu

Fizika Laboratorinis darbas lora05
Tikslas: Kundto metodu išmatuoti garso greitį ore v, apskaičiuoti oro molinių šilumų santykį ir molekulių laisvės laipsnių skaičių i. Priemonės: garso dažnių generatorius,...

Garso greičio matavimas interferenciniu metodu

Fizika Laboratorinis darbas shirogane_chan
Tikslas: stovinčiųjų bangų metodu išmatuoti garso greitį ore v, apskaičiuoti oro molinių šilumų santykį γ ir nustatyti oro molekulių laisvės laipsnių skaičių i....

Skaidrės apie Garsą

Fizika Prezentacija 2016 m. ug__ne
Garso pristatymas, apibendrinimas, sąvokos, reiškiniai, tikslai, uždaviniai ir išvados.