Atmosferos ir gyvosios gamtos sąsajos

7 psl. / 1159 žod.

Ištrauka

Atmosfera kaip savarankiška gyvybės sfera neišskiriama. Ji yra Žemės rutulį gaubianti, tai yra ir kartu visas sferas, oro sfera, besisukanti su planeta (Bezaras, 1990). Žemės atmosferą sudaro dujų mišinys - oras, kuriame yra nemažai priemaišų, tai dulkės, dregmės lašeliai, ledo ir druskų kristalai.

Atmosfera, nors ir yra pripildyta biogeniniais elementais, nuolat ten gyventi organizmams yra netinkama, nes ji neturi buveinės savybiu. Joje, iš gyvų organizmų, galima rasti nebent vėjo nešiojamų mikroorganizmų. Iš kitos pusės, atmosfera dalyvauja gyvybės palaikymo procesuose tiek kaip energijos perdavimo terpė, tiek kaip svarbiausių biogenų laikmena.

Visi gyvybiniai procesai yra vienaip ar kitaip susiję su atmosfera. Gyvosios gamtos ir atmosferos sąsajų jau nuo seno galima rasti įvairių tautų tautosakoje. Pavyzdžiui, senovės Graikijoje ir Romoje buvo įprasta prašyti dievų ,,palankaus oro" svarbių įvykių metu (Kažys, 2011), tai galėdavo būti tiek svarbaus derliaus ėmimas, tiek sėjimas, pasiuošimas šiems procesams ar panašūs reiškiniai susiję su gyvaja gamta. Kaip bebūtų, tokie ,,liaudiški" meteorologijos pastebėjimai neturėdavo jokio tinkamo mokslinio pagrindo.

Šiuolaikinėje visuomenėje, nors technologijos labai patobulėjo, tikriausiai, vis dar keliami tokie ir panašūs klausimai: Ar gamta tikrai susijusi su atmosfera? Teigiamai ar neigiamai jos viena kitą veikia? Kaip atmosferos pokyčiai veikia gyvosios gamtos egzistavimo kokybę? Ir dar begalė kitų klausimų (Rimkus, 2011).

Kaip bebūtų, yra jau senokai nustatytas ryšys tarp atmosferos ir gyvosios gamtos. Gyvoji gamta negalėtų egzistuoti be atmosferos, tuo tarpu atmosferai gyvoji gamta taip pat turi labai didelės reikšmės. Taigi sąsajų tarp šiu dviejų elementų yra labai daug.


Reziumė

Autorius
lauraka
Tipas
Referatas
Dalykas
Geografija
Kaina
€2.15
Lygis
Universitetas
Įkeltas
Spa 11, 2017
Publikuotas
2015 m.
Apimtis
7 psl.

Susiję darbai

Atmosferos fizika ir klimatologija

Geografija Konspektas vita.s
Įvadas. Temų: Paleoklimatas, Spindulinės energijos balansas sistemoje Saulė – Žemė, Astronominiai klimato veiksniai, Atsitiktiniai klimato veiksniai, Žemės atmosferos sandara, Atmosferos termodinamika - konspektas...

Gamtinės stichijos

Geografija Referatas karmis2
Visi žino, kas yra sniego audros, kitaip dar vadinamos pūgos. Sniego audros yra mažiau pavojingos už ledo audras. Tačiau sniegas gali sukelti kitas...

Lietuvos gamta kryžiažodis

Geografija Paruoštukė 2015 m. simpate
Kryžiažodis 9 klasės geografijos atsiskaitymui . kryžiažodis su atsakymais. Gavau dešimtuką. Tikiuosi jums padės.

Atmosfera

Geografija Prezentacija egidija
AtmosferaDeguonisTaršaKaip sumažinti taršą?Naudoti šaltiniai

Rokiškio rajonas, jo gamtinė vertė

Geografija Prezentacija giedriusnote3
•Rokiškis- miestas Lietuvos šiaurės rytuose, Panevėžio apskrityje. Turi sieną su Latvija. Miestas minimas nuo 1499m. •Gyventojų (2011 m.): 34930. Vyrų 47%, moterų 53%....

Atmosfera. Klimatas

Geografija Prezentacija 2016 m. edelveisas
Prezentaciją sudaro 17 skaidrių apie atmosferą, jos sluoksnius, taip pat apie klimatą ir jo kaitos priežastis.