Ozono sluoksnio nykimo priežastys

7 psl. / 1371 žod.

Ištrauka

Dėl suintensyvėjusios žmonijos veiklos pradėjo irti stratosferos ozono sluoksnis, kuris saugo Žemę nuo gyvybei pavojingų ultravioletinių spindulių, todėl vis aktualesnės tampa aplinkos problemos, susijusios su ozono kiekio pokyčiais stratosferoje ir troposferoje. Nuo XX amžiaus aštuntojo dešimtmečio pradžios fiksuojamas gana spartus stratosferos ozono sluoksnio irimas (Krizek et al., 1998). Įvairių institucijų tyrimų duomenimis stratosferos ozono sluoksnis nuo 1980 pradžios žymiai suplonėjo, 1997-2001 metais vidutinis ozono sluoksnis pasaulyje buvo 3 % plonesnis negu 1980 metais (WMO, 2003). Europoje per šį laikotarpį ozono sluoksnis suplonėjo apie 7 % (EEA, 2003).

Ozono sluoksnis sugeria didelę dalį ultravioletinių spindulių ir apsaugo augalus bei kitus gyvus organizmus nuo žalingo ultravioletinių spindulių poveikio. Ozono sluoksnio storis lemia UV-B spindulių srautą, todėl yrant ozono sluoksniui, didžiausią pavojų augalijai kelia ši ultravioletinės spinduliuotės spektro dalis (Cicerone, 1987). Įvairūs atlikti tyrimai rodo, kad laikas rimtai susimąstyti mums visiems ir imtis priemonių, nes didžiausi ozono sluoksnio teršėjai yra žmonės.


Turinys

  • Įvadas
  • Ozono sluoksnio nykimo priežastys
  • Stratosferos ozono sluoksnio nykimo pasekmės
  • Priemonės stabdančios stratosferos ozono sluoksnio nykimą
  • Išvados
  • Literatūros sąrašas

Reziumė

Autorius
gutyteee
Tipas
Referatas
Dalykas
Ekologija
Kaina
€2.15
Lygis
Universitetas
Įkeltas
Sau 11, 2018
Publikuotas
2016 m.
Apimtis
7 psl.

Susiję darbai

Ozono sluoksnis

Ekologija Prezentacija 2013 m. lauradreamm
Darbas yra labai geras. Turi iliustracijų. Ozono sąvokos, jo reikšmė, ir t.t. Viskas labai glaudžiai ir tiksliai surašyta.

Buveinių nykimas

Ekologija Prezentacija 2014 m. ema2016
•Kraštovaizdį labiausiai paveikė buveinių nykimas ir fragmentacija. Dauguma natūralių ekosistemų sunaikino žmogus. •Nors pagrindiniai natūralios gamtos plotai dabar iš esmės yra apsaugoti juos...

Biologinės įvairovės nykimas

Ekologija Prezentacija 2014 m. ema2016
Biologinė įvairovė (arba bioįvairovė) – organizmų rūšių visuma ir įvairovė ekosistemoje ar ekosistemų kompleksuose, taip pat genetinė rūšies vidaus, pačių ekosistemų ir tarprūšinių...