Kompetencijos raiška futbolininko ugdymo(si) procese

17 psl. / 3033 žod.

Ištrauka

Futbolas išlieka viena populiariausių sporto šakų visame pasaulyje. Per ištisus dešimtmečius futbolo sporto šaka neprarado savo žavesio tarp žiūrovų ir vis pritraukia naujų šios sporto šakos mėgėjų. Jau nuo pat vaikystės ši sporto šaka tampa patraukli mūsų vaikams, kurie aktyviai pradeda domėtis ir lavinti įgūdžius šioje sporto šakoje. Sistemingas, fizinis darbas, tikslo siekimas ir palanki socialinė aplinka – tai vienos iš futbolininkų rengimo priemonių. Sportas teikia didelių galimybių savęs pažinimui, ugdo kompetencijų kriterijus, tokius kaip savianalizės, pozityvaus tikrojo savęs priėmimas ir kt., kurie padeda save pažinti ir tobulinti. Taip pat literatūroje galime rasti nemažai tyrimų aprašymų, kuriuose apibūdinamos vertybės, susietos su fizine veikla. Sportininkai privalo pasižymėti tokiomis asmeninėmis kompetencijomis: teigiamas savęs vertinimas, pasitikėjimas savimi, atsparumas ir susilaikymas konfliktinėse situacijose, rūpinimasis savo ir kitų sveikata, mokėjimas įveikti stresą, išsikelti tikslus ir jų siekti.


Tikslingai ugdomos asmenybės alternatyviai dalyvauja visuomenės gyvenime. Čia galėtume priskirti ir įvairių profesijų atstovus, kurių ryškios asmenybės, pasitikinčios savimi ir turinčios stiprų savigarbos laipsnį, padeda savo ugdytiniams ir patiems pasiekti geresnių rezultatų (Kadžiauskas, 2010). Kaip teigė mokslininkas Filatov A., futbolas prisideda ne tik prie fizinio vystymosi, bet ir prie sveikatos stiprinimo. Minėtas autorius teigia, jog futbolo sporto šaka ugdo pasitikėjimą savo jėgomis, teigiamą savęs vertinimą, bendravimo ir bendradarbiavimo aspektus. Kaip teigė A. A. Opletin, nuolatinės futbolo treniruotės ugdo ne tik fizinius gebėjimus, tokius kaip jėga, greitis, ištvermė, bet ir žmogiškąsias vertybes: savarankiškumą, drausmę, pasitikėjimą savimi, išmoko kolektyvizmo, draugiškų santykių bei pagalbos tarpusavyje, gebėjimą greitai priimti teisingą sprendimą. Visos šios savybės palieka teigiamą įspūdi, kuris motyvuoja sportuoti ir siekti vis geresnių rezultatų. Kompetencija yra gana plati sąvoka, todėl svarbu išsiaiškinti kompetencijos dėmenų sandara bei jų sąsajas su sportine veikla. Fizinio bei dvasinio tobulumo siekimas – daugelio žmogaus noras ir gyvenimo tikslas, todėl svarbu išsiaiškinti kokia įtaka sportinė veikla daro žmogaus asmenybės formavimuisi ir kokios žmogaus savybės yra sunkiausiai ugdomos. Kokios vertybės brangiausios šiuolaikiniams žmonėms, bei išsiaiškinti, kokios jų nuostatos kasdieniame gyvenime.






Tyrimo tikslas – atskleisti futbolininko kompetencijos raišką ugdymo(si) procese.


Tyrimo uždaviniai:




  1. Atskleisti kompetencijos dėmenis.




  2. Atskleisti kompetencijos dėmenų raišką futbolininko ugdymo procese.




Tyrimo metodai: mokslinių šaltinių analizė ir interpretacija.


Turinys

  • ĮVADAS 31. KOMPETENCIJOS SAMPRATA5
  • 1.1. KOMPETENCIJOS SANDARA5
  • 1.1.1. ASMENYBĖS SAVYBĖS6
  • 1.1.2. VERTYBĖS7
  • 1.1.3. POŽIŪRIS9
  • 1.1.4. ĮGŪDŽIAI10
  • 1.1.5. MOKĖJIMAS11
  • 1.1.6. ŽINIOS11
  • 1.1.7. KVALIFIKACIJOS IR KOMPETENCIJOS SANTYKIS12
  • 1.2. FUTBOLININKŲ KOMPETENCIJOS UGDYMAS13
  • IŠVADOS16
  • LITERATŪRA17

Reziumė

Autorius
versickaa
Tipas
Referatas
Dalykas
Sportas
Kaina
€2.54
Lygis
Universitetas
Įkeltas
Sau 17, 2018
Publikuotas
2018 m.
Apimtis
17 psl.

Susiję darbai

Būsimų kūno kultūros mokytojų kompetencijos ugdymas

Sportas Diplominis darbas 2013 m. nerwin
Šiuolaikinei visuomenei būdingi politiniai, socialiniai, ekonominiai, organizaciniai pokyčiai, informacinių technologijų plėtra, globalizacija. Tai sąlygoja naujoves įvairiose srityse. Vykstant šiems pokyčiams, keičiasi ir švietimo...

Futbolas Šalčininkų rajone

Sportas Referatas 2018 m. versickaa
1.Futbolas šalčininkų raj. 2.Futbolo klubs visinčia 3. Futbolas mokyklose 4.Futbolo pasiekimai Darbas įvertintas puikiai.

Bėgimo procesas

Sportas Prezentacija 2017 m. nenene
Puiki prezentacijos priemonė pristatant bėgimo procesą. Čia rasite viską apie bėgiojimo trūkumus ir privalumus. Bėgiojimo techniką. Taip pat rasite apklausą kurią atliko Nike...