Požiūris į Mirties bausmę Europoje ir JAV

10 psl. / 2125 žod.

Ištrauka

Mirties bausmė – tai bausmės rūšis, kuomet atimama gyvybė už nusikaltimą, pagal tam tikrus numatytus įstatymus ir teisės aktus ir tik teismui nusprendus. Ši bausmės forma visuomet sukelia daug diskusijų ir nepasitenkinimo tiek jos šalininkų tiek prieininkų pusėje. Žmogus iš prigimties yra žinduolis, plėšrūnas, kuriam į kraują įaugę atimti gyvybę kitam, o taip pat ir keršto jausmas žmogui nėra svetimas.

Nors žmogus tobulėja, tolsta nuo buvimo gyvūnu, tačiau mirties bausmė yra viena opiausių pasaulio temų, netgi pati vakarietiškiausia valstybė – JAV dar nėra atsisakiusi tokios bausmės formos ir ji iki šių dienų vykdoma didžiojoje dalyje valstybių. Po klausimo ar mirties bausmė yra tikrai humaniškas bausmės būdas, vis dar daug abejonių kelią ir metodai kaip bausmė turėtų būti atliekama.

Valstybės priklausančios Europos Sąjungai ir Europos Tarybai jau yra panaikinusi mirties bausmę savo šalyse ir skatina likusias valstybes atsisakyti šio žiauraus bausmės būdo, ypač dėl to, kad klaidingi sprendimai gali tapti neatitaisomais.

Naujumas ir aktualumas: mirties bausmė – tai seniai egzistuojanti problema, tačiau pastaruoju metu pastebimi itin nehumaniškai atliekami veiksmai, vykdant bausmę, kelia vis daugiau diskusijų ar tokia bausmė išvis turėtų vis dar egzistuoti šiuolaikiniame pasaulyje ir pasigirsta vis daugiau raginimų paskelbti moratoriumus mirties bausmei.

Problema: Šiandieniniame vakarietiškame pasaulyje vis dar egzistuojantis mirties bausmės vykdymas.

Tikslas: Išanalizuoti šiuolaikinį požiūrį į mirties bausmę Europoje ir JAV.

Uždaviniai: 1. Pristatyti mirties bausmės istorinį kontekstą;

2. Apžvelgti mirties bausmės etinius aspektus;

3. Apibūdinti šiuolaikinį požiūrį į mirties bausmę Europoje ir JAV.

Objektas: Požiūris į mirties bausmę Europoje ir JAV.

Šaltinių bazė: Šiame darbe analizuojama teorinė literatūra ir internetiniai šaltiniai.

Struktūra: Pirmojoje dalyje pristatomas istorinis kontekstas, iš kurio matome, kad ši bausmės forma egzistuoja darnuo priešistorės; antrojoje dalyje pristatomas etiniai aspektai, aptariant kaip gali būti vertinamas mirties bausmės procesas, Trečioji dalis padalinta į du poskyrius, kuriuose apibūdinama kaip vertinama ir kaip veikia mirties bausmė Europoje ir JAV.


Turinys

  • 1. Įvadas1
  • 2. Istorinis kontekstas2
  • 3. Etiniai mirties bausmės vertinimo aspektai3
  • 4. Šiulaikinis požiūris į mirties bausmę Europoje ir JAV4
  • 4.1 Mirties bausmė Europoje4
  • 4.2 Mirties bausmė JAV5
  • 5. Išvados7
  • 6. Naudota literatūra8

Reziumė

Autorius
gutyteee
Tipas
Referatas
Dalykas
Teisė
Kaina
€2.28
Lygis
Universitetas
Įkeltas
Sau 18, 2018
Publikuotas
2017 m.
Apimtis
10 psl.

Susiję darbai

Bausmės paskirtis ir jos įgyvendinimo būdai

Teisė Kursinis darbas 2013 m. brigita99
Nusikaltimų kontrolė baudžiamuosiuose įstatymuose numatytomis priemonėmis susijusi su baudžiamosios politikos formuojamais tikslais. Iš to seka, jog bausmės institutas, vedamas bausmės tikslų, yra dinamiškas...