Antioksidantų ir laisvųjų radikalų reikšmė žmogaus organizmui

8 psl. / 1580 žod.

Ištrauka

Kaip žinome, deguonis yra būtinas elementas gyvybės palaikymui. Tačiau nepaisant šio fakto, jis taip pat gali gaminti kenksmingas medžiagas (oksidantus) organizme, vadinamais laisvaisiais radikalais. Antioksidantai  – molekulės, kurios stabdo kitų molekulių oksidaciją.

Žmogaus organizmas naudoja deguonį kasdienėms funkcijoms ir procesams atlikti, pvz., virškinimo ir metabolizmo metu. Toks deguonies naudojimas sąlygoja šalutinių produktų, vadinamųjų laisvųjų radikalų atsiradimą. Laisvieji radikalai yra reaktyvios molekulės, galinčios pažeisti ir netgi sunaikinti DNR ir ląstelių struktūrą organizme. Dėl to vyksta senėjimo procesai, kyla uždegimai ir ligos.

Antioksidantai tai bet kuri medžiaga, kuri slopina oksidaciją ir padeda pašalinti potencialiai kenksmingus oksidatorius iš gyvų organizmų. Antioksidantus organizmas gali gaminti pats arba jie gali būti gaunami su maistu. Antioksidantai yra vitaminų, mineralų, karotinoidų, polifenolių ir kitų maistinių medžiagų bei fito-cheminių medžiagų formose. Kai kurie gerai žinomi maisto fermentų antioksidantų pavyzdžiai.

Tikslas: Išsiaiškinti laisvųjų radikalų atsiradimą, jų poveikį žmogaus organizmui bei antioksidantų susidarymą ir naudą žmogaus kūnui.

Uždaviniai:

Atskleisti kaip ir iš kur atsiranda laisvieji radikalai;

Sužinoti kokius ląstelių pakitimus iššaukia superoksidas;

Suprasti kas yra antioksidantai bei koks jų poveikis žmogaus organizmui.


Reziumė

Autorius
darse
Tipas
Referatas
Dalykas
Medicina
Kaina
€2.15
Lygis
Universitetas
Įkeltas
Bal 25, 2018
Publikuotas
"Informacijos neturime"
Apimtis
8 psl.

Susiję darbai

Vanduo ir jo reikšmė organizme

Medicina Prezentacija 2013 m. gretushka
Skaidrės pagal referatą "Vanduo ir jo reikšmė organizme". Kruopščiai ir gražiai padarytos. Auditorijai labai patiko, dėstytojui taip pat.

Vitaminai, jų charakteristika ir reikšmė organizmui

Medicina Konspektas 2011 m. gintare8
1. Įvadas................................................................................. 32. Vitaminai netirpūs vandenyje............................................ 42.1. Vitaminas A....................................................... 42.2. Vitaminas D ir vitaminas E............................... 52.3. Vitaminas K....................................................... 6

Temperatūrinių veiksnių poveikis žmogaus organizmui

Medicina Prezentacija 2015 m. dieviskai
Krioterapija – tai žemos ir fiziologiškai adekvačios organizmui temperatūros metodų taikymas, naudojamas audinių, organų ir viso organizmo temperatūrai sumažinti. •Vietinė krioterapija – mažėja...

Alkoholis ir jo įtaka žmogaus organizmui

Medicina Prezentacija deireo
Apibūdinti alkoholio ir alkoholizmo sąvokas;Pateikti alkoholio poveikio stadijas ir jas išanalizuoti;Išanalizuoti alkoholio vartojimo priežastis;Išanalizuoti alkoholio vartojimo pasekmes žmogaus organizmui ir...