Vokiečių istorinė mokykla

13 psl. / 2425 žod.

Ištrauka

Vokietija, kuri skirtingai nei Anglija, Prancūzija, neturėjo savo politinės ekonomijos mokyklos, XIX a. ekonominę mintį plėtojo savo keliu. Visa tai galima paaiškinti šalies savitomis ekonominės ir socialinės politikos plėtros sąlygomis. Šalyje pramonins perversmas, paspartinęs kapitalistinės šalies gamybos vystymąsi, vyko XIX a. pektajame - šeštajame dešimtmečiuose, kai Anglijoje kapitalizmas buvo toli pažengęs.

          XIX a. pektajame - šeštajame dešimtmetyje susikūrė vadinamoji istorinė mokykla. Ši vokiečių istorinė mokykla, net 40 metų buvo įtakingiausia ekonominės minties mokykla vokiškai kalbančiose šalyse. Vokiečių istorinės mokyklos pradžia siejama yra su 1843 metais pasirodžiusiu W. Roscher 'o veikalu „Grundis “  ir ši mokykla išliko iki 1883 metų.

          Teoriniai istorinės mokyklos pirmtakiai buvo vokiečių teisės isorinės mokyklos atstovai A. H. Muller, ypač svarbus jo veikalas „Valstybės valdymo meno pagrindai“ gimęs iš viešų paskaitų, F. List pirmasis sistematiškai naudojo istorinį metodą, istoriją ir istorinį palyginimą, kaip įrodinėjimo priemonę politinėje ekonomijoje. A. Muller’io ir F. List’o ekonominės pažiūros buvo artimos vieno kitam tais aspektais, kuriais jie abu kritikavo klasikus už jų darbų abstraktumą ir liberalizmą, pasisakė už protekcionizmo išsaugojimą valstybės ūkinėje praktikoje ir aiškiai pervertino analizės istorinio metodo vaidmenį ekonomikos moksle. Tačiau jų požiūriai smarkiai skyrėsi, kai buvo kalbama apie visuomenės sąrangos idealą ir ekonomikos mokslo vaidmenį jam pasiekti.

          Toliau istorinės mokyklos List‘o idėjas plėtojo teisės istorinės mokyklos auklėtinis Wilhelm’as Roscher‘s, istoriniu kalbos mokslu rėmęsis Bruno Hildebrand‘as ir G. W. F Hegelio mokyklos atstovas Karl‘as Knies‘as.


Reziumė

Autorius
pokemonasxd
Tipas
Referatas
Dalykas
Istorija
Kaina
€2.41
Lygis
Universitetas
Įkeltas
Rgs 6, 2018
Publikuotas
2018 m.
Apimtis
13 psl.

Susiję darbai

Lietuvių emigracijos istorija

Istorija Referatas donatak
Migracija (lot. migratio – kėlimasis, kraustymasis) – gyventojų kėlimasis iš vienos vietos į kitą. Dėl migracijos šalyje daugėja kitakalbių skaičius, mažėja savos tautos...

Istorija: Įvairios karikatūros

Istorija Konspektas 2015 m. besmart
Istorijos karikatūros su paaiškintais simboliais karikatūrose bei karikatūrų aprašymais (metai, istoriniai įvykiai...). Puikiai tiks 11-12 klasėms.

11 klasės istorijos konspektas

Istorija Konspektas 2017 m. royal
Darytas konspektas 11 klasėje, kad būtų lengviau pasiruošti 12 klasės egzaminui. viskas yra išsamu ir būtent tai, ko reikia.

Totoriai Lietuvoje: demografiniai, istoriniai momentai

Istorija Prezentacija 2019 m. ievuusia
Tikslas: naudojantis įvairiais literatūros šaltiniais ir surašymų duomenimis paruošti pasirinktos tyrimui Lietuvoje gyvenančios tautos (totorių) prezentaciją, išanalizuojant svarbiausius demografinius, istorinius momentus. Uždaviniai: 1.surasti,...