Priverstinis mokesčio ir su juo susijusių sumų išieškojimas

19 psl. / 4806 žod.

Ištrauka

 „Mokesčiai – vienas iš seniausiai taikomų finansų institutų, atsiradęs kartu su valstybe kaip pagrindinis jos institucijų bei funkcijų realizavimo materialinio aprūpinimo šaltinis. Mokesčiais yra surenkama absoliuti dauguma valstybės ar savivaldybės pajamų, kurios naudojamos visuomeniniams poreikiams tenkinti, įvairiems procesams visuomenėje reguliuoti.“Mokesčiai ir jų administravimas tiesiogiai ir (arba) netiesiogiai paliečia daugelio asmenų teises ir interesus, todėl mokesčių administravimo teisinė sistema ir reglamentavimas yra neabejotinai aktualus mokestinių teisinių santykių dalyviams, valdžios institucijoms, teismams, mokesčių konsultantams, teisininkams, akademinei bendruomenei bei kitiems suinteresuotiems asmenims.

Respublikoje ilgai nebuvo apsispręsta dėl mokesčių sistemos pagrindų įstatymo, kuriame būtų numatyta mokesčių sistemos sandara, pagrindinės mokesčių politikos nuostatos, mokesčių mokėtojų atsakomybė. Lietuvos Respublikos Seimas 1995 m. birželio 28 d. priėmė Mokesčių administravimo įstatymą: „Šiuo metu mokesčių administravimą šalyje reglamentuoja 2004 m. balandžio 13 dieną priimtas Mokesčių administravimo įstatymas, įsigaliojęs 2004 m. gegužės 1 d. Pagal šio įstatymo nuostatas mokestis mokesčio įstatyme mokesčių mokėtojui nustatyta piniginė prievolė valstybei, o mokesčių administravimas – mokesčių administratoriaus funkcijų įgyvendinimas, taip pat mokesčių ir kituose įstatymuose nustatytų mokesčių administratoriaus ir mokesčių mokėtojų pareigų vykdymas ir teisių įgyvendinimas.

Mokesčių administravimo įstatymas reglamentuoja pagrindinius apmokestinimo principus, įtvirtina Lietuvos Respublikoje taikomų mokesčių sąrašą, nustato mokesčių administratoriaus funkcijas, teises ir pareigas, mokesčių mokėtojo teisinį statusą, mokesčių apskaičiavimo ir sumokėjimo procedūras, mokesčio bei su juo susijusių sumų priverstinio išieškojimo bei mokestinių ginčų nagrinėjimo tvarką (Mokesčių administravimo įstatymo 1 str. 1 d.). Pagrindinė institucija, įgyvendinanti Lietuvos Respublikos Seimo ir Lietuvos Respublikos Vyriausybės nuostatas mokesčių administravimo srityje – Valstybinė mokesčių inspekcija (VMI).

Rašto darbo tikslas – išanalizuoti ir įvertinti Lietuvoje nustatytą mokesčių administratoriaus naudojamų mokesčių sumokėjimo užtikrinimo priemonių reglamentavimą.

Rašto darbo uždaviniai:

- apibrėžti mokestinės prievolės bei mokestinės nepriemokos institutų sampratą;

- išnagrinėti mokestinės prievolės įvykdymo užtikrinančių priemonių taikymą

reglamentuojančias normas, šių priemonių praktinio taikymo problemas;

- išnagrinėti mokestinės nepriemokos priverstinio išieškojimo tvarką bei procedūras.


Turinys

  • I. ĮVADAS…………………………………………………………………………3
  • II. DĖSTOMOJI DALIS
  • 1. VALSTYBINĖ MOKESČIŲ INSPEKCIJA(VMI)………………………… ……4
  • 1.1. VMI funkcijos ir uždaviniai4
  • 2. MOKESTINIŲ NEPRIEMOKŲ SAMPRATA …… ……… …………………5
  • 2.1. Mokestinės nepriemokos sąvoka, atsiradimo ir pasibaigimo momentas5
  • 2.2. Mokestinių nepriemokų rūšys6
  • 3. MOKESTINĖS PRIEVOLĖS ĮVYKDYMO UŽTIKRINIMO BŪDAI……… ….8
  • 4. MOKESTINĖS NEPRIEMOKOS PRIVERSTINIS IŠIEŠKOJIMAS9
  • 4.1 Teisė priverstinai išieškoti mokesčių mokėtojo mokestinę nepriemoką9
  • III. IŠVADOS…………………………………………………………………17
  • IV. NAUDOTOS LITERATŪROS SĄRAŠAS……………………………18
  • V. SUMMARY19

Reziumė

Autorius
sidn3
Tipas
Referatas
Dalykas
Teisė
Kaina
€3.06
Lygis
Universitetas
Įkeltas
Rgs 10, 2018
Publikuotas
2015 m.
Apimtis
19 psl.

Susiję darbai