ISO/IEC 15504 - Procesų vertinimas

17 psl. / 2977 žod.

Ištrauka

Dauguma programinę įrangą kuriančių įmonių susiduria su problemomis: projektai vėluoja, viršijamas biudžetas, klientai nepatenkinti produktų kokybe [1]–[4]. Pastaraisiais dešimtmečiais padėtis pagerėjo, nors, pagal Standish Group 2013 metų ataskaitą, sėkmingų projektų vis dar yra mažiau nei pusė (39%) [5]. Sėkmingų projektų dalis nuolatos auga, nes buvo ieškomos nesėkmių priežastys. Pirmiausia šias problemas buvo bandoma spręsti technologinėmis priemonėmis, bet buvo suprasta, kad daugelis problemų kyla dėl nebrandaus programų kūrimo proceso, pagal kurį įmonė įgyvendina projektus [6]. Programų kūrimo procesų vertinimo modelių atsiradimą inicijavo užsakovų poreikiai turėti objektyvius kriterijus, renkantis tinkamiausią projekto vykdytoją. Jau nuo pat modelių kūrimo pradžios ne mažiau svarbus buvo vertinimo modelių tinkamumas proceso gerinimui. Kuo proceso branda/gebėjimas didesnis, tuo įmonės projektuose mažiau aptinkama defektų, ženkliai mažėja darbo sąnaudos, tiksliau prognozuojami projekto terminai ir biudžetas [7]–[16]. Populiariausi pasaulyje programų kūrimo procesų vertinimo modeliai yra tarptautinis standartas ISO/IEC 15504 ir CMMI, kuris yra tapęs standartu de facto [17]. Įmonės, norėdamos būti oficialiai pripažintos platesnėje aplinkoje, renkasi vieną iš šių dviejų modelių. Pažymėtina, kad modelio pasirinkimą dažniausiai nulemia ne paties modelio savybės, bet išorinės aplinkybės, pavyzdžiui, jei įmonė siekia dirbti su JAV užsakovais, ji neabejotinai renkasi CMMI. Lietuvos įmonės dažniausiai pasirenka CMMI [18], [19], kadangi jis yra nemokamas ir yra daug papildomos informacijos apie jo taikymą, o valstybės remiamuose projektuose skatinama naudoti ISO/IEC 15504 [20], [21], kadangi jis yra tarptautinis procesų vertinimo standartas. Įmonės susiduria su problema, kad skirtingi užsakovai reikalauja skirtingų procesų vertinimo modelių. Todėl įmonėms yra aktualu turėti instrumentą, kuris atvaizduotų jos vertinimo rezultatus iš vieno procesų vertinimo modelio į kitą, neatliekant kaskart realaus įmonės procesų vertinimo. Pavyzdžiui, įmonė, turinti savo procesų gebėjimo vertinimą pagal ISO/IEC 15504 modelį, galėtų automatiškai gauti tų pačių procesų gebėjimą pagal CMMI-DEV modelį, ar naujesnę (senesnę) ISO/IEC 15504 versiją. Toliau bus aptariamas ISO/IEC 15504 tarptautinis standartas.

Šio standarto paskirtis – apibrėžti minimalius reikalavimus vertinimo procesui ir vertinimo 22 modeliams, kurių pagrindu kuriami procesų vertinimo modeliai, šis standartas taip pat pateikia keletą pavyzdinių procesų vertinimo modelių.


Turinys

  • Turinys
  • Įžanga3
  • 1.ISO/IEC 15504 analizė4
  • 2. Procesų gebėjimo vertinimas5
  • 3. ISO/IEC 15504 architektūra6
  • 3.1. Tolydinės architektūros modelis7
  • 3.2 Pakopinės architektūros modelis11
  • Išvados:15
  • Literatūra:16

Reziumė

Autorius
urtesh
Tipas
Referatas
Dalykas
Informatika
Kaina
€2.54
Lygis
Universitetas
Įkeltas
Rgs 17, 2018
Publikuotas
2016 m.
Apimtis
17 psl.

Susiję darbai

Procesų planavimas

Informatika Prezentacija 2016 m. bodiakas
Prezentacija pristato kaip yra planuojami procesai ,operacinėse sistemose,taip pat jų prioritetas sistemoje

AMD procesoriai - Ryzen linija

Informatika Referatas 2018 m. inesa10
AMD Ryzen procesorių linijos ir jos produktų analizė. Darbe pateikiama procesoriaus samprata, charakterizuojami pagrindiniai jų komponentai ir parametrai. Paaiškinama, kas sudaro AMD Ryzen...