Teršalų emisija iš laivų ir jos mažinimo būdai

15 psl. / 2795 žod.

Ištrauka

Darbo aktualumas.

Vandens transportas gali būti priskiriamas prie motorinių transporto grupės, o tai reiškia, kad priversti šią transporto priemonę dirbti, reikia sudeginti kurą. Kuro degimo metu į atmosferą išmetamos teršiančios medžiagos, kurios yra kenksmingos aplinkai, žmonėms bei kitiems gyviems organizmams, bei sukelia šiltnamio efektą. Pagrindinę šių teršiančių medžiagų dalį sudaro: anglies, sieros ir azoto oksidai, kietosios dalelės ir lakūs organiniai junginiai. Šios kenksmingosios medžiagos taip pat yra vadinamos oro priemaišomis ir yra priskiriamos prie pirminių teršalų grupės. Patekę į orą pirminiai teršalai transformuojasi, sudarydami įvairias naujas medžiagas arba jų junginius, kurie dažnai yra daug pavojingesni žmonėms ir aplinkai nei pirminiai teršalai. Tad sparčiai tobulėjant ir didėjant transporto sistemoms, šių kenksmingų medžiagų aplinkoje atsiranda vis daugiau.

Pažymėtina, kad apie 90% pasaulinės prekybos objektų gabenama jūromis: per metus laivais pervežama daugiau nei 8 mlrd. t krovinių; metinės kuro sąnaudos sudaro apie 0,36 mlrd. t (9% pasaulinių naftos sąnaudų).  Atsižvelgiant į jūrinio transporto suvartojamo kuro kiekį, nuo kurio tiesiogiai priklauso oro taršos iš laivų intensyvumas, jau dabar laivų išmetami teršalai kelia didelę grėsmę ekosistemai.

Siekdama pasipriešinti aplinkos taršai ir grėsmei ekosistemai, Tarptautinė Jūrų Organizacija (IMO) aktyviai rengia planą, kaip sumažinti taršą iš laivų. Pagrindiniai oro taršos mažinimo kriterijai yra: azoto oksidų (NOx), anglies monoksido ir dioksido (CO ir СО2), sieros dioksido (SО2), angliavandenių (СН), suodžių ir kitų kietųjų dalelių (PM) koncentracijos mažinimas laivų išmetamosiose dujose. 

Siekiant įvertinti būdus kaip sumažinti laivų išmetamųjų dalelių kiekį į aplinką, bus atlikta analizė priemonių, kurios leistų sumažinti išmetamų CO2,SOx,NOx,PM dalelių kiekį.

Darbo objektas. Oro taršos mažinimo būdai iš laivų.

Darbo tikslas. Išanalizuoti priemones, leidžiančias sumažinti išmetamų kenksmingų dalelių kiekį į aplinką.

Šiam tikslui pasiekti iškeliami tokie tyrimo uždaviniai:

  1. Išsiaiškinti jūrų transporto poveikį aplinkai
  2. Pateikti priemonių, kurios leistų sumažinti išmetamų kenksmingų dalelių kiekį, analizę.

3.   Pateikti išvadas nagrinėjama tema.


Turinys

  • ĮVADAS……………………………………………………………………………………………………….3
  • 1. JŪRŲ TRANSPORTO POVEIKIS APLINKAI…………………………………….4
  • 2. IŠMETAMŲJŲ DUJŲ TOKSIŠKUMO MAŽINIMO METODAI…………5
  • 2.1. Kuro tiekimo reguliavimas6
  • 2.2. Degimo kameros optimizavimas6
  • 2.3. Specialaus kuro naudojimas7
  • 2.4. Oro tiekimo reguliavimas9
  • 2.5. Vandens įpurškimo į degimo kamerą sistema9
  • 2.6. Atrankinės katalinės redukcijos10
  • 2.7. Elektros tiekimas iš kranto prisišvartavus12
  • 2.8. Išmetamųjų dujų nukenksminimas13
  • IŠVADOS15
  • LITERATŪROS SĄRAŠAS16

Reziumė

Autorius
bandza
Tipas
Referatas
Dalykas
Ekologija
Kaina
€2.54
Lygis
Universitetas
Įkeltas
Sau 8, 2019
Publikuotas
2017 m.
Apimtis
15 psl.

Susiję darbai

Laivyba Baltijos juroje

Ekologija Prezentacija 2014 m. lapesnape2015
Laivyba Baltijos jūroje - informatyvus pristatymas apie laivybos neigiamą poveikį aplinkai: išskirtas naftos išsiliejimas, povandeninis triukšmas, laivų av