"Gargantiua ir Pantagriuelis" analizė

22 psl. / 8500 žod.

Ištrauka

   Gargantiua genealoginis medis buvo labai platus ir būtų labai gerai, kad visi jį žinotų taip gerai, kaip žinojo jis. Gargantiua buvo milžinų giminės, kuri atsirado jau nuo Nojaus arkos laikų. Jo tėvas Granguzjė gyveno laimingas ir mėgo gerti, kol vieną dieną vedė jo motiną Gargamelą. Nešiojo ji Gargantiua įsčiose vienuolika mėnesių, nes tiek mėnesių priklausė išnešioti sveiką kūdikį. Kai šalyje sunoko žarnokai, reikėjo juos visus suvalgyti, tačiau Granguzjė perspėjo Gargamelą, kad jai daug negalima, nes tai gali pakenkti jos sveikatai. Deja, ji jo nepaklausė ir persivalgiusi jų turėjo didelį pilvo skausmą.

    Tą patį vakarą visi gėrė ir linksminosi prie stalų, kai Gargamelai prasidėjo gimdymas. Granguzjė ją guodė kaip įmanydamas, kad tik palengvintų jos naštą. Deja, tai buvo praktiškai neįmanoma. Dėl žarnokų jai buvo užsikimšusi anga, todėl vaikas išlindo pro kairiąją ausį ir iškart prašė gerti. Tėvai išrinko jam vardą ir atsivarė daug karvių, kad užtektų pieno. Tačiau vaikas greitai užaugo ir jam buvo pagamintas vežimėlis, kurį traukdavo jaučiai. Už pieną labiau jis mėgdavo vyną ir vos tik pamatęs jį iškart imdavo klykauti ir prašyti jo.

   Kai tik jis gimė jam iškart buvo pasiūti patys prašmatniausi drabužiai ir viskas, ko tik galėjo prireikti mažam žmogučiui. Gargantiua spalvos buvo balta ir mėlyna, kuriuos pasak autoriaus, žmonės, kurie aiškina spalvų heraldiką neteisingai traktuoja. Balta – tai džiaugsmo, smagumo spalva, o mėlyna simbolizuoja visus dangiškuosius dalykus.

   Nuo trejų iki penkerių metų jis augo kaip ir visi vaikai – prižiūrimas auklių. Buvo labai netvarkingas vaikas, visuomet išsipurvindavo, mėgdavo būti nešvariais drabužiais, nešukuotais plaukais. Taip pat visaip linksmindavosi su savo auklėmis, už ką jos labai jį mylėjo.

   Gargantiua mokėjo gaminti medinius arklius ir jais jodinėti, turėjo jų ne vieną ir taip apgaudinėdavo svečius, atvykusius pas tėtį. Kai kas nors norėdavo pažiūrėti arklides jis nuvesdavo juos į viršų, jie įtarinėdavo jį, tačiau buvo girdėję apie arklides ant stogo. Deja, kai pamatydavo medinius arklius, suprasdavo, kad mažas berniukas sugebėjo juos apgauti.

   Tačiau tikrąjį Gargantiua protą tėvas pažino tuomet, kai jis pasakė jam geriausią būdą kaip nusišluostyti pakalį. Gargantiua išvardino daug būdų, kaip tai būtų galima padaryti, taip pat juos surimavo, tačiau jo nuomone geriausias iš jų buvo nusišluostyti pūkuotu žąsiuku ir tėvas tam pritarė.

   Granguzjė nusprendė vaiką leisti mokytis, pasakęs, kad tėvas pamatė Aleksandro Makedoniečio išmintį tuomet, kai jis sugebėjo sutramdyti arklį, kurio niekas nesutramdė. Buvo pasamdytas geriausias mokytojas, kuris dėstė lotynų kalbą. Daug metų jos mokėsi Gargantiua perrašinėdamas knygas, nes spaudos nebuvo, skaitydamas didžiausius tomus, mokydamasis rašyti ir skaityti.

   Tačiau tėvas pastebėjo, kad vaikas visą laiką skiria vien mokslams ir iš to visiškai jokios naudos nėra. Vienas iš patarėjų pasiūlė paimti bet kokį vaikiną, kuris mokėsi daug trumpiau nei Gargantiua ir galėsiantis pastebėti, kad šis bus protingesnis nei jo sūnus. Pasikvietė jis Eudemoną, vieną iš savo pažų, ir tikrai jis buvo daug sumanesnis. Visai pasiuto Granguzjė ir atleido senąjį mokytoją bei pasamdė Eudemono, kuris turėjo jo sūnų nuvežti mokytis į Paryžių.

   Iš savo draugų gavo Granguzjė tokią kumelę, kokios niekas nebuvo matęs ir todėl labai apsidžiaugė, nes žinojo, kad galėsiąs ja joti jojo sūnus. Išsiruošė visi į žygį, tai yra: Gargantiua, Eudemonas ir Ponokratas. Tačiau prijojo jie tokią girią, kurioje pilna visokių vabzdžių buvo. Čia labai pagelbėjo ilga kumelės uodega. Ji gindamasi nuo vabzdžių išdaužė su ja visus medžius ir jie laisvai prajojo pro mišką.


Reziumė

Autorius
medikas
Tipas
Referatas
Dalykas
Literatūra
Kaina
€3.50
Lygis
Universitetas
Įkeltas
Vas 17, 2019
Publikuotas
"Informacijos neturime"
Apimtis
22 psl.

Susiję darbai

Publicistinis kalbos stilius ir jo analizė

Literatūra Referatas keturkampistrikampis
Šio darbo tyrimų objektas yra publicistinis stilius, kuris daro vis didesnį poveikį visuomenei. Publicistika skiriama plačiajai auditorijai, todėl jos turinį sudaro aktualūs visuomenei...

Vinco Krėvės “Pratjekabuda” analizė

Literatūra Referatas 2011 m. sonare
Vincas Krėvė (Mickevičius) gyveno 1882-1954 metais; turėjo filologinį išsilavinimą. Vytautas Kubilius rašo, kad šis rašytojas – „pirmasis europietiško universalumo, įvairiažanris ir daugiabalsis lietuvių...