Simuliakrinė kultūra

8 psl. / 1350 žod.

Ištrauka

Simuliakrinę kultūrą gausiai išnagrinėjo prancūzų filosofas Jean Baudrillard‘as savo knygoje Simuliakrai ir simuliacija. Čia jis pateikia savo požiūrį apie tikrovę. Knygoje autorius išsklaido tariamąjį aiškumą ir atveda prie radikalaus nežinojimo. J.Baudrillard’o filosofijoje atskleidžiama visata atrodo neturinti aiškių ribų, nes visos ankstesnės kultūrinės kategorijos (filosofinės, sociologinės, politinės, semiotinės) tapo netinkamos aprašant naują sociokultūrinę situaciją. Taigi, kas yra simuliakrai ir kas gi ta simuliacija? Apie tai galima rasti nemažai apibrėžimų, samprotavimų. Simuliakras (lot. simulacrum) – matomumas, optinė apgaulė, sąmonės fantomas, realumo iliuzija, atsirandanti nepriklausomai nuo objekto ir jo požymių. Simuliacija (lot. simulatio) – melagingas vaizdavimas siekiant suklaidinti, apgauti, apsimetimas.

Anksčiau būtume galėję kaip pačią gražiausią alegoriją simuliacijai pasitelkti Borgeso pasaką apie vienos imperijos kartografus, sudariusius smulkų žemėlapį, kuris be galo tiksliai atkartojo teritoriją, tačiau dabar ši pasaka mums jau praeitis, skleidžianti vos pastebimą antrojo laipsnio simuliakrų žavesį .

Simuliakrai eina pirma – teigia filosofas, tuo pabrėždamas simuliacijos proceso lemiamą vaidmenį sprendžiant tikroviškumo problemą. Anot autoriaus, dabar pasitelkus modelius generuojama tikrovė, neturinti nei kilmės, nei realybės: tai hipertikrovė. Ir mūsų šiuolaikinis pasaulis pavirsta simuliacijos lauku, kuriame tik šen bei ten galima aptikti tikroviškumo lieknų . Galima teigti, kad tokia Baudrillard‘o įžvelgta dabarties ontologinė situacija primena Platono olos alegorijoje pavaizduotą daiktų šešėlių žaismą ant olos sienos, stebimą grandinėmis surakintų kalinių ir tuos šešėlius manančius esant tikraisiais daiktais. Todėl galime sakyti, kad šiuolaikinis simuliakras gali būti tapatinamas su platoniškuoju šešėliu, nes tiek vienas, tiek kitas, priklauso virtualiajai tikrovei: Baudrillard‘o simuliakras – kuriami kompiuterio ar televizoriaus ekrane, o Platono šešėlis – ant olos sienos kalinių stebimam daiktų atspindžių šokiui.


Reziumė

Autorius
anril
Tipas
Referatas
Dalykas
Filosofija
Kaina
€2.15
Lygis
Universitetas
Įkeltas
Bir 7, 2019
Publikuotas
2017 m.
Apimtis
8 psl.

Susiję darbai

Filosofijos vaidmuo kultūroje

Filosofija Rašinys gin27
Prieš pradedant išsamiau nagrinėti filosofijos vietą kultūroje, reikia bent glaustai aptarti pačią kultūros sąvoką. Vienas paprasčiausių apibūdinimų būtų toks : kultūra - tai...

Psichoanalitinė kultūros koncepcija

Filosofija Diplominis darbas 2006 m. ajakas
Darbe analizuojama bei aptariama S. Freud, C. G. Jung ir kitų psichoanalitikų kultūros samprata, jos daroma įtaka tiek atskiram individui, tiek visai visuomenei...