Atvejo analizė: ES importo muitų politika

18 psl. / 3399 žod.

Ištrauka

Muitas, žodyne, apibūdinamas, kaip valstybės taikomas mokestis už prekių įvežimą ar išvežimą. Pagal judėjimo kryptį muitai yra skirstomi į importo, eksporto ir tranzito. Lietuva kaip Europos Sąjungos (toliau – ES) narė vadovaujasi ES muitų politika. Be to, ES šalys narės priklauso ES muitų sąjungai – tai reiškia, kad ES valstybės taiko vienodus muitus į jų teritoriją iš kitų pasaulio šalių įvežamoms prekėms, o tarpusavyje viena kitai jokių muitų netaiko. Prekių srautus ir muitinės procedūras per išorines ES sienas (jūrų ir oro uostus, sienos perėjimo punktus) prižiūri muitinės pareigūnai (ES, 2014). Lietuvoje, kaip ir ES, veikia ta pati muitų politika, nes ji priklauso ES, o kadangi muitas yra tam tikras apribojimas – jis veikia valstybės rinkas.

Automobilių pardavimo rinka yra viena iš labiausiai klestinčių Lietuvos rinkų. Ypač klesti naudotų automobilių verslas, nes lietuviai, kaip teigia Lietuvos autoverslininkų asociacijos vadovas R. Knyva, net ir turėdami galimybę įsigyti naują automobilį, mieliau renkasi senesnį, bet aukštesnės klasės automobilį, nei investuoja į naują, tačiau mažesnės klasės. Verslininkai naudotus automobilius pardavimui importuoja iš užsienio šalių. Importuojant automobilius iš ES šalių netaikomi muitų mokesčiai, tačiau automobilių importas iš trečiųjų šalių, šiuo atveju JAV (toliau – JAV), pagal ES importo muitų politiką yra apmokestintas muitais. Todėl svarbu žinoti, kokia muitų politika vykdoma ES, kokia muitų reikšmė ir jų galima įtaka automobilių rinkai importuojant automobilius iš JAV.

Darbo problema – Automobilio kaina – visada yra opi problema tiek pardavėjui, tiek pirkėjui. Todėl vis dažniau lietuviai, norintys įsigyti automobilį, jo ieško net už Atlanto. Taip yra, nes automobiliai JAV yra pigesni nei Lietuvos rinkoje. Tokia užsienio prekybos nauda – galimybė pigiau įsigyti importuojamą prekę, nei ji parduodama vidaus rinkoje. Nors automobilį galima įsigyti tikrai pigiau, tačiau, pagal ES muitų politiką, Lietuvoje importas iš trečiųjų šalių, šiuo atveju JAV, yra apmokestinamas muitų tarifais, kurie gali kisti priklausomai nuo tam tikrų veiksnių. Muitai, tarsi apsaugo vietinę rinką, tačiau akivaizdu, kad taikomi muitų mokečiai veikia automobilių pardavimo rinką. Todėl, šiame darbe analizuosiu importo muitų, automobiliams iš JAV, poveikio Lietuvos automobilių pardavimo rinkai problemą.

Darbo tikslas – Išanalizuoti, kaip importo muitai, automobiliams iš JAV, veikia Lietuvos automobilių pardavimo rinką.

Darbo uždaviniai:

  1. Atskleisti ES importo muitų politikos sampratą.
  2. Apžvelgti Lietuvos, kaip ES narės importo muitų, automobiliams iš JAV, taikymo politiką.
  3. Nustatyti importo muitų, automobiliams iš JAV, poveikį Lietuvos automobilių pardavimo rinkai.

Turinys

  • TURINYS2
  • ĮVADAS3
  • ES IMPORTO MUITŲ POLITIKA5
  • LIETUVOS IMPORTO MUITAI AUTOMOBILIAMS IŠ JAV7
  • IMPORTO MUITŲ POVEIKIS LIETUVOS AUTOMOBILIŲ RINKAI11
  • IŠVADOS IR KLAUSIMAI DISKUSIJAI15
  • LITERATŪROS SĄRAŠAS17

Reziumė

Autorius
lavex123
Tipas
Referatas
Dalykas
Ekonomika
Kaina
€2.67
Lygis
Universitetas
Įkeltas
Bal 2, 2020
Publikuotas
2018 m.
Apimtis
18 psl.

Susiję darbai

Importo finansavimo analizė

Ekonomika Referatas donatak
Nei viena šalis neapsieina tik su savais produktais, todėl šalys vykdo tarptautinę prekybą. Tarptautinė prekyba gana plati sąvoka, kuri apima tiek importą, tiek...

Importo finansavimas

Ekonomika Referatas donatak
Šiuolaikinė pasaulinė visuomenė yra atvira, susijusi įvairiais bendravimo ir bendradarbiavimo ryšiais. Valstybes jungia politiniai, ekonominiai, finansiniai santykiai. Vienas iš svarbiausių valstybių bendravimo ir...